Όταν ο Φλωρίδης ήταν έτοιμος να τους βάλει φυλακή, τον ανασχημάτισαν

Δημήτρης Μπούζας10 Νοεμβρίου 2022

Να μην ξεχνιόμαστε και να μην διαγράφουμε απο τη μνήμη μας κάποια σημαντικά γεγονότα των οποίων οι εξελίξεις και οι καταλήξεις συμμάζεψαν ανεξίτηλα την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κι αυτό γιατί πολλές φορές η κατανόηση ορισμένων εξαιρετικά δυσνόητων και περίεργων καταστάσεων – όπως οι τελευταίες – γίνεται πολύ πιο εύκολα και χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να αποπροσανατολιστείτε.

Λίγο – πολύ οι περισσότεροι με πιθανή εξαίρεση κάποιους από τους νεότερους, θα γνωρίζετε ή θα έχετε ακούσει για μια συμμορία που δρούσε ανεξέλεγκτα για αρκετά χρόνια στον χώρο του ποδοσφαίρου. Κάποια απολιθώματα της οποίας εμφανίζονται σποραδικά ακόμη και σήμερα. Αναφερόμαστε στην αποκαλούμενη συμμορία της παράγκας με τους... «θείους», «κοκκαλιάρηδες» και όλο το κακό συναπάντημα του υποκόσμου, την δράση της οποία εντόπισε ο εθνικός μας κοριός, με τις νόμιμες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις των συνομιλιών των μελών της. Και τις έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, παρουσιάζοντας μέσα από τις απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις, ένα κολομβιανού επιπέδου ποδοσφαιρικό καρτέλ, που καταδυνάστευε τον χώρο. Δεν θα χαρακτήριζα τυχερούς όλους εμάς που ζήσαμε έντονα και για μεγάλο διάστημα εκείνες τις μέρες τις οποίες καρφωνε στα ραδιόφωνα στις τηλεοράσεις και σε όσα ΜΜΕ αναδημοσίευαν τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Ήταν πραγματικά δύσκολες και σοκαριστικές οι στιγμές. Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε κάποιες από αυτές αλλά δεν νομίζουμε ότι την συγκεκριμένη στιγμή θα βοηθούσε σε τίποτα.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο μένουμε σε μία και μόνον ατάκα ενός πρώην διαιτητοπατέρα που ακούστηκε και τάραξε το σύμπαν και επισφράγισε κατά τον πλέον συνταρακτικό τρόπο τη δράση του καρτέλ: «Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και όλοι οι άλλοι να πάνε να γα... θουν». Προσπερνώντας λοιπόν όσα φοβερά και ανομολόγητα αποκαλύφτηκαν μέσα απο τις ιστορικές απομαγνητοφωνήσεις, μένουμε σε ένα γεγονός πολύ σημαντικό που συνέβη εκείνη την εποχή και το οποίο βέβαια σπρώχτηκε στη λήθη όπως συνήθως γίνεται όταν κάποια πράγματα ενοχλούν μεγαλόσχημους και πανίσχυρους παράγοντες.

Υφυπουργός Αθλητισμού (επί ΠΑΣΟΚ) ήταν ένας βορειοελλαδίτης νεαρός βουλευτής ο οποιος απο την πρώτη μέρα έδειξε πως οι νταλαβερτζήδες θα περνούσαν δύσκολα μαζί του. Η περίπτωση της συμμορίας μπήκες αμέσως στην κπορυφή της ατζέντας του. Παρά το γεγονός ότι ο φερόμενος ως αρχηγός της δρούσε σαν κράτος εν κράτη εκείνη την εποχή, ο Κιλκισιώτης Υφυπουργός τον αγνόησε και προχώρησε μεθοδικά στην προσπάθεια του να εντοπίσει τα ίχνη των μαφιόζων και τον τροφοδότη τραπεζικό λογαριασμό που κάλυπτε την έκνομη δραστηριότητα τους. Κάποια στιγμή έφτασε στο τέλος, εκεί που ήθελε. Η είδηση διέρρευσε και όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε καταθορύβησε και κατατρομοκράτησε τη συμμορία και τους αφ΄υψηλού παρέχοντες την προστασία τους και την οικονομική τους βοήθεια. Υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις και οι αντίστοιχες εκτιμήσεις και πιθανολογησεις. Οπως επί παραδείγματι: «Θα κάνει πίσω ο Φλωρίδης γιατί έχει μπροστά του βουνά».

Θυμάμαι και δεν πρόκειται να το ξεχάσω οτι αυθόρμητα διαβάζοντας αυτές τις προβλέψεις, σκέφτηκα με κάποιο τρόπο να επικοινωνήσω με τον Υφυπουργό και να τον διαβεβαιώσω ότι όλη η Ελλάδα είναι στο πλευρό του και να προχωρήσει σε αυτό που είχε σκοπό. Έψαξα και βρήκα άκρη. Ο αείμνηστος γενικός αρχηγός του ΠΑΟΚ και καλός μου φίλος και ψυχή της μεγάλης ομάδα του 70΄Βασίλης Σεργιανίδης είχε σχέση - πιθανότατα και φιλία – με τον εισαγγελέα αδερφό του Υφυπουργού. Πήρα το προσωπικό του τηλέφωνο και επικοινώνησα μαζί του, λέγοντας του ακριβώς τα εξής: «Είμαι ο Δημήτρης Μπούζας δημοσιογράφος και θα ήθελα να σας πω ότι αυτή τη στιγμή όλοι οι υγειώς σκεπτόμενοι Έλληνες είναι στο πλευρό σας. Συγχαρητήρια για την γενναιότητα σας». Θέλετε να μάθετε (αν δεν το ξέρετε βέβαια) τι ακολούθησε και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ μετά την αποκάλυψη ότι ο Γ.Φλωρίδης ήταν έτοιμος να τους περάσει χειροπέδες;

Είχαμε έναν αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό με την πονηρή «αναβάθμιση» του Γιώργου Φλωρίδη που συνοδεύτηκε βέβαια από το ζητουμενο που δεν ήταν άλλο παρά η απομάκρυνση του από τον Υφυπουργείο Αθλητισμού και κατά συνέπεια ο ενταφιασμός της πιθανότητας (μάλλον της βεβαιότητας) να απαλλαγούμε από τότε από αυτά τα μιάσματα, των οποίων απολιθώματα κάποιες φορές τα βλέπουμε να εμφανίζονται και σήμερα. Προς τι η αναφορά της συγκεκριμένης ιστορίας; Απλά για αυτό που αναφέραμε εισαγωγικά. Οι εμπειρίες από τα παλιά σας βοηθάνε για να ξεμπλέκετε και για να μην συγχύζεστε με τα τωρινά. Ο νοών νοείτο. Οσο για το χθεσινό μας τίτλο (αποχώρηση και απολύμανση το ιδανικότερο σενάριο) δεν επιβεβαιώθηκε γιατί κάποιοι έβαλαν την ουρά κάτω από τα σκέλια τους και την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.