Όταν δάγκωσαν το αυτί του Ράμμου στο Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ

Χάρης Δημαράς29 Φεβρουαρίου 2020

44 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που οπαδοί του Παναιτωλικού, στο παιχνίδι της ομάδας τους με τον ΠΑΟΚ, επιτέθηκαν στον διαιτητή Στέφανο Ράμμο, του δάγκωσαν το αυτί και του έκοψαν μέρος του!

Όλα συνέβησαν στις 29 Φεβρουαρίου του 1976. Ο Παναιτωλικός υποδέχθηκε τον μετέπειτα πρωταθλητή ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής της Α΄Εθνικής. Και για τους γηπεδούχους ήταν πολύ κρίσιμο το παιχνίδι, διότι διεκδικούσαν την παραμονή τους στην κατηγορία. Διαιτητής της συνάντησης ήταν ο Θεσσαλονικιός Στέφανος Ράμμος, από τον οποίο είχαν παράπονα οι Αγρινιώτες και για τον αγώνα τους με τον Παναθηναϊκό (2-3), έναν μήνα νωρίτερα.

Ο αγώνας μέχρι και το 67' ήταν στο 0-0 σε ένα κακό γήπεδο και σε εκείνο το σημείο, σε ανατροπή του Σαράφη από τον Μίχο, ο Ράμμος δείχνει το σημείο του πέναλτι. Ο «Καίσαρας» εκτελεί και ευστοχεί, όμως η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται και μερίδα οπαδών απειλεί με εισβολή. Το παιχνίδι συνεχίστηκε, όμως στο 85', στο δεύτερο τέρμα του ΠΑΟΚ (με κεφαλιά του Κερμανίδη), τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. Τα κάγκελα πέφτουν από  το εξαγριωμένπ πλήθος, ενώ ο επόπτης Αραμπατζής στα προηγούμενα λεπτά δέχθηκε σωρεία αντικειμένων.

«Κάποιος με δάγκωσε»

Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την εισβολή των φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο. Με τη λήξη του αγώνα μπήκαν στο χορτάρι και πήραν στο κυνήγι τον διαιτητή. Ο Ράμμος έτρεξε προς την καταπακτή, όμως τη βρήκε κλειστή και ακολούθησε ένας χαμός. Το μαινόμενο πλήθος του ξέσκισε τα ρούχα, τον χτυπά, κάποιος του αποσπά το μανίκι από τη στολή του, το οποίο περιφέρει σαν λάφυρο! Αιμόφυρτος ο Ράμμος σώζεται την τελευταία στιγμή από τον γιατρό του ΠΑΟΚ και διαπιστώνει ότι του λείπει το ένα μέρος του αυτιού του. 

«Κάποιος με δάγκωσε και μου το έκοψε», λέει. Οι γιατροί εκτός από το κομμένο αυτί διαπιστώνουν εγκεφαλική διάσειση και μώλωπες σε όλο του το σώμα. «Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι βρέθηκα στριμωγμένος με ασπίδα από μπροστά μου τον Φουντουκίδη, στην πόρτα που οδηγεί στα αποδυτήρια, την οποία είχαν φρακάρει σύμβουλοι του Παναιτωλικού, συνέχισε. «Τον ξαπλώσαμε στον πάγκο και σπαρτάραγε σαν το ψάρι. Καταματωμένος και γυμνός από τη μέση και πάνω. Του έπλυνε τα τραύματα ο φυσικοθεραπευτής του ΠΑΟΚ και συνήλθε μετά από ώρα. Το αυτί και το φρύδι αιμορραγούσαν κι έξω το πλήθος ούρλιαζε» δήλωσε ο ένας επόπτης του αγώνα, που έζησε κάθε στιγμή του ξυλοδαρμού από κοντά. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής διέταξε έρευνα για το συμβάν. Η διοίκηση του Παναιτωλικού δεν θα παραδεχθεί την αφήγηση του Ράμμου περί κομμένου αυτιού. Ο πρόεδρος της ομάδας, ο γιατρός Άγγελος Τριανταφύλλου κάνει λόγο για μικροεκδορές στο αυτί του διαιτητή, που προκλήθηκαν από ρίψη αντικειμένου και προκαλεί τον Ράμμο να δείξει το «κομμένο» του αυτί στην τηλεόραση.

Και... δαρμένος και φυλακισμένος!

Το εντυπωσιακό είναι πως ο διαιτητής Ράμμος την ίδια μέρα βρέθηκε υπό κράτηση, κατηγορούμενος για περιύβριση αρχής, όταν κάποιος αστυνομικός τον άκουσε να βρίζει τη Χωροφυλακή! Τη δίωξη την άσκησε ο εισαγγελέας Αγρινίου, Ανδρέας Φάκος (ο γνωστός ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ αργότερα). Από το νοσοκομείο βρέθηκε στο δικαστήριο, από το οποίο «εισέπραξε» ποινή φυλάκισης 11 μηνών, σε αντίθεση με κάποιους από τους συλληφθέντες για την εναντίον του επίθεση, οι οποίοι τιμωρήθηκαν με ποινές φυλάκισης έως τέσσερις μήνες.

Ο Παναιτωλικός τιμωρήθηκε από την ΕΠΟ με ποινή τριών αγωνιστικών μακριά από την έδρα του και τερμάτισε προτελευταίος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Σώθηκε από τον υποβιβασμό, λόγω των αναδιαρθρώσεων στα εθνικά πρωταθλήματα. Υποβιβάστηκε όμως την επόμενη χρονιά, για να επανέλθει στη μεγάλη κατηγορία το 2011. Όσο για τον Στέφανο Ράμμο; Μετά από αυτό το παιχνίδι, εγκατέλειψε οριστικά τη διαιτησία.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Μπόμπεκ): Εφρέμοφ, Χιλ ,Σερκίδης, Μίχος, Σιακούφης, Γούναρης (46’ Γιακουμής), Γκανιάτσας, Οικονόμου, Γαβαλάς, Παππάς, Τάκος.

ΠΑΟΚ (Λόραντ): Φορτούλα, Γούναρης, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης (46’ Κερμανίδης), Παρίδης (75’ Αναστασιάδης), Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Γκουερίνο. 

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.