Οριστικό τέλος στη φετινή Euroleague, οι αποφάσεις για τη νέα σεζόν

Metrosport Team25 Μαΐου 2020

Τίτλοι τέλους στη φετινή Eurolague έπεσαν σήμερα Δευτέρα (25/5) μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής της επιτροπής.

Οι 11 σύλλογοι μέτοχοι ψήφισαν υπέρ της οριστικής διακοπής, όπως είχε εισηγηθεί και ο CEO της Euroleague Τζόρντι Μπερτομέου.

Οριστική διακοπή και για το Eurocup που βρισκόταν στην προημιτελική του φάση και συμμετείχε και ο Προμηθέας Πατρών.

Και στις δύο διοργανώσεις δεν αναδείχθηκε πρωταθλητής.

Η Euroleague εξέδωσε ανακοίνωση για τους λόγους της διακοπής με τις αποφάσεις που ελήφθησαν και για τη νέα σεζόν.

Σύμφωνα με αυτές, η Euroleague και το Eurocup της νέας σεζόν θα ξεκινήσουν στις 1 Οκτωβρίου και στις 30 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Euroleague:

«Το εκτελεστικό συμβούλιο της Euroleague συναντήθηκε εξ αποστάσεως τη Δευτέρα 25 Μαΐου, για τέταρτη φορά από τη διακοπή της σεζόν στις 12 Μαρτίου λόγω της πανδημίας COVID-19.

Μετά την απόφαση που ελήφθη στις 12 Μαρτίου για την προσωρινή αναστολή όλων των διοργανώσεων της Euroleague, η Λίγκα, οι σύλλογοι, οι παίκτες και όλοι οι ενδιαφερόμενοι διατήρησαν την προθυμία τους και τις συνεχείς προσπάθειές τους να αυτές να συνεχιστούν.

Έχοντας διερευνήσει κάθε πιθανή επιλογή, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να ακυρώσει την EuroLeague και το EuroCup 2019-20, καθώς και το τουρνουά  Adidas Next Generation και την EuroLeague Academy λόγω των ακόλουθων σκέψεων:

Η υγεία και η ασφάλεια των αθλητών, των οπαδών, του προσωπικού, των συνεργατών και των τοπικών κοινοτήτων παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα
Η ποικίλη εξέλιξη του COVID-19 σε διαφορετικές περιοχές που διεξάγονται αγώνες της EuroLeague και του EuroCup δεν εγγυάται ότι όλες οι ομάδες μπορούν να να προετοιμαστούν για επίσημα παιχνίδια υπό τις ίδιες συνθήκες.

Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να επιβάλλουν διαφορετικούς περιορισμούς στις κινήσεις των πολιτών τους, χωρίς καμία εγγύηση ότι όλες οι ομάδες μπορούν να ταξιδέψουν από και προς την καθορισμένη τοποθεσία.

Ένα μειωμένο πρόγραμμα προπόνησης σε σχέση με το ελάχιστο εγκεκριμένο για τρεις εβδομάδες θα προκαλούσε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού για τους παίκτες.

Για λόγους αθλητικής ακεραιότητας, απορρίφθηκαν όλες οι τροποποιήσεις του συστήματος αγώνων, συμπεριλαμβανομένου ενός μειωμένου αριθμού ομάδων
Παρά την εκπόνηση ενός ιατρικού πρωτοκόλλου για τους διοργανώσεις, τα ιατρικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται επί του παρόντος από τις αρχές δημόσιας υγείας απαιτούν μια περίοδο αυτο-απομόνωσης για οποιονδήποτε παίκτη, προπονητή ή διαιτητή που έχει θετικά αποτελέσματα για τον COVID-19. Επομένως, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυόμισι μηνών δεν έχει ληφθεί η απαραίτητη εγγύηση ότι οι διαγωνισμοί θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν κανονικά τον Ιούλιο.

Η απόφασή μας να μην τροποποιήσουμε τις αυτοεπιβαλλόμενες προθεσμίες - τέλη Μαΐου για τη λήψη τελικής απόφασης και τέλη Ιουλίου για την ολοκλήρωση των αγώνων - πάρθηκε προκειμένου να αποφευχθεί η αλλαγή και η επίπτωση στο ημερολόγιο 2020-21, συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων αγώνων πρωταθλήματος καθώς και των εθνικών ομαδικών αγώνων το καλοκαίρι 2021

Σύμφωνα με τις συνεχιζόμενες αξίες της ακεραιότητας και της δικαιοσύνης του αθλητισμού, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να μην αναγνωρίσει καμία ομάδα ως πρωταθλητή για την Euroleague 2019-20, ούτε για το EuroCup.

H EuroLeague ευχαριστεί τις πολλές πόλεις και περιοχές που έχουν δείξει τη δέσμευσή τους για το μπάσκετ τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του εθελοντισμού να φιλοξενήσουν τα υπόλοιπα παιχνίδια της EuroLeague και του EuroCup με μέγιστες εγγυήσεις υγείας, ασφάλειας και λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων σε αρκετές περιπτώσεις, πλήρους κυβερνητικής υποστήριξης. Αυτοί οι υποψήφιοι έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και έχουν επιδείξει μεγάλη αποφασιστικότητα να διασφαλίσουν ότι κάθε λεπτομέρεια ήταν στη θέση της για ένα ασφαλές και επιτυχημένο τέλος της σεζόν»
.

Μπερτομέου: «Δεν είναι το τέλος, αλλά μία νέα αρχή»

Από την πλευρά του, ο Τζόρντι Μπερτομέου εξέφρασε τη στενοχώρια του για την απόφαση, τη δυσκολότερη όπως τη χαρακτήρισε στα 20 χρόνια λειτουργίας της Euroleague.

Αλλά αφού δήλωσε περήφανος για όλους τους συμμετέχοντες τόνισε πως αυτό δεν είναι το τέλος αλλά μία νέα αρχή για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Δίχως αμφιβολία, αυτή είναι η πιο δύσκολη απόφαση που πρέπει να πάρουμε στην 20ετή ιστορία μας. Εξαιτίας λόγων που είναι πάνω από τον έλεγχό μας, είμαστε αναγκασμένοι να ολοκληρώσουμε πρόωρα την πιο πετυχημένη και ενδιαφέρουσα σεζόν στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Αυτό έρχεται ύστερα από 2,5 μήνες, στους οποίους όλοι οι μέτοχοι κράτησαν την αποφασιστικότητά τους και έψαξαν κάθε πιθανή παράμετρο, για να φέρουν εις πέρας την ολοκλήρωση μιας μοναδικής σεζόν για τον κόσμο μας, του οποίου το πάθος οδηγεί όλες μας τις αποφάσεις. Έχουμε δέσμευση απέναντί τους και διαθέτουμε πάθος κάθε χρονιά. Έτσι, η διακοπή μας στεναχωρεί, αφού έρχεται για λόγους πάνω από τον έλεγχό μας. Το στατιστικά - ρεκόρ δείχνουν πόσο απόλαυσαν τους αγώνες οι οπαδοί και μας δίνουν ενέργεια για να αρχίσουμε να προγραμματίζουμε μία ακόμα καλύτερη σεζόν για το 2020-2021. 

Είμαι περήφανος για το πώς έμειναν ενωμένες οι κοινότητες της Euroleague και του Eurocup σε αυτές τις δύσκολες περιόδους. Είμαι περήφανος για τις ομάδες μας και τους ιδιοκτήτες τους, για το κουράγιο των αποφάσεών τους και για τη γενναιόδωρη συνεισφορά τους στην κοινότητά μας, σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Είμαι περήφανος για τους συνεργάτες μας, που έδειξαν τη δέσμευση και την πίστη τους στο προϊόν μας και όσα πρεσβεύει. Είμαι περήφανος για τους παίκτες, τους προπονητές, τους διαιτητές, που έμειναν δίπλα μας και συνεχώς μας έλεγαν πόσο πολύ θέλουν να επιστρέψουν οι διοργανώσεις. Πρόκειται για μια απίθανη κοινότητα, στην οποία έχουμε την τύχη να είμαστε μέλη. 

Προφανώς, είχαμε πολλά κίνητρα για τη σεζόν 2019-2020. Όμως, σε μία τόσο μοναδική κατάσταση, πρέπει να βάλουμε την ανθρώπινη η υγεία ως προτεραιότητα. Προέχουν οι παίκτες μας, οι προπονητές μας, οι διαιτητές μας, οι ομάδες μας, το επιτελείο τους, το επιτελείο της λίγκας μας, οι άνθρωποι που μεταδίδουν τους αγώνες και οι οικογένειες όλων. Έτσι μένουμε και εμείς πιστοί στις πεποιθήσεις μας και αυτά που πρεσβεύουμε. 

Τους επόμενους μήνες έχουμε μόνο έναν στόχο: να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη διοργάνωση να επιστρέψει πιο δυνατή και να χτίσουμε την καλύτερη δυνατή εκδοχή της από εμάς, εντός και εκτός παρκέ, για να επανενωθούμε με το κοινό. Αυτό δεν είναι το τέλος, αλλά μια νέα αρχή».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.