«Όταν κάποιος μπαίνει παράνομα στην ιδιοκτησία μου, έχω το δικαίωμα να υπερασπισθώ τον εαυτό μου»

Metrosport Team15 Δεκεμβρίου 2022

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο έγκριτος δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς, μιλώντας για την απόπειρα διάρρηξης σπιτιού στην περιοχή του Ρυσίου και το πυροβολισμό που δέχθηκε ο διαρρήκτης από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, ο οποίος χρησιμοποίησε την καραμπίνα που είχε στο σπίτι του για να αμυνθεί.

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε στον αέρα του Metropolis 95.5: «Ένας ιδιοκτήτης δεν ξέρει ποιος είναι αυτός που πιάνει μέσα στο σπίτι του. Αν είναι διαρρήκτης, ληστής ή κάτι ακόμη σοβαρότερο. Σε αυτή την περίπτωση ας μην το πούμε διαρρήκτη, είναι πολύ κομψό... Όταν κάποιος μπαίνει μέσα σε ένα σπίτι σημαίνει ότι είναι έτοιμος να εξαλείψει κάθε εμπόδιο που μπορεί να βρει μπροστά του.

Όταν κάποιος μπαίνει στην ιδιοκτησία μου έχω το δικαίωμα να υπερασπισθώ τον εαυτό μου. Εκείνο που θα πρέπει να διερευνηθεί είναι να το μέσο που θα χρησιμοποιηθεί, ούτως ώστε να αντιμετωπισθεί αυτή η απειλή. Αυτό είναι ένα θεματάκι, το οποίο θα εξαρτηθεί και από τα στοιχεία της δικογραφίας. Ο νόμος λέει πως σε περιπτώσεις άμυνας, όπως η συγκεκριμένη, βιώνω απειλή και γι αυτό υπερασπίζομαι τον εαυτό μου. Όταν το κάνω αυτό, δεν εννοώ μόνο το άτομό μου αλλά και την ιδιοκτησία του. Για αυτό ακριβώς υπάρχει και σχετικό άρθρο στον νομικό κώδικα.

Άρα έχω δικαίωμα νόμιμα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Αν στην συγκεκριμένη περίπτωση ο ιδιοκτήτης το έκανε με τρόπο «αναγκαίο», μπορεί να μείνει ατιμώρητος. Αν  δηλαδή ενήργησε με αυτό το τρόπο εξαιτίας φόβου η ταραχής που του προκάλεσε η επίθεση.

Για να μπει κάποιος απόγευμα σημαίνει ότι είναι αδίστακτος. Δεν υπολόγισε τίποτα και δεν ξέρει ο ιδιοκτήτης σε ποια κατάσταση ήταν ο δράστης. Μπορεί να ήταν ανεξέλεκτος. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν επιτρέπεται να μπει στην ιδιοκτησία μου. Δεν θα πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα».


 Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.