Όσιμεν: Από τη χωματερή του Λάγος, «κανόνι» της Ευρώπης

Παναγιώτα Χαλκιά03 Φεβρουαρίου 2023

Τα βλέμματα τράβηξε πάνω του για ακόμη μια φορά τη φετινή αγωνιστική περίοδο ο Βίκτορ Όσιμεν πετυχαίνοντας ένα πανέμορφο τέρματα στην αναμέτρηση της Νάπολι με τη Ρόμα. Ο Νιγηριανός έκανε εκπληκτικό κοντρόλ με στήθος και δεξί πόδι και με ένα δυνατό σουτ νίκησε τον Πατρίσιο δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του.

Αυτό ήταν και το 15ο γκολ που σημειώνει ο 24χρονος επιθετικός σε 20 παιχνίδια φέτος. Επίδοση που τον καθιστά τον πρώτο σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος και έναν από τους πιο αποτελεσματικούς στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Είναι ένα παιδί που θα μπορούσε να βρίσκεται ακόμη τους δρόμους του Λάγος και να πουλά εμφιαλωμένα νερά διεκδικώντας ένα πιάτο φαγητό, να έχει καταρρεύσει από τους τραυματισμούς και την ελονοσία και να τα παρατήσει. Αντίθετα, δυνάμωσε από κάθε κακουχία και έγινε ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα της μεγάλης του αγάπης. Το ποδόσφαιρο έγινε η δική του όαση, που τον βοήθησε να βελτιώσει τη δική του ζωή και της οικογένειας του.

Ο Όσιμεν δεν είναι από αυτούς που αποφεύγουν τις προκλήσεις. Έχει ένα φυσικό ταλέντο και μεγάλη αποφασιστικότητα. Ο ζήλος του να παίζει ποδόσφαιρο είναι εμφανής, έχει πείνα για το παιχνίδι και μεγάλο κίνητρο για να πετύχει. Διαθέτει τις ικανότητες να γίνει πρωταγωνιστής.

Η οικονομική δυσχέρεια και η απώλεια της μαμάς

Γεννήθηκε στο Olusosun, μια μικρή κοινότητα γύρω από το Όρεγκουν. Το σπίτι του βρισκόταν κοντά στη μεγαλύτερη χωματερή της πόλης Λάγος, όπου χιλιάδες άνθρωποι πήγαιναν καθημερινά για να βγάλουν τα προς το ζην ανάμεσα σε τόνους απορριμμάτων που συσσωρευόταν. Οι γονείς του μετακόμισαν εκεί λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζαν στη Νοτιανατολική Τοπική Αυτοδιοίκηση της Πολιτείας Έντο, την Εσάν, όπου κατοικούσαν αρχικά.

Στο Λάγος τα οικονομικά δεδομένα της οικογένειας δεν άλλαξαν. Τα χρήματα που έφταναν στο σπίτι ήταν ελάχιστα και οι γονείς του αναγκαζόταν να κάνουν και άλλες δουλειές για να τα καταφέρουν. Η μητέρα του καθημερινά πήγαινε στο κέντρο της πόλης για να πουλήσει εμφιαλωμένα νερά ώστε να είναι γεμάτο το πιάτο στο τραπέζι το μεσημέρι. Μεγαλώνοντας ο Όσιμεν μαζί τα άλλα πέντε αδέρφια του έκαναν το ίδιο για να συγκεντρώσουν χρήματα για το σχολείο και την επιβίωση τους.

«Οι άνθρωποι ζουν στην πλευρά μιας χωματερής. Με τους φίλους μου πηγαίναμε εκεί κάθε Παρασκευή και Κυριακή για ψάχναμε να βρούμε παπούτσια. Μέναμε εκεί για ώρες. Έμοιαζε με αστείο αλλά αν το σκεφτείς… πάντα ήταν ένας αγώνας. Μερικές φορές φεύγαμε από εκεί με ένα παπούτσι NIKE στο δεξί και με ένα Reebok στο αριστερό».

Μέσα στα σκουπίδια και στα συντρίμμια, ο Βίκτορ έμαθε από τον μεγαλύτερο αδερφό του, τον Άντριου να κλωτσά το τόπι. Οι δύο τους περνούσαν ώρες παίζοντας ποδόσφαιρο και παρακολουθώντας κρυφά στα μαγαζιά που είχαν τηλεόραση την αγαπημένη τους Τσέλσι. Ο Όσιμεν ονειρευόταν να γίνει αστέρας του ποδοσφαίρου, κάτι που έβρισκε τον μπαμπά του κάθετα αντίθετο. Ο πατέρας του θέλοντας κάτι καλύτερο για εκείνον, τον πίεζε να πηγαίνει σχολείο και να διαβάζει. Ονειρευόταν να τον δει γιατρό και δεν ήθελε να ακούσει λέξη για το ποδόσφαιρο. Πίστευε απλά ότι ήταν ένα χόμπι, μια δραστηριότητα για να περνά όμορφα η ώρα. Η μητέρα του ήταν εκείνη που τον στήριξε και τον ενθάρρυνε να συνεχίσει καθώς έβλεπε ότι το αγαπούσε πολύ.

Είχε ιδιαίτερη αδυναμία στη μαμά του και όταν εκείνη χάθηκε, ο κόσμος του γκρεμίστηκε. Η απώλεια της μαμάς του τού στοίχισε πολύ αλλά δεν μπορούσε να πατήσει pause στη ζωή του. Δεν θα το ήθελε και εκείνη, σκέφτηκε, και άρχισε να παλεύει καθημερινά για τη μεγάλη του αγάπη, το ποδόσφαιρο, και την επιβίωση του. Πουλούσε νερά μετά το σχολείο και πάντα έβρισκε χρόνο να παίξει ξυπόλητος στη γειτονιά με τα υπόλοιπα παιδιά

«Έχασα τη μαμά μου τον Οκτώβριο, δεν θυμάμαι ποια χρονιά. Τρεις μήνες αργότερα, ο πατέρας μου έχασε τη δουλειά του. Ήταν πολύ δύσκολο να ζήσουμε. Ο αδερφός μου πουλούσε αθλητικές εφημερίδες, η αδερφή μου πορτοκάλια και εγώ έβγαινα στους δρόμους με εμφιαλωμένο νερό. Το βράδυ επιστρέφαμε σπίτι και ρίχναμε τα κέρδη στο τραπέζι. Τα δίναμε όλα στην αδερφή μου και αυτή οργάνωνε τα πάντα» είχε αφηγηθεί ο ίδιος σε μια συνέντευξη του στο France Football.

Η Ultimate Strikers και το Παγκόσμιο Κ17 με τη Νιγηρία

Οι τοπικοί σκάουτερ παρατήρησαν κάτι ιδιαίτερο στον μικρό Βίκτορ και τον κάλεσαν στην ακαδημία Ultimate Strikers στο Λάγος για να δοκιμασθεί. Τους εξέπληξε και τον ενέταξαν στην ομάδα. Ο ζήλος και η αποφασιστικότητα του μικρού έκανε εντύπωση τους προπονητές του αλλά και στον Shir Ayila που τον είδε τυχαία το 2014 να παίζει και έμελλε να αποδειχθεί καθοριστικός για την ανάδειξη του.

Τον πήρε μαζί του και τον έδωσε στον Αμούνκε, ο οποίος προπονούσε τότε την ομάδα Κ17 της Εθνικής Νιγηρίας. Δεν πείσθηκε με την πρώτη αλλά δοκιμάζοντας τον πιτσιρικά, κατάλαβε ότι έχει μπροστά του ένα παιδί που κρύβει μια φλόγα μέσα του. Τον πήρε στην Εθνική και ο Όσιμεν έκανε την πρώτη του συμμετοχή στο τουρνουά Κ17 το 2015 και μάλιστα, σημείωσε δύο υπέροχα γκολ. Οι ευκαιρίες ερχόταν και ο Βίκτορ αποδείκνυε ότι μπορούν να βασιστούν πάνω του. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πρόκριση της Νιγηρίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ17 της Χιλής, τη βοήθησε να το κερδίσει και ο ίδιος πήρε το βραβείο του πρώτου σκόρερ καθώς είχε σημειώσει 10 τέρματα και την ασημένια μπάλα της διοργάνωσης.

Η «κατάρα» της Bundesliga

Οι επιδόσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες από τα ευρωπαϊκά κλαμπ. Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ χτύπησαν την πόρτα του αλλά ο Όσιμεν αρνήθηκε όλες τις προσφορές επειδή ένας άλλος σύλλογος τού είχε προσφέρει περισσότερα χρήματα. Λίγες ώρες μετά τη βράβευση του ως ο Νεότερος Αφρικανός Παίκτης της Χρονιάς για το 2015, ενημέρωσε ότι θα συνεχίσει την καριέρα του στη Βόλφσμπουργκ. Οι Γερμανοί είχαν κάνει καλύτερη προσφορά και ο Βίκτορ τη δέχθηκε για δύο λόγος. Πρώτον γιατί ήθελε πάντα να παίξει στο γερμανικό πρωτάθλημα και δεύτερο, με τα χρήματα θα έδινε μια οικονομική ανάσα στους γονείς του.

Ερχόμενος στη Γερμανία υπέγραψε προσύμφωνο συμβόλαιο για 3.5 χρόνια και έκανε το ντεμπούτο του στη γερμανική λίγκα τον Μάιο του 2017. Δεν κατάφερε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στο χορτάρι της Bundesliga αφού η κακοτυχία του χτύπησε την πόρτα.

Ένας τραυματισμός στον ώμο τον οδήγησε στο χειρουργείο και η πρώτη του χρονιά ολοκληρώθηκε άδοξα. Μόλις ανάρρωσε, μια ασθένεια τον έστειλε στο κρεβάτι και του στέρησε και την παρουσία του με τη Νιγηρία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

Παρακολούθησε τους αγώνες από το νοσοκομείο και πίστευε ότι θα τα αφήσει όλα πίσω του πηγαίνοντας για δοκιμή σε Βαρεγκέμ και Μπριζ. Ωστόσο, κόλλησε ελονοσία, κάτι που επηρέασε τη φυσική του κατάσταση και οι δύο σύλλογοι τον απέρριψαν.

Η επανεκκίνηση στη Σαρλερουά, ο Γκαλτιέ και η «αποθέωση» στη Νάπολι

Την 22α ημέρα του Αυγούστου του 2018 θα τη θυμάται για όλη του τη ζωή. Ήταν η ημέρα που σταμάτησε να κατρακυλά στον πάτο και άρχισε να ανεβαίνει. Η Σαρλερουά κινήθηκε για την απόκτηση του με τη μορφή δανεισμού για μια σεζόν. Έκανε το ντεμπούτο του ένα μήνα μετά και πέτυχε το πρώτο του γκολ με τακουνάκι. Η χρονιά ήταν εξαιρετική καθώς συμμετείχε σε 36 παιχνίδια και σημείωσε 20 γκολ και τέσσερις.

Κυριάρχησε στο ποδόσφαιρο του Βελγίου και τον Ιούλιο του 2019 υπέγραψε στη Λιλ. Άφησε και εκεί το αποτύπωμα του και μάλιστα, ανάγκασε τον Γκαλτιέ να παραδεχθεί ότι η ομάδα στερείται σε ποιότητα όταν δεν παίζει. Κατέγραψε συνολικά 38 παιχνίδια και σημείωσε 18 τέρματα και μοίρασε έξι ασίστ.

Οι επιδόσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους σκάουτερ της Νάπολι ενώ και οι Γκατούζο και Τζιουντόλι (αθλητικός διευθυντής) τον ήθελαν διακαώς. Έτσι, η διοίκηση των Ιταλών δαπάνησε ένα ποσό κοντά στα 70 εκατομμύρια ευρώ, μεταγραφή ρεκόρ συλλόγου και ρεκόρ για Αφρικανό ποδοσφαιριστή. Την πρώτη του σεζόν στην Ιταλία κατέγραψε 30 παιχνίδια και 10 γκολ ενώ γεμάτη ήταν και η επόμενη με 32 συμμετοχές και 18 τέρματα. Η φετινή είναι η πιο παραγωγική καθώς σε 19 αγώνες έχει σημειώσει 15 γκολ και έχει μοιράσει τέσσερις ασίστ.

Γνωρίζοντας καλύτερα τον Βίκτορ Όσιμεν

1. Είναι επίμονος και μαχητής. Δεν τα παρατά εύκολα και διεκδικεί με πάθος και πείσμα ό,τι θέλει.

2. Λατρεύει να ακούει σύγχρονη R&B μουσική και το αγαπημένο του τραγούδι το «I Bawer I Can Fly» του R Kelly. Του αρέσει και ο Νιγηριανός καλλιτέχνης hip hop, Olamine, και το αγαπημένο του είναι το «Sitting On the Throne».

3. Έγινε το μήλον της έριδος ανάμεσα στο θείο και τον πατέρα και τον αδερφό του. Οι τρεις άνδρες τσακώθηκαν αρκετές φορές για το ποιος θα πρέπει να τον εκπροσωπήσει στις διαπραγματεύσεις.

4. Το συμβόλαιο που υπέγραψε με τη Βόλφσμπουργκ ήταν το ακριβότερο που είχε υπογράψει παίκτης των ακαδημιών στην Αφρική.

5. Ο μπαμπάς του ήθελε να γίνει γιατρός.

6. Είναι καλός φίλος με τον Οντιόν Ιγκαλό, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι ο Όσιμεν «είναι ένα ωραίο αγόρι, τον αγαπώ, είναι προσγειωμένος, εργάζεται σκληρά, έχει μέλλον μπροστά του και νοοτροπία νικητή. Έχει την καρδιά του λιονταριού».

7. Το επίθετο του σημαίνει ο Θεός είναι καλός στη μητρική του διάλεκτο

8. Σε κάθε ευκαιρία επιστρέφει στην πατρίδα του ενώ φροντίζει να βοηθά καθημερινά τους ανθρώπους που μένουν εκεί.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.