Όσο η σούπερ μεσοεπιθετική γραμμή του ΠΑΟΚ βγάζει φλόγες, θα αρκεί το φιλότιμο του Σαμάτα

Κώστας Πετρωτός04 Μαρτίου 2024

Ο ΠΑΟΚέκοψε πρώτος το νήμα του τερματισμού στην κανονική περίοδο του Πρωταθλήματος κι αν κανείς ρίξει μία ματιά στην αναλυτική βαθμολογία θα συμφωνήσει ότι η έκβαση της τελευταίας αγωνιστικής απέδωσε δικαιοσύνη. Η ομάδα του Λουτσέσκου διαθέτει την καλύτερη επίθεση (66 γκολ) και την καλύτερη άμυνα (21, μαζί με τον Παναθηναϊκό) και αυτοί είναι εν τέλει οι πιο σημαντικοί αριθμοί στην διάρκεια μίας διοργάνωσης.
Απέδωσε, κατά γενική ομολογία, το καλύτερο ποδόσφαιρο, υπήρχαν ματς που θαυμάστηκε από ολόκληρη την φίλαθλη Ελλάδα, άρα δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν που άφησε έναν βαθμό πίσω την ΑΕΚ, τρεις τον Ολυμπιακό και τέσσερις τον Παναθηναϊκό. Ναι, στα ντέρμπι δεν είχε τις επιδόσεις

κάποιων από τους αντιπάλους του (όπως η ΑΕΚ για παράδειγμα), αλλά μην ξεχνάμε ότι βρέθηκε να δίνει πολλά από αυτά μαζεμένα και με ενδιάμεσα μεγάλα ματς στο Κύπελλο με τον Παναθηναϊκό. Ο φετινός ΠΑΟΚ είναι η ομάδα με την πιο καθαρή αγωνιστική ταυτότητα από όλους τους διεκδικητές του τίτλου, κουβαλά όμως και ένα παράδοξο. Κάνει πορεία πρωταθλητισμού χωρίς να διαθέτει ούτε έναν από τους καλύτερους, σε γκολ, φορ των οκτώ πρώτων ομάδων της βαθμολογίας.

Προσέξτε: Ο Ολυμπιακός έχει τον Ελ Κααμπί, πρώτο σκόρερ του Πρωταθλήματος με 15 γκολ, η ΑΕΚ τους Λιβάι και Πόνσε που έχουν σημειώσει από 11 γκολ ο καθένας, ο Παναθηναϊκός τον Ιωαννίδη με 10 τέρματα (και τους Σπόραρ και Γερεμέγεφ με 7 ο καθένας), ο Αρης τον Μορόν με 14, η Λαμία είχε ως τώρα τον Καρλίτος με 10 τέρματα. Ακόμη, ο Αστέρας Τρίπολης διαθέτει τον Μιριτέγιο με 12 γκολ και ο Ατρόμητος, 8η ομάδα στην βαθμολογία, τον Αντζιέλσκι, με 8. Την ίδια ώρα, ο Σαμάτα που είχε αποκτηθεί για βασικός φορ του ΠΑΟΚ έχει πετύχει 2 τέρματα (και πώς να αυξηθούν όταν δεν μπορεί να βρει δίχτυα σε φάσεις όπως η χθεσινή στη Λαμία), άλλα 5 ο Μπράντον και 3 ο Τζίμας.

Οι «ασπρόμαυροι», όμως, έχουν καταφέρει να καλύψουν το κενό (και) στα ματς Πρωταθλήματος με τα γκολ που παίρνουν από τους μεσοεπιθετικούς, τους μέσους, αλλά και τους παίκτες της άμυνας. Ο Ντεσπόντοφ έχει 10, ο Μουργκ 8, ο Αντρίγια και ο Κωνσταντέλιας 7 και με 5 ακολουθεί ο Οζντόεφ. Χθες στην Λαμία, τα κάστανα από την φωτιά τα έβγαλε ο Τάισον, ενώ και ο Μπάμπα έχει φτάσει το ενεργητικό του σε γκολ, στα 4.

Ο Σαμάτα έχει όσες τελικές και ο Σάστρε!

Προφανώς, ο ΠΑΟΚ δεν είναι μία ομάδα που στηρίζει το επιθετικό της παιχνίδι σε φορ περιοχής, στον οποίο καταλήγουν όλες οι μπάλες. Ο Λουτσέσκου ζητά από τους επιθετικούς να κάνουν και άλλες δουλειές μέσα στο γήπεδο, όπως το να κινούνται συνεχώς και να δημιουργούν διαδρόμους στους συμπαίκτες του, να δίνουν μονομαχίες και να υποδέχονται μπάλες, σπάζοντας στην συνέχεια δεξιά, αριστερά ή λίγο πιο πίσω. Όμως στην περίπτωση του Σαμάτα, μιλάμε για έναν παίκτη που οι τελικές ενέργειες δεν είναι το δυνατό του σημείο. Και στην περίπτωση αυτή, οι αριθμοί μιλάνε. Συγκρίνοντας παίκτες που καλύπτουν την ίδια θέση, θα δούμε μία μεγάλη διαφορά. Ο Μπράντον είχε 33 τελικές σε όλο το Πρωτάθλημα και ο Σαμάτα, σχεδόν τις μισές (17), όσες και ο Σάστρε.

Μετά το χθεσινό παιχνίδι, κι αφού είχε προηγηθεί η απίστευτη χαμένη ευκαιρία, ο Λουτσέσκου μίλησε για χαμηλή αυτοπεποίθηση του Σαμάτα, αλλά προσπάθησε να τον τονώσει λέγοντας ότι είναι απαραίτητος και ότι πρέπει να επιμείνει λίγο παραπάνω στο να δουλέψει στο ψυχολογικό κομμάτι για να αντέχει την πίεση που υπάρχει. Η αλήθεια είναι ότι πλέον η μεταγραφική περίοδος έχει κλείσει και ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να στηριχθεί στους παίκτες που υπάρχουν στο ρόστερ, οπότε και ο Ρουμάνος τεχνικός οφείλει να πάρει το καλύτερο από τον καθένα και να αξιοποιήσει κάθε μονάδα του σε μία τόσο απαιτητική σεζόν όπως είναι η φετινή. Οπότε είναι δεδομένη η στήριξη στον Σαμάτα και οι επιπλέον ευκαιρίες που θα πάρει. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ καταλαβαίνει το γιατί ακολουθείται αυτή η διαχείριση, από την άλλη, όμως, προφανώς ανησυχεί, αν η ομάδα του ίσως πληρώσει την έλλειψη ενός επαρκούς σκόρερ στην κορυφή της επίθεσης που θα ανέβαζε κατακόρυφα την ποιότητα των επιθέσεων του ΠΑΟΚ. Σκεφτείτε μόνο ότι πολύ σπάνια θα βρει ο Δικέφαλος σε κανονική ροή παιχνιδιού ευκαιρία με σέντρα ψηλά στην καρδιά της περιοχής, αφού δεν υπάρχει φορ που απειλεί από αέρος, και πρέπει να περιμένει σε κάθε ματς να κερδίσει κάποια στημένη μπάλα.

Ο Μεϊτε είναι ο νέος ψευτοφόρ της ομάδας

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΠΑΟΚ θα ψάξει λύσεις για το γκολ από άλλους παίκτες όπως το κάνει από την αρχή της σεζόν. Και θα ψάχνει κινήσεις εντός αντίπαλης περιοχής, από παίκτες που θα έρχονται από την πίσω ζώνη, όπως το έκανε με επιτυχία για ένα διάστημα ο Οζντόεφ. Χθες είδαμε ότι αρχίζει να παίζει ένα τέτοιο ρόλο και ο Μεϊτέ. Χθες απείλησε εντός μεγάλης περιοχής και με σουτ και με κεφαλιές από κόρνερ και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε.

Όλοι έχουν τις αδυναμίες τους, ο ΠΑΟΚ όμως διαθέτει την πιο στρωμένη ομάδα από όλους τους διεκδικητές κορυφής

Κλείνοντας, μιας και αρχίζουν τα πλέι οφ από την άλλη εβδομάδα (το μεσημέρι θα μάθουμε και το πρόγραμμα), είναι καλό να δούμε την γενική εικόνα των ομάδων και κυρίως τις αδυναμίες τους:

-Η ΑΕΚ έχει πρόβλημα στα μετόπισθεν, δέχεται φάσεις και συχνά και γκολ από όλους τους αντιπάλους της.

-Ο Παναθηναϊκός έχει χάσει τον αγωνιστικό του προσανατολισμό επί Τερίμ, το ποδόσφαιρό του μοιάζει κάπως άναρχο.

-Ο Ολυμπιακός έχει κάνει come back, αλλά είναι απορίας άξιο πόσο θα αντέξει μία ομάδα που το καλοκαίρι έμοιαζε υπό διάλυση και πλέον, με τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο, έχει βρει πατήματα, αλλά είναι δεδομένη η κόπωση κάποιων βασικών παικτών της.

-Κόντρα στις παραπάνω αδυναμίες, ο ΠΑΟΚ έχει το έλλειμμα φορ και ενός ακόμη παίκτη στην άμυνα τώρα που Εκόνγκ και Μιχαηλίδης είναι τραυματίες, αλλά είναι η ομάδα με την πιο ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτότητα, την καλή κυκλοφορία μπάλας και τις συντονισμένες κινήσεις των παικτών της. Αρκούν αυτά τα στοιχεία για τον κάνουν πρωταθλητή; Θα δείξει.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.