ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΘΛΟΣ μιας δράκας γενναίων που τόλμησαν και πέτυχαν το ακατόρθωτο

Δημήτρης Μπούζας07 Φεβρουαρίου 2024

Διαδέχθηκε έναν ανεκδιήγητο και κατά γενική ομολογία αποτυχημένο που άφησε καμένη γη πίσω του, με σωρεία άλυτων, σοβαρών προβλημάτων, που προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στην δημοφιλία της Κυβέρνησης. Τα αποτυπώματα ανάγλυφα και εφιαλτικά, ιδιαίτερα στη συμπρωτεύουσα, με το λαοφιλέστατο ΠΑΟΚ στόχο και θύμα του, να βιώνει ίσως την πιο σκληρή και προκλητική συμπεριφορά, με την κατασκευή του θεσμικού μορφώματος της πολυιδιοκτησίας. 

Τα πρώτα βήματα του δείχνουν έναν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα. Οι προθέσεις του ολοφάνερες. Αυτό που δείχνει δηλαδή μέχρι τώρα είναι το ακριβώς αντίθετο σε όλα στην κυριολεξία, από τον αλαζόνα και αποτυχημένο προκάτοχο του, του οποίου η μοναδική επιτυχία περιορίζεται στην συνειδητή συνηγορία και στήριξη των θέσεων και συμφερόντων, ενός και μόνο συγκεκριμένου συλλόγου. 

Αναφερόμαστε όπως αντιλαμβάνεστε στο νέο Υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και στις πρώτες εντυπώσεις που αποκομίσαμε – όχι μόνον εμείς – αλλά και το σύνολο των υγιώς σκεπτόμενων Ελλήνων φιλάθλων. Το αν θα συνεχίσει όπως ακριβώς ξεκίνησε ή αν θέλετε όπως μας έχει προϊδεάσει όλους, είναι στο χέρι του. Εμείς το ελπίζουμε και το ευχόμαστε. Το γεγονός βέβαια ότι από την πρώτη μέρα δέχθηκε μια συντονισμένη ομοβροντία επιθέσεων και επικρίσεων από τα ΜΜΕ που υποστήριζαν τον προκάτοχο του, αποτελεί σίγουρα μια σοβαρή ένδειξη και βεβαιότητα ότι δεν τον εγκρίνουν οι παρασκηνιακώς δρώντες επί μονίμου βάσεως επιτελείς του λιμανιού, οι οποίοι είδαν να απομακρύνεται δια παντός το μονοπώλιο της εύνοιας που διατηρούσαν εδώ και αρκετά χρόνια και επί όλων ανεξαιρέτως των Κυβερνήσεων. 

Διακριτικά θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη. Πιστεύω μέχρις ενός σημείου και στοχευμένα, γιατί στην συμπρωτεύουσα είχαν συσσωρευτεί τα περισσότερα προβλήματα, παράλληλα με την οργή των χιλιάδων δυσαρεστημένων. Στην πρώτη γραμμή οι εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι του ΠΑΟΚ. Ο Γιάννης Βρούτσης μεθοδικά και έξυπνα άρχισε να λύνει αδιέξοδα και μπλόκα, τα οποία είχε αφήσει πίσω του ο προκάτοχος του. 

Πήρε θέσεις και άμεσες αποφάσεις για χρονίζοντα και ακανθώδη προβλήματα, εξασφάλισε κονδύλια για τους επί σειρά ετών αναξιοπαθούντες άμοιρους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, για την επαναλειτουργία του Καυταντζογλείου και άνοιξε δίαυλο πλέον συνεργασίας και όχι απλής επικοινωνίας, με τον ΠΑΟΚ για τη Νέα Τούμπα. Άκουσε με προσοχή τον Άρη, τον Ηρακλή, τους Ερασιτέχνες, την καλαθόσφαιρα. 

Ένας από τους σταθμούς του ήταν και ο ιστορικός Μακεδονικός. Η πράσινη κυψέλη στην Δυτική Θεσσαλονίκη που τον εντυπωσίασε και τον υποχρέωσε (με την καλή έννοια) να προβεί στις παρακάτω εντυπωσιακές δηλώσεις: «Ο φίλος Παύλος Ανδρώνης έχει κάνει κάτι μοναδικό. Δεν έχω ξανασυναντήσει παρόμοιο σωματείο σε οργάνωση. Συγχαρητήρια στους γονείς και θέλω να τους πω δύο μηνύματα. Αλλαξα το πρόγραμμα μου για να έρθω και νιώθω υπέροχα που βρίσκομαι ανάμεσα σας. Ο Μακεδονικός είναι ένα σωματείο που τιμά τον ελληνικό αθλητισμό και στέλνει αθλητικό μήνυμα σε όλη την Ελλάδα. Εχει βάλει βαθιές ρίζες στον αθλητισμό της χώρας. Πριν μια εβδομάδα πέρασα ένα νομοσχέδιο στη Βουλή με ευρύτερη συναίνεση, πολλών κομμάτων. Το νομοσχέδιο απέναντι στην αθλητική βία. Το νομοσχέδιο θα τηρηθεί και η απάντηση του είναι αυτά τα παιδιά. Ο γνήσιος αθλητισμός με τις αξίες του. Ο αθλητισμός της Βούλας Πατουλίδου, του Βρύζα, του Χαριστέα, της Γιαννακίδου. Επειδή πρόεδρε κάνεις πολύ σημαντικό έργο θα είμαι κοντά σου με όλες μου τις δυνάμεις. Αθλητικό εργαστήρι είναι ο Μακεδονικός. Θα μ’ έχετε δίπλα σας στο αίτημα για τα 70 στρέμματα. Θα είμαι κοντά με όλες μου τις δυνάμεις στο πλαίσιο του δυνατού και του εφικτού».

Ο οικοδεσπότης, εμπνευστής και οραματιστής της αναμόρφωσης ενός σημαντικού μέρους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του ομίλου «METROMEDIA» και της ιστορικής ομάδας, απευθυνόμενος στον Υπουργό είπε: «Σας ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας. Ο Μακεδονικός δεν είναι ενός δήμου, μιας πόλης. Πέρα από την αθλητική του δράση, έχει επωμιστεί τον ρόλο της εκπροσώπησης της Μακεδονίας. Βαριά είναι η κληρονομιά του ονόματος του για όλη τη Μακεδονία. Η δύναμη μας είναι τα 1500 παιδιά που αθλούνται στον σύλλογο και οι γονείς τους. Να ευχαριστήσω για την όμορφη εικόνα που παρουσιάζει ο Μακεδονικός, όλους τους συνεργάτες μου, τις καθαρίστριες, τα κορίτσια στη γραμματεία, τους προπονητές, τους γυμναστές μας, τον Γιώργο Παυλάκο που είναι επικεφαλής της προσπάθειας. Ακόμη τους αθλητές μας που καταθέτουν ψυχή στα γήπεδα της πατρίδας μας κρατώντας τη σημαία του Μακεδονικού ψηλά. Να ευχαριστήσω τους γονείς για την εμπιστοσύνη τους. Χωρίς τα παιδιά και τους γονείς ο Μακεδονικός δεν θα υπήρχε, δεν θα υπάρχει. Ολος αυτός ο οργανισμός από τους μεγαλύτερους της χώρας, έχει αγωνιστικά τμήματα σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, βόλεϊ γυναικών, κολύμβηση (το χάντμπολ μας έφυγε) και χρειάζεται τεράστια προσπάθεια από όλους μας. Του χρόνου ο Μακεδονικός να είναι ένα επίπεδο παραπάνω. Να έχετε υγεία δύναμη. Να έχουμε πάντα την δυνατότητα να προσφέρουμε στους νέους, διεξόδους».

Στον επίλογο μου θα φιλοξενήσω το συγκινητικό μήνυμα του οικοδεσπότη, που συνοψίζεται στο: «Βαριά κληρονομιά το όνομα του Μακεδονικού για όλη τη Μακεδονία και για την Ελλάδα. Δύναμη μας τα 1500 παιδιά που αθλούνται στον σύλλογο». Θα προσθέσω σε αυτό την ευχή και την ελπίδα ότι ο Γιάννης Βρούτσης δεν θα ξεχάσει τα όσα υποσχέθηκε. Και κάτι τελευταίο: Με τον Παύλο Ανδρώνη με συνδέει μια πολύχρονη και αμοιβαία εκτίμηση. Μερικές φορές σε συζητήσεις που αναφερόμασταν στον Μακεδονικό, διακριτικά προσπαθούσα να τον πείσω ότι οι συνθήκες της αναβίωσης των πιθανοτήτων και των προοπτικών για να ξαναστηθεί στα πόδια του ο θεόγυμνος και καταρρακωμένος Μακεδονικός, ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Όμως έπεφτα πάνω σε βουνό. Ήταν αμετάπειστος και έδειχνε ότι κανείς δεν ήταν σε θέση να τον αποτρέψει από αυτό το παράτολμο και σχεδόν ανέφικτο. Από αυτό το ακατόρθωτο που άφησε έκπληκτο και τον Γιάννη Βρούτση. Το όραμα και ο άθλος αποτυπώνονται στην εκτυφλωτική εικόνα της αθλητικής κυψέλης του Μακεδονικού στα δυτικά της πόλης. Ένας παθιασμένος και μαχητικός ηγέτης με μια δράκα γενναίων και έμπιστων συνεργατών του, εξακολουθούν να γράφουν ιστορία. Διαπίστωση νομοτελειακή που κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Ο νέος Μακεδονικός, ένα υγιέστατο ποδοσφαιρικό κύτταρο, πρωτοπορεί, εντυπωσιάζει και εκπλήσσει. Καλή δύναμη και κουράγιο σε αυτούς που τόλμησαν και πέτυχαν αυτό το θαύμα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.