Οταν «αντάμωσαν» δύο θρύλοι Ντιέγκο Μαραντόνα με Τούμπα

Δημήτρης Μπούζας08 Οκτωβρίου 2021

Ηταν σαν προχθες πριν από 33 χρόνια που η συμπρωτεύουσα ζούσε μια μεγάλη βραδιά, υποδεχόμενη τον μυθικό Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Το επαναληπτικό παιχνίδι της ομάδας του (Νάπολι) με τον λαοφιλέστατο ΠΑΟΚ εκτός από την εκτυφλωτική παρουσία του ανεπανάληπτου υπεράσου, είχε επιπρόσθετα κι ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από τη στιγμή που ο πρώτος αγώνας είχε λήξει με το εύθραυστο σκορ (1-0). 

Πριν από τον συγκεκριμένο αγώνα το ηθικό των γηπεδούχων ήταν στα ουράνια, με τον εκπληκτικό θρίαμβο τους στο Φαληρικό κολλαστήριο, όπου ταπείνωσαν την ομάδα του δημοσίου με γκολ του Μπορμπόκη. Το ίδιο στα ουράνια ήταν και η ψυχολογία του κόσμου, ο οποίος πίστευε ότι η ομάδα του μπορούσε να προκριθεί κόντρα στην «αρμάδα» του τιτανομέγιστου Αργεντίνου. 

Το τι «συνέβη» σε αγωνιστικό επίπεδο εκείνο το βράδυ στην Τούμπα, έχει καταγραφεί στην ιστορία του ΠΑΟΚ σε ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο. Στο οποίο κεφάλαιο το αποτέλεσμα και ο αποκλεισμός περνούν σε δεύτερη μοίρα. Κι αυτό, γιατί μπροστά και σε περίοπτη θέση μπαίνουν όλα όσα εκπληκτικά και πέραν κάθε φαντασίας διαδραματίστηκαν στις μέρες της προετοιμασίας, αλλά και όσα ακολούθησαν και τα οποία επισφραγίστηκαν με την κορυφαία δήλωση του αήμνειστου Ντιέγκο (του επί Γης Θεού του ποδοσφαίρου), για αυτό που έζησε στην θρυλική Τούμπα. 

Προσωπικά έζησα όσο λίγοι την πίεση, την ένταση και τον παλμό ενός πραγματικού οπαδικού ξεσηκωμού, που σε πολλές των περιπτώσεων κράτησε άγρυπνους πολλούς, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να βοηθήσαουν ώστε ο χείμαρρος ενθουσιασμού που κυλούσε προς την Τουμπα και ο οποίος φούσκωνε επικίνδυνα από τις ασυγκράτητες «ροές» της επαρχίας, να κυλήσει με ομαλό τρόπο και να καταλήξει εκεί που έπρεπε. 

Στο περιθώριο αυτού του ξεσηκωμού δεν θα ξεχάσω την απόφαση των αδερφών Γιάννη και Θανάση Δεδέογλου, φίλων μου και ανιδιοτελών ΠΑΟΚτσήδων, αλλά και δωρητών του χρυσού οικοπέδου που χτίστηκε το «Παλατάκι», να σταματήσουν τη παραγωγή της μεγάλης βιομηχανικής τους μονάδας και τις αντίστοιχες παραγγελίες που είχαν και να δώσουν εντολή σε πάνω από 400 εργάτες και υπαλλήλους της επιχείρησης τους, να ασχοληθούν για αρκετά 24ωρα με την κατασκεύη χιλιάδων σημαιών κι εμβλημάτων του δικέφλαου, ώστε να στολιστέι όχι μόνον η Τούμπα, αλλά και η συμπρωτεύουσα. Δεν ήμασταν λίγοι εκείνοι που μέρες ολόκληρες και ξενυχτώντας ακόμη, επιστρατευτήκαμε ή εθελοντικά προσφερθήκαμε να εξυπηρετήσουμε «απελπισμένους» ΠΑΟΚτσήδες από όλα τα μέρη της Γης (πέραν της Ευρώπης ακόμη και από Αμερική και Αυστραλία). 

Το μαγικό χαρτάκι έμοιαζε με εισιτήριο για έναν ποδοσφαιρικό παράδεισο. Συγκεκριμένα τα τηλέφωνα των «ΣΠΟΡ» είχαν μετατραπεί σε πρόχειρα εκδοτήρια. Χώρια η ηθική υποχρέωση να βοηθήσουμε κάποια άρρωστα ΠΑΟΚτσάκια που θερμοπαρακαλούσαν γιατί δεν είχαν το απαραίτητο αντίτιμο, αλλά και τον τρόπο να βρεθούν σε αυτή τη μαγική νύχτα. Στη συγκεριμένη περίπτωση απευθυνόμασταν σε ΠΑΟΚτσήδες που είχαν την ευχέρεια (ο Θανάσης Δεδέογλου και ο Τάκης Πανελούδης πολλές φορές έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη). 

Στις 6 Οκτωβρίου του 1988 και στο συγκεκριμένο αγώνα, πιστεύω πως ο «όλος οργανισμός ΠΑΟΚ» (ομάδα, λαός, διοίκηση) παρουσιάστηκε με το χαρακτηριστικό πυρρακτωμένο DNA του, στην κορυφαία έκφραση και αποτύπωση του. Νομίζω πως οι δηλώσεις του μεγάλου Ντιέγκο ήταν ο καλύτερος επίλογος ή αν θέλετε και επιβράβευση για όλα όσα κατέθεσε ο ΠΑΟΚ εκείνης της εποχής: ««Έχω παίξει πολλά παιχνίδια, αλλά δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα!»

Σαν προχθες λοιπόν πριν από 33 χρόνια στο «αντάμωμα» δύο θρύλων (Μαραντόνα – Τούμπα) ο ΠΑΟΚ έφτασε πολύ ψηλά. Όσο δεν θα μπορούσε να το φανταστεί και ο πλέον αισιόδοξος και πιστός οπαδός του.

ΥΓ1: Συνεχίζεται το κρυφτούλι Αυγενάκη και ο αδέξιος τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να απομακρυνθεί από τις ευθύνες του, για τα όσα απροκάλυπτα και ύποπτα εμπόδια βάζουν στον δρόμο του ΠΑΟΚ οι υφιστάμενοι του. Όλη η Ελλάδα – πλην των Κυβερνώντων – έχει αντιληφθεί πλέον το ρόλο του. Τα περί κατεπείγουσας έδρας για τα «στημένα» του Καυτανζογλείου απλά εκθέτουν και ως ένα σημείο και εξοργίζουν.

ΥΓ2: Ο Ολυμπιακός κλήθηκε να απολογηθεί με τις διατάξεις του άρθρου 2 και όχι του άρθρου 1 του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ, κάτι που σημαίνει ότι κινδυνεύει άμεσα η έδρα του για το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Το τι απόφαση περιμένουμε; Δυστυχώς δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε υπεύθυνα. Κι αυτό, γιατί είναι γνωστό με ποιο τρόπο αποφεύγει τέτοιου είδους τιμωρίες η ομάδα του δημοσίου.΄

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.