Ορελιέν Τσουαμενί, το τελευταίο αστέρι από το εργοστάσιο της Μονακό

Παναγιώτα Χαλκιά24 Οκτωβρίου 2021

Ζεστό χρήμα στα ταμεία της αναμένεται να βάλει η Μονακό με την πώληση ενός ακόμη νεαρού παίκτη. Ο Τσουαμενί έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της Ευρώπης και κυρίως της Ρεάλ Μαδρίτης. 

Οι Μαδριλένοι θα επιδιώξουν να έρθουν σε συμφωνία με τους Γάλλους και κοστολογούν τον παίκτη κοντά στα 60 εκατομμύρια. Βέβαια, θα πρέπει να κερδίσουν Τσέλσι και Γιουβέντους για να τον κάνουν δικό τους.

«Επιθετικός» με αρετές μέσου

Γεννημένος στη Ρουέν το 2000, ο Τσουαμενί άρχισε να κλωτσά το τόπι από μικρός. Δοκιμάσθηκε ως επιθετικός μέχρι τα επτά του χρόνια αλλά γρήγορα έκανε κάποια βήματα πίσω και βρήκε τη θέση του.

Εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μπορντό στην ηλικία των 11 ετών. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, ο μέσος έπαιζε τακτικά για τις διάφορες ομάδες νέων της Γαλλίας ενώ δεν άργησε να έρθει και η κλήση για τους μεγάλους.

Αφού έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλητή Γαλλίας σε επίπεδο Κ19 κατά τη διάρκεια της σεζόν 2016/2017, ο μέσος έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα κατά τη διάρκεια των πλέι οφ του Europa League εναντίον της Βέντσπιλς το καλοκαίρι του 2018. Το 2019 -2020 έπαιξε σε 18 αγώνες της Ligue 1 Conforama με τη φανέλα της Μπορντό και μοίρασε μια ασίστ.

Ο Κόβατς τον απογείωσε

Η Μονακό κινήθηκε για την απόκτηση του και στις 29 Ιανουαρίου του 2020 απέσπασε την υπογραφή του σε πενταετές συμβόλαιο. Ο Τσουαμενί ήταν ένας από τους χαφ με τις καλύτερες επιδόσεις στο περσινό πρωτάθλημα της Ligue 1. Οι 45 συμμετοχές, τα τρία γκολ και οι τέσσερις ασίστ ήταν μια καλή αρχή για το νεαρό άσο στη μεσαία γραμμή των Γάλλων. Και να φανταστείς ότι θα μπορούσε απλά να κάθεται στην εξέδρα αν δεν γινόταν αλλαγή στην τεχνική ηγεσία.

Ο Ρόμπερτ Μορένο δεν έδειχνε να τον εμπιστεύεται. Δεν του έδωσε την ευκαιρία να δείξει τις ικανότητες του και απλά του παραχώρησε μόλις 62 λεπτά σε τρία παιχνίδια. Όταν ο Νίκο Κόβατς κάθισε στην άκρη του πάγκου, τα πράγματα άλλαξαν. Ο Τσουαμενί κέρδισε χρόνο συμμετοχής και ξεδίπλωσε το ταλέντο του στο χορτάρι.

Φέτος, μετρά ήδη 16 συμμετοχές και έχει βρει δίχτυα δύο φορές κόντρα σε Σπάρτα Πράγμας και Μπορντό.

Γιατί τράβηξε τα βλέμματα;

Αγωνίζεται κυρίως ως αμυντικό χαφ. Είναι ευθυγραμμισμένος με τον μέσο που κερδίζει την μπάλα και έχει χαρακτηριστικά παίκτη box to box.

Είναι ένας άνθρωπος που βγάζει ενέργεια στο χορτάρι. Έχει εξαιρετική τεχνική και σωματικά προσόντα. Το πέρασμα του όσον αφορά την αλλαγή παιχνιδιού και γύρω από το κουτί είναι εντυπωσιακό .

Επεμβάσεις με αυτοπεποίθηση

Αρχίζοντας από τις αμυντικές του επιδόσεις, μπορεί να συνδυάσει ομαλά το σώμα και τη θέση του διαλύοντας τις επιθέσεις του αντιπάλου. Έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται εύκολα στο σύστημα του κάθε προπονητή.

Παίζοντας με μια ωριμότητα που δε συνάδει με το νεαρό της ηλικίας του, ξέρει που πρέπει να βρεθεί για να σταματήσει μια επίθεση και πως να μπλοκάρει τις διαδρομές. Διαβάζει το παιχνίδι και αυτό τον βοηθά να γνωρίζει αν πρέπει να αλλάξει θέση ή όχι, αν πρέπει να βγει μπροστά ή να βοηθήσει στην άμυνα.

Επεμβαίνει με αυτοπεποίθηση για να σταματήσει τον αντίπαλο και όταν βλέπει ότι δεν μπορεί, προσπαθεί να τον σπρώξει ελαφρώς ή να τον τσαντίσει ή να τον αναγκάσει να κάνει λάθος.

Η ταχύτητα του τον βοηθά να έχει γρήγορες επιστροφές και να μη χάνεται η δομική σταθερότητα της ομάδας όταν βγαίνει στην επίθεση.


Έρεισμα για συμπαίκτες

Επιθετικά λειτουργεί ως πλέι μέικερ. Ο νεαρός συνδέει, χτίζει, ορίζει το ρυθμό και προσπαθεί να βρει κενούς χώρους για να περάσει τη μπάλα από πίσω προς τα εμπρός. Δεν φοβάται να επιχειρήσει πάσες υψηλού κινδύνου για να βρει το στόχο του και μάλιστα, να του δώσει την μπάλα στο πόδι που επιθυμεί.

Χρησιμοποιεί την ταχύτητα, τη γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης και κάνει έξυπνες προσποιήσεις για να νικήσει τον αντίπαλο παίκτη, να αποκτήσει χώρο και να δώσει τη σωστή πάσα.

Κινείται συχνά κοντά στους αμυντικούς για να δημιουργήσει αριθμητική υπεροχή βοηθώντας την ομάδα όταν χτίζει από πίσω και δίνοντας στον εαυτό του ή στους συμπαίκτες του το χρόνο που χρειάζονται για να βρουν τη σωστή επιλογή.

Καθώς η μπάλα προχωρά, προσπαθεί να είναι πάντα διαθέσιμος για να δεχθεί ή να δώσει πάσα. Κινείται ανάμεσα στις γραμμές, βρίσκει το κενό ή το δημιουργεί ο ίδιος για κάποιο συμπαίκτη του τραβώντας πάνω του δυο παίκτες του αντιπάλου.

Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζετε:

1) Ο Σεσκ Φάμπρεγας είναι θαυμαστής του. Ο Ισπανός παρακολουθεί την εξέλιξη του νεαρού μέσου και έχει τονίσει ότι σε λίγα χρόνια θα μπορεί να παίζει και ως δεκάρι αφού μπαίνει με θράσος στο κουτί.

«Πιστεύω ότι μπορεί να παίξει οπουδήποτε στη μεσαία γραμμή και να μην έχει πρόβλημα. Μπορεί να παίξει ως αμυντικός χαφ, ως Νο. 6, μπορεί να παίξει ως Νο. 8. Σε λίγα χρόνια πιστεύω ότι μπορεί να γίνει καλός Νο. 10 γιατί έχει τη δύναμη να μπει στο κουτί».

2) Έχει ομοιότητες με Καντέ και Πογκμπά. Η ανάκτηση της μπάλας είναι εξαιρετική. Πέρυσι, ήταν δεύτερος στη λίστα με τις επιτυχημένες πιέσεις και τέταρτος στα κερδισμένα τάκλιν. Χρησιμοποιεί το σώμα του σωστά και μπορεί να μην είναι τόσο ταλαντούχος όπως ο Πογκμπά επιθετικά αλλά είναι εξίσου ικανός να βγει μπροστά και να κάνει μια δολοφονική πάσα.

3) Η ομοιότητα δεν είναι τυχαία. Ο Τσουαμενί θαύμασε από μικρός τους δυο παίκτες και έχει ξοδέψει άπειρες ώρες για να τους παρακολουθεί και να προσπαθεί να μιμηθεί τις κινήσεις τους.

4) Είναι φανατικός οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα φορέσει τη φανέλα της.

5) Του αρέσει πολύ το μπάσκετ. Παρακολουθεί με κάθε ευκαιρία ΝΒΑ και είναι οπαδός των Λέικερς.

6) Εκτός από μπάσκετ, λατρεύει το τένις και το χάντμπολ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.