Όπως και να το δει κανείς, ο υποβιβασμός είναι μονόδρομος για Ολυμπιακό και Ατρόμητο

Στέλιος Γρηγοριάδης12 Μαΐου 2020

Το θέμα της παραπομοπής του Ολυμπιακού και του Μαρινάκη στην Ολομέλεια της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ δεν είναι στάσιμο. Οι κατηγορύμενοι κλήθηκαν από την πρόεδρο της Επιτροπής, Γλυκερία - Λουΐζα Ιωαννίδου, η οποία είναι πρόεδρος Πρωτοδικών, να στείλουν υπομνήματα και να προτείνουν μάρτυρες έως τις 25 Μαϊου, όταν και θα συμπληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης. Αμέσως μετά, η Ολομέλεια θα προχωρήσει σε ανοιχτή ακροαματική διαδικασία ώστε να αποφασίσει επί της εισήγησης της πρωτοδίκη Παναγιώτας Σπανού, που παρέπεμψε τους 15 συνολικά κατηγορούμενους, ζητώντας υποβιβασμό για Ολυμπιακό και Ατρόμητο και ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο για Μαρινάκη και Σπανό.

Για όσους ακόμη δεν κατάλαβαν, μια πρωτοδίκης που ανήκει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, αναλαμβάνει εισηγήτρια της υπόθεσης της χειραγώγησης αγώνων και το παράνομου στοιχηματισμού και αποφαίνεται τελικά ότι πρέπει 15 φυσικά πρόσωπα να δικαστούν από την Ολομέλεια της Επιτροπής, εισηγούμενη τις συγκεκριμένες ποινές για Ολυμπιακό, Μαρινάκη, Ατρόμητο και Σπανό. Ποινές, άλλωστε, που προβλέπονται από τους ίδιους τους κανονισμούς της ΕΠΟ. 

Η Σπανού, δηλαδή, δεν εκτίμησε τις ποινές που πρέπει να εισηγηθεί. Απλά εισηγήθηκε να επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές αφού εκτίμησε ότι τόσο οι ομάδες όσο και οι μεγαλομέτοχοί τους πρέπει να παραπεμφθούν στην Ολομέλεια. 

Συνεπώς, το ζητούμενο δεν είναι αν η Ολομέλεια θα συμφωνήσει με τις ποινές, αλλά αν θα κρίνει ένοχους τους κατηγορούμενους. Αν κρίνει ότι είναι ένοχοι, οι ποινές θα παραμείνουν αυτονόητα οι ίδιες. 

Αν κρίνει ότι δεν είναι ένοχοι, αυτονόητα επίσης δεν θα υποστούν καμία ποινή. Οπότε προκύπτει το ένα και μοναδικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί: Θα διαφωνήσουν με την εισήγηση της πρωτοδίκη η πρόεδρος των πρωτοδικών και οι άλλοι δικαστές της Ολομέλειας; Θα ακυρώσουν και θα βγάλουν σκάρτη όλη τη δουλειά που έκανε μια μότιμός τους μέχρι να φτάσει στην τελική εισήγησή της; Κι αν ναι, πώς θα το κάνουν; Πώς θα το αποφασίσουν; Πατώντας πού; Στο ότι δεν μπορούν να αποδειχθούν 100%, πέραν πάσης αμφιβολίας, τα αδικήματα; Μα, δεν χρειάζεται να αποδειχθούν. Μόνο οι ενδείξεις αρκούν για να κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι και να επιβληθούν ποινές. 

Εδώ δεν πρόκειται για ποινικό δικαστήριο, ώστε να απαιτείται πλήρης απόδειξη των αδικημάτων. Και, ακόμη και αν στο ποινικό δικαστήριο, στο οποίο προ πολλού είχε αρχίσει η δίκη των 28, αθωωθούν πανηγυρικά, πάλι δεν θα σημαίνει τίποτε αυτό για την αθλητική δικαιοσύνη, ούτε θα μπορεί εκ των υστέρων να ανατρέψει μια δική της καταδικαστική απόφαση.

Αλλά, υπάρχει και κάτι άλλο, όπως πολλές φορές είπαμε: Κοτζαμάν δικαστές της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκα και της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ δεσμεύτηκαν από την εισήγηση της ΕΕΑ του Αρκούδη και της Μαρούπα στην υπόθεση της πολυιδιοκτησίας. Στην υπόθεση της πολυιδιοκτησίας, είναι δυνατόν η Ολομέλεια της Επιτροπής Δεοντολογίας να μη δεσμευτεί από την εισήγηση της ίδιας της δικής της εισηγήτριας; Αυτό δεν θα χωράει ούτε στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες...

Απ' όποια πλευρά κι αν το δεις, θεωρείς βέβαιο ότι τον Ολυμπιακό και τον Ατρόμητο τους περιμένει ο υποβιβασμός. Κι αν ακόμη σκεφτείς ότι θα αρχίσουν τις προσφυγές στα άλλα δικαιοδοτικά όργανα, πάλι σκέφτεσαι ότι οι δικαστές θα είναι υποχρεωμένοι να δεσμευτούν από την απόφαση των δικαστών, μια που είχαν δεσμευτεί από την εισήγηση ενός Αρκούδη και μιας Μαρούπα, που κάθε άλλο παρά δικαστές είναι. Οπότε ένα σου απομένει να αναζητείς: 

ΠΟΙΟΣ θα σώσει τον Ολυμπιακό και, παρεμπιπτόντως και τον Ατρόμητο, για τον οποίο κανείς δεν τραβάει ζόρι. ΠΟΙΟΣ θα μπορέσει να επιβάλει τη μεγάλη ανατροπή. ΠΟΙΟΣ είναι ο ένας και μοναδικός σ' αυτή τη χώρα που θα είχε την ισχύ να γίνει αυτουργός ενός τεράστιου σκανδάλου...

ΥΓ. Η απάντηση είναι αυτονόητη. Αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι δεν θα υποχρεωθούμε να τη δούμε να εφαρμόζεται στην πράξη και θα μείνει απλώς ως μια εικασία.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.