Όταν ο Λουτσέσκου επικαλείται την τύχη, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για τον ΠΑΟΚ

Κώστας Πετρωτός10 Οκτωβρίου 2022

«Μπορεί αυτή την στιγμή να μην είμαι ένας τυχερός άνθρωπος» είπε ο Ραζβάν Λουτσέσκου και με αυτή την ατάκα έκλεισε την συνέντευξη Τύπου χθες το απόγευμα στην Λιβαδειά. Όσοι παρακολουθούν τις δημόσιες τοποθετήσεις του προπονητή του ΠΑΟΚ, αντιλήφθηκαν μέσα από αυτά τα λόγια πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα αυτή την στιγμή στον Δικέφαλο. Ο ίδιος ο προπονητής του ΠΑΟΚ βγάζει προς τα έξω μία ανασφάλεια για την ομάδα του και εκφράζει μία απογοήτευση που δεν την είχαμε γνωρίσει στην προηγούμενη θητεία του στον ασπρόμαυρο σύλλογο. Ο 53χρονος τεχνικός έχει εστιάσει στο πρόβλημα των τελευταίων λεπτών, στα οποία η ομάδα του διαρκώς φλερτάρει με την γκέλα και στις δύο πιο πρόσφατες εξόδους της, την βιώνει κιόλας.

Θα διαφωνήσω μαζί του ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί. Είναι εμφανές ότι η αυτή η ομάδα είναι ψυχολογικά πιεσμένη, προσπαθεί να σηκώσει ένα βάρος που δεν είναι για τα κυβικά της αυτή την περίοδο: τον πρωταθλητισμό.

Έχουμε γράψει ουκ ολίγες φορές για το γεγονός ότι το περασμένο καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ και ο Ιβάν Σαββίδης δεν εξήγησαν επαρκώς στον κόσμο της ομάδας ότι η φετινή θα είναι σεζόν υπομονής και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βγει το λάθος συμπέρασμα ότι το νέο ρόστερ της ομάδας θα έκανε πρωταθλητισμό. Έπαιξε ρόλο και η αρχική προσέγγιση του ίδιου του Λουτσέσκου που μιλούσε για μίνιμουμ στόχο «ό,τι πετύχαμε και πέρυσι», στην πρώτη ομιλία του στο Απελντοορν της Ολλανδίας, όταν άρχιζε το βασικό στάδιο προετοιμασίας.

Ο αποκλεισμός από την Λέφσκι ήρθε να προσγειώσει και τον ίδιο, όμως, ήδη είχαν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες για αυτή την ομάδα. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ μπαίνουν αγχωμένοι στα ματς, δεν έχουν ακόμη τον αέρα ενός μονταρισμένου συνόλου που έχει εθιστεί στις νίκες και έχει διάφορους τρόπους για να παίρνει τα παιχνίδια, όπως συνέβαινε με την ομάδα του αήττητου Πρωταθλήματος.

Προφανώς δεν είναι μόνο θέμα χημείας συνόλου, αλλά και ατομικής ποιότητας. Όταν βλέπεις τον βασικό φορ (Ολιβέιρα) να μπαίνει στο γήπεδο και να μην κάνει, έστω, αυτά που έκανε ο νεαρός συμπαίκτης του (Γκορντεζιάνι), να αδυνατεί να βάλει πίεση στην αντίπαλη άμυνα, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ακόμη και αυτή η σκέψη του 53χρονου προπονητή να βάλει τον Αντρίγια σε θέση μπακ, έχει την βάση της στο ότι ο τωρινός ΠΑΟΚ δεν διαθέτει μπακ που να μπορούν να κάνουν παιχνίδι από πίσω, όπως έκανε ο προηγούμενος δικός του ΠΑΟΚ, με τον Βιεϊρίνια νεότερο και χωρίς να έχει περάσει την περιπέτεια του χιαστού και τον Μάτος.

Ο ΠΑΟΚ έχει χτυπητά κενά ατομικής ποιότητας και στη θέση «δέκα» και σ’ αυτή του φορ και αυτά μπορούν να λυθούν μόνο τον χειμώνα, όταν θα ανοίξει και πάλι η μεταγραφική περίοδος.

Το ζητούμενο είναι τι γίνεται μέχρι το τέλος του χρόνου

Θα ήταν, όμως, μάλλον αφελές και σε λάθος δρόμο στην παρούσα φάση η όλη κριτική για το αγωνιστικό πρόβλημα του ΠΑΟΚ να επικεντρωθεί στις μεταγραφές του Ιανουαρίου. Ο ΠΑΟΚ έχει παιχνίδια, δύσκολα μάλιστα, μπροστά του, αρχής γενομένης από το ντέρμπι στο «Καραϊσκάκης» την ερχόμενη Δευτέρα. Αυτό που τώρα είναι το ζητούμενο αφορά στο πώς θα διατηρηθεί όρθια η ομάδα και δεν θα επηρεαστεί από τα διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟΚ έχει να νικήσει εκτός έδρας από τον προηγούμενη Μάρτιο και αν το επιμερίσουμε για το φετινό ρόστερ, δεν έχει διπλό από την αρχή της σεζόν.

Κατά συνέπεια, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να ανέβει η ψυχολογία των παικτών, να ξαναπιστέψουν στους εαυτούς τους και εκεί πρέπει να εστιαστεί η αναφορά μας.

Όμως, εδώ τίθεται το μεγάλο ερώτημα: πώς θα ανέβει η ψυχολογία της ομάδας όταν ο ίδιος ο προπονητής της επικαλείται την ατυχία του και δείχνει και ο ίδιος να έχει επηρεαστεί; Ο Λουτσέσκου πρέπει να αφήσει στην άκρη τις όποιες άλλες σκέψεις μπορεί να είχε γι’ αυτή την σεζόν και μαζί με τον Μπότο να αντιμετωπίσουν με απόλυτο ρεαλισμό, στα όρια του κυνισμού, την κατάσταση. Εν ανάγκη, ας αλλάξει και ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που συνηθίζει να έχει σε ομάδες του τα τελευταία χρόνια, πολύ απλά γιατί ακόμη η νέα ομάδα του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να υπηρετήσει το ιδανικό μοντέλο παιχνιδιού στο μυαλό του προπονητή της. Κυρίως, όμως, αυτό που Ρουμάνος κόουτς οφείλει να δει ξανά είναι οι επιλογές τους σε παίκτες. Θα πρέπει να ψάξει την παραμικρή λύση που μπορεί να πάρει από αυτό το ρόστερ, απλά γιατί είναι μέτριο και να μην αφήνει εκτός επιλογών κάποιους από αυτούς. Η περίπτωση του Ράφα Σοάρες είναι πολύ χαρακτηριστική. 

Μπορεί όταν ο Αντρίγια μπήκε στο ματς λόγω του τραυματισμού του Βιεϊρίνια, η επιλογή του να είχε να κάνει κυρίως με την ανάγκη ο ΠΑΟΚ να σκοράρει, αλλά δεν παύει να είναι ένας επιθετικός που άθελά του εκτίθεται ανασταλτικά όταν επιχειρεί να μαρκάρει αντίπαλό του. Υπάρχουν και άλλοι παίκτες, όπως ο Κουαλιάτα ή ο Σάστρε ή ακόμη και ο Μουργκ που υπό συνθήκες μπορούν να βοηθήσουν. Πλέον το βασικό ζητούμενο είναι ο ΠΑΟΚ να αναπληρώσει όσο μπορεί από το χαμένο έδαφος στην βαθμολογία μέχρι την διακοπή λόγω εθνικών ομάδων και τότε να δουλέψει σκληρά για να περιορίσει τις αδυναμίες του, πριν πάει στις μεταγραφές του χειμώνα που, αν τελικά κινηθεί, θα είναι υποχρεωμένος να κλείσει «χτυπητές» τρύπες στην ομάδα του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.