Οσα ζούμε δείχνουν ότι χρειαζόμαστε περισσότερη... Ευρώπη, όχι λιγότερη

Δημήτρης Κανελλάκης27 Μαρτίου 2020

Εγραφα χθες για την έκδοση ενός ευρω-ομολόγου το οποίο θα στηρίξει αποφασιστικά τις χώρες της ΕΕ στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού και, όταν με το καλό τελειώσει ο υγειονομικός εφιάλτης, θα τους επιτρέψει να διαθέτουν τα απαραίτητα για την ανάταξη των οικονομιών τους όπλα.

Νομίζω ότι είμαστε πάρα πολλοί που καταλαβαίνουμε και συμφωνούμε πως όσα ζούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα μας υποχρεώνουν να σκεφτόμαστε ότι αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι λιγότερη... Ευρώπη, αλλά περισσότερη.

Για παράδειγμα, αν είχαμε περισσότερη Ευρώπη, είναι βέβαιο πως δεν θα γινόμασταν μάρτυρες αυτής της πρωτοφανούς έλλειψης αλληλεγγύης απέναντι στην Ιταλία, η οποία ζήτησε βοήθεια για να αποφύγει την κατάρρευση από την επιδημία του κορωνοϊού, αλλά ουδείς προσέτρεξε...

Σκεφτείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν η Ευρώπη είχε μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Θα υπήρχε τέτοια δυνατότητα διάθεσης οικονομικών πόρων, ώστε ακόμη κι αν ήταν αναγκαίο να απομονωθεί η Βόρεια Ιταλία, ακόμη κι αν χρειαζόταν να συντηρηθούν εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι θα ζούσαν για δύο και τρεις μήνες σε συνθήκες αυστηρής καραντίνας, αυτό θα ήταν εφικτό.

Η Ευρώπη των 350-400.000.000 κατοίκων, μέσω της λειτουργίας μιας ενιαίας αρχής συντονισμού για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιήσει δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και χιλιάδες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πλήρως εξοπλισμένες που θα ετίθεντο σήμερα στην διάθεση της Ιταλίας, αύριο της Ισπανίας ή όπου τέλος πάντων χρειαζόταν, θα μπορούσε αποτελεσματικότερα να δράσει απ' ό,τι η κάθε χώρα από μόνη της.

Είναι δεδομένο ότι η επιδημία του κορωνοϊού, με τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές συνέπειες που προκαλεί, οδηγεί ήδη πολλούς ηγέτες κρατών στην άσκηση πιέσεων για περισσότερη Ευρώπη, για κοινές δράσεις, ενιαίες οικονομικές αποφάσεις.

Και το πιθανότερο είναι πως το επόμενο διάστημα θα δούμε και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να αναθεωρούν αντιλήψεις και να συμμετέχουν στην δρομολόγηση εξελίξεων για μια πραγματικά... ενωμένη Ευρώπη

Πρόκειται, πλέον, για ένα... στοίχημα το οποίο έχουν περισσότερες πιθανότητες από ποτέ να το κερδίσουν οι χώρες της Ευρώπης που συσπειρώνονται απέναντι στην Γερμανία που εξακολουθεί να αντιστέκεται...

Ενα στοίχημα που αφορά, πρωτίστως, στην δυνατότητα σταθερής χρηματοδότησης των απαραίτητων επενδύσεων στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όλων των χωρών-μελών, αλλά και πολιτικών για την προστασία των εθνικών οικονομιών και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.