Ώρα αποφάσεων για δημοτικά και νηπιαγωγεία

Metrosport Team18 Μαΐου 2020

Το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσουν μόνο οι δύο τάξεις του δημοτικού της Πέμπτης και Έκτης και να λήξει πρόωρα το σχολικό έτος για νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς εξετάζει η κυβέρνηση. Στα θρανία επέστρεψαν εκ περιτροπής από σήμερα (18/5) και οι μαθητές της Α' και Β' Λυκείου ενώ από τις φωνές και την παρουσία των μαθητών γέμισαν από σήμερα και τα Γυμνάσια της χώρας.

Επίσης σήμερα ξεκινούν τα μαθήματα στα Φροντιστήρια και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου ενώ σήμανε από σήμερα Δευτέρα(18/5) και η επανέναρξη λειτουργίας ΙΕΚ και Κολεγίων

Σε ότι αφορά στην επιστροφή των μαθητών του δημοτικού, αναμένεται να συζητηθεί στις 20 του μήνα από τους ειδικούς της επιτροπής λοιμωξιολόγων, μετά την συνεκτίμηση των στοιχείων πορείας της νόσου κατά την δεύτερη εβδομάδα, και με πρόταση για να ξεκινήσουν τα μαθήματα, αν αυτό κριθεί εφικτό την 1η Ιουνίου.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων αναμένεται να μπει και η πρόταση επιστροφής των μαθητών μόνο δύο τάξεων του δημοτικού της Πέμπτης και Έκτης δημοτικού, των μεγαλύτερων μαθητών που και από μόνοι τους μπορούν να προσέξουν περισσότερο και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα από παππούδες και γιαγιάδες. Να υπενθυμίσουμε ότι ακόμη και μεταξύ των επιστημόνων και συγκεκριμένα μεταξύ της επιτροπής των λοιμωξιολόγων είχε υπάρξει έντονη διαφωνία για το αν πρέπει να επιστρέψουν οι μικροί μαθητές στα θρανία ενώ δεν έλειψε και η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Αυτό είναι το σκεπτικό της πρότασης ενώ επιπλέον με αυτό το σενάριο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σε καθημερινή βάση τα σχολικά τμήματα με αριθμούς μαθητών έως 15 άτομα αφού θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες των υπολοίπων τάξεων και δεν θα χρειάζονται να πηγαίνουν εκ περιτροπής στο σχολείο. Αν ανοίξουν τα δημοτικά θα κάνουν μαθήματα έως τις 30 Ιουνίου. Από την πρώτη στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζεται για την πρόταση να ξεκινήσουν τα μαθήματα στα δημοτικά την 1η Σεπτεμβρίου, με στόχο να κάνουν τα κεφάλαια που δεν έχουν διδαχθεί κυρίως στις μεγάλες τάξεις και σε μαθήματα , όπως τα Μαθηματικά και τα Ελληνικά.

Όσο αφορά τους παιδικούς σταθμούς εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πιο πολύπλοκα λόγω της βρεφικής ηλικίας των μικρών μαθητών. Αν αποφασιστεί η μη επιστροφή των μικρών μαθητών του Δημοτικού και του νηπιαγωγείου στα θρανία φαντάζει πολύ δύσκολο να ισχύσει κάτι διαφορετικό για τους παιδικούς σταθμούς. Οι παιδικοί σταθμοί παραμένουν κλειστοί από τις 10 Μαρτίου.

Ζαχαράκη: «Μετά τις 20 Μαΐου η απόφαση»

Μετά τις 20 Μαΐου θα ληφθεί η απόφαση για το αν θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 χαρακτήρισε ιερό αυτό που συμβαίνει στο σχολείο και για το κοινωνικό κομμάτι, αλλά και για το ουσιαστικό κομμάτι. «Δεν θα μπορούσα να αμφισβητήσω την αξία του και το αποτύπωμά του. Έχει και ψυχολογική αξία η επιστροφή για τα παιδιά που έχουν μείνει για καιρό στο σπίτι» τόνισε. «Δεν αμφισβητώ την αξία της εκ νέου επαφής των παιδιών με το εκπαιδευτικό υλικό και τους εκπαιδευτικούς» πρόσθεσε η κα Ζαχαράκη.

Σε ερώτηση για το τι προβλέπεται για το Δημοτικό, απάντησε ότι μετά τις 20 Μαΐου θα είναι η κρίσιμη εβδομάδα για να ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμα και αυτών των σχολείων ή όχι. «Δεν υπάρχει σενάριο για άνοιγμα μόνο για την Ε και ΣΤ Δημοτικού», ξεκαθάρισε.

«Η πορεία του ιού δείχνει θετικά στοιχεία για να γυρίσουμε όλοι σταδιακά στην καθημερινότητα. Μετά λοιπόν και την προσεχτική αποτίμηση των οδηγιών από τους ειδικούς, θα αποφασίσουμε», πρόσθεσε.

Για τη νέα σχολική χρονιά και σε ερώτηση για το εάν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου, η Υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι: «υπάρχει πρόθεση να ξεκινήσει νωρίτερα η νέα σχολική χρονιά και συγκεκριμένα τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Ας περιμένουμε τους ειδικούς και εμείς θα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τις οδηγίες».

Επίσης, επανέλαβε την ανάγκη να κρατήσουν τα παιδιά τα βιβλία τους για να γίνει πιο ομαλά η μετάβαση από το ένα έτος στο άλλο, κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες τόνισε ότι έχουν δοθεί οδηγίες για το πώς μπορούν να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού, ενώ για τις κάμερες απάντησε ότι αφορούν κλειστές ψηφιακές τάξεις ή μόνο την παράδοση του μαθήματος. «Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να διαφυλάσσονται τα προσωπικά δεδομένα», σημείωσε η κα Ζαχαράκη.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.