Όντεγκααρντ, ένα wonderkid που έγινε ηγέτης στην Άρσεναλ

Πέτρος Χαριζακλής11 Σεπτεμβρίου 2022

Γεννήθηκε στο Ντράμεν της νοτιοανατολικής Νορβηγίας. Στις 27 Αυγούστου του 2014 έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε επαγγελματικά σε νορβηγική ομάδα σε ηλικία 15 ετών και 253 ημερών. Ο λόγος για τον Μάρτιν Όντεργκααρντ, τον αρχηγό πλέον της Αρσεναλ ο οποίος έγινε ηγέτης της αγγλικής ομάδας αφήνοντας πίσω του τον όρο wonderkid που του είχε αποδοθεί στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής του καριέρας.

Το wonderkid της Νορβηγίας και η Ρεάλ στα 16 του

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο 23χρονος πλέον Οντεγκααρντ ξεκίνησε την καριέρα του από την Στρομγκόντσετ σε ηλικία 11 ετών, νωρίτερα έπαιζε σε μια τοπική ομάδα του Ντράμεν. Σύντομα του ταλέντο του έγινε ευδιάκριτο και το 2014 ανέβηκε στην πρώτη ομάδα σε ηλικία 15 ετών. Λίγους μήνες αργότερα, στα τέλη Αυγούστου του ίδιου έτους, έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής σε νορβηγική ομάδα. Πρόλαβε σε έξι μήνες να πετύχει 5 γκολ και να μοιράσει 7 ασίστ σε 25 παιχνίδια, πριν τον αγοράσει η Ρεάλ για σχεδόν τρία εκατομμύρια και ο ίδιος αγωνιστεί για την δεύτερη ομάδα της, την Καστίγια. Για περίπου δύο χρόνια αγωνίστηκε στη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ, πριν ανέβει στην πρώτη ομάδα. Πριν συμβεί αυτό όμως τον Γενάρη του 2017, ο Οντεγκααρντ έκανε το ντεμπούτο του με τη «βασίλισσα» σε ένα παιχνίδι κόντρα στη Χετάφε (7-3), παίζοντας ως αλλαγή. Εγινε αυτόματα ο νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα της ισπανικής ομάδας, καθώς ήταν μόλις 16 ετών και 157 ημερών.


Οι δανεισμοί στην Ολλανδία

Ακολούθησαν Χέρενφεν και Φίτεσε. Η επιλογή της Χέρενφεν δεν αποδείχθηκε σωστή, καθώς ο Νορβηγός κινδύνεψε να «καεί» και να χαθεί από τον ποδοσφαιρικό χάρτη, αφού δεν του ταίριαξε η συγκεκριμένη ομάδα. Η επιλογή του ολλανδικού πρωταθλήματος ήταν απόλυτα σωστή για έναν ποδοσφαιριστή μ' αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά η χαμηλή ποιότητα της ομάδας τον δυσκόλεψε σε μεγάλο βαθμό. Ο απολογισμός των τριών γκολ και των πέντε ασίστ στα 43 παιχνίδια που φόρεσε τη φανέλα της Χέρενφεν αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.


«Είμαι ένας ποδοσφαιριστής που του αρέσει να έχει την μπάλα στα πόδια του. Ελπίζω να πετύχω κάποια γκολ και να μοιράσω μερικές ασίστ προκειμένου να βοηθήσω την ομάδα να παίξει καλά», είχε δηλώσει λίγο μετά την υπογραφή του συμβολαίου του με τη Φίτεσε. Η αλήθεια είναι πως στην πορεία όχι μόνο δικαιώθηκε για την υπόσχεσή του, αλλά παρουσίασε ακόμα καλύτερο πρόσωπο από εκείνο που περίμεναν να δουν τόσο οι φίλαθλοι της ομάδας όσο κι οι άνθρωποι της Ρεάλ. Ο Όντεγκααρντ είχε ανακτήσει τη χαμένη αυτοπεποίθηση, σκόραρε το ένα γκολ μετά το άλλο, έδινε εντυπωσιακές ασίστ και ήταν καταλυτικός στην πορεία της Φίτεσε. Η πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα ήταν το επιστέγασμα της προσπάθειας, με τον Όντεργκααρντ να ολοκληρώνει τη σεζόν με 11 γκολ και 12 ασίστ σε 39 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Το καλοκαίρι, ο Άγιαξ, με πολλά εκατομμύρια στα ταμεία λόγω της πώλησης του Ματάις ντε Λιχτ, έκανε κίνηση για την απόκτησή του από τη Ρεάλ αντί 20.000.000 ευρώ. Παρ' όλα αυτά, οι διοικούντες την ισπανική ομάδα δεν μπήκαν καν σε διαδικασία διαπραγματεύσεων, αφού είδαν την επένδυσή τους να αποφέρει επιτέλους καρπούς.

Η Σοσιεδάδ και το εισιτήριο για την επιστροφή στη Ρεάλ

Η επιστροφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης δεν φαινόταν πως θα του δώσει μια ευκαιρία ξανά στην πρώτη ομάδα της «βασίλισσας», έτσι ήρθε ο δανεισμός στην Ρεάλ Σοσιεδάδ, αφού πρώτα του ανανεώθηκε το συμβόλαιο. Ο Οντεγκααρντ βρήκε την κατάλληλη ομάδα με φρέσκιες ιδέες και εξαιρετικό πλάνο παιχνιδιού, το οποίο βοηθάει ποδοσφαιριστές με τα χαρακτηριστικά του. Το ξεκίνημα στη σεζόν είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό. Ο 20χρονος -πλέον- μεσοεπιθετικός έχει σημειώσει δύο γκολ και έχει δώσει μία ασίστ σε έξι αγώνες στη La Liga, με αποκορύφωμα την απίθανη εμφάνιση που πραγματοποίησε στο 3-0 της Σοθιεδάδ επί της Αλαβές. Οι 10(!) ευκαιρίες που δημιούργησε για τους συμπαίκτες του στον αγώνα με την Αλαβές δείχνουν πως πρόκειται για έναν εξαιρετικά σπάνιο ποδοσφαιριστή, που έχει τα εχέγγυα να αποτελέσει τον επόμενο σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Οι ποδοσφαιρικές "σφαλιάρες" σε νεαρή ηλικία και το "αγροτικό" στην Ολλανδία αντί να τον απογοητεύσουν τον πείσμωσαν ακόμη περισσότερο. Ο Νορβηγός τα πήγε αρκετά καλά στο Σαν Σεμπαστιάν, με 7 γκολ και 9 ασίστ σε 35 εμφανίσεις.


Αυτό ήταν το εισιτήριο του Οντεγκααρντ για να πάρει την ευκαιρία στη Ρεάλ. Του την έδωσε ο Ζινεντίν Ζιντάν και μάλιστα ο Νορβηγός έπαιξε για πρώτη φορά στη «Ρεάλε Αρένα» κόντρα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Σε ένα εξάμηνο πρόλαβε να παίξει σε επτά ματς αλλά αντιμετώπισε και κάποια προβλήματα τραυματισμών. Κάπου εκεί ήρθε η Αρσεναλ. Τον Γενάρη του 2021 οι «κανονιέρηδες» τον απέκτησαν με δανεισμό και έξι μήνες αργότερα έβγαλαν 35 εκατομμύρια από τα ταμεία τους για να τον κάνουν δικό τους.

Από ταλέντο, ηγέτης στην Αρσεναλ

Πως όμως ο Οντεγκααρντ από ένα wonderkid που ανακάλυψε η Ρεάλ Μαδρίτης έγινε αρχηγός και ηγέτης στην Αρσεναλ;

Στο πρώτο εξάμηνο του στο Λονδίνο πρόλαβε να γράψει 20 συμμετοχές, 2 γκολ και 2 ασίστ σε Πρέμιερ Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ και αυτό έκανε τον Αρτέτα να τον θέλει ως μόνιμο κάτοικο Λονδίνου. Η πρώτη ολόκληρη σεζόν του βρήκε την Αρσεναλ χωρίς Ευρώπη και τον ίδιο να αγωνίζεται στα 36/38 παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ, με 7 γκολ και 4 ασίστ. Ο Νορβηγός έδειχνε να ωριμάζει όλο και περισσότερο και έγινε βασικό γρανάζι στη μηχανή του Αρτέρα. Και πάμε στο φετινό καλοκαίρι.



Ο Ισπανός τεχνικός της λονδρέζικης ομάδας αποφάσισε να δώσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού στον 23χρονο Νορβηγό άσο. Προφανώς ο Οντεγκααρντ δεν είναι από τους τύπους που θα βγάλει το λαρύγγι του στο γήπεδο, ωστόσο η διαδικασία για να χριστεί αρχηγός δεν ήταν ξαφνική. Η απόφαση του Ισπανού έδωσε στον Νορβηγό την αυτοπεποίθηση που χρειαζόταν και ξεκίνησε τη χρονιά με τρία γκολ στα πρώτα τέσσερα ματς της Πρέμιερ Λιγκ. Όπως παραδέχθηκε και ο Τζάκα, «έχει το dna της ομάδας, δουλεύει σκληρά, είναι ταπεινός, όλοι τον ακούνε στα αποδυτήρια. Γιατί να μην γίνει αρχηγός;» αναρωτήθηκε σωστά ο Ελβετός.

Η κίνηση του Νορβηγού που δείχνει στοιχεία ηγέτη

Ο Μάρτιν Όντεγκααρντ έδειξε γιατί ο Αρτέτα του εμπιστεύθηκε το περιβραχιόνιο, με τον Νορβηγό μεσοεπιθετικό να συμπεριφέρεται όπως ακριβώς αρμόζει σε έναν αρχηγό ομάδας, κυρίως όταν κάποιος συμπαίκτης του έχει περάσει κάτι δύσκολο. Ο Όντεγκααρντ στο παιχνίδι απέναντι στη Φούλαμ κατάλαβε ότι έπρεπε ν' ανυψώσει το ηθικό του Γκάμπριελ και να του δείξει πως πιστεύει σ' εκείνον, παρά το λάθος που είχε κάνει, επιτρέποντας στον Μίτροβιτς ν' ανοίξει το σκορ για τη Φούλαμ στο «Έμιρεϊτς». Ο 24χρονος μέσος πήγε στον συμπαίκτη του και του είπε να το ξεχάσει γρήγορα και να συνεχίσει για να φτάσουν όλοι μαζί στο θετικό αποτέλεσμα. Πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ των «κανονιέρηδων» προτού έρθει η απόλυτη ανατροπή στα τελευταία λεπτά, ο Όντεγκααρντ τρέχοντας προς τη σέντρα για να μη χαθεί χρόνος, έδειξε στον Γκάμπριελ ότι ήταν πλέον η ώρα να φορτσάρει και να μην σκέφτεται άλλο το λάθος του.


O Mάρτιν Οντεγκααρντ είναι ένας παίκτης που θέλει ο Αρτέτα. Γιατί; Επειδή σκέφτεται όπως ένας προπονητής. Η τεχνική του ποιότητα είναι εμφανής, με αυτόν στο γήπεδο η Αρσεναλ γίνεται καλύτερη. Η ηγετικότητα είναι όμως κάτι που πρέπει να έχεις εντός και εκτός γηπέδου. Και ο Νορβηγός φαίνεται να την έχει. Έχει προσαρμοστεί πλήρως στην αγγλική πρωτεύουσα, έχει γίνει καθοδηγητικός και έκανε φίλους στα διπλανά σπίτια ενώ δείχνει πρόθυμος να βοηθήσει σε δραστηριότητες εκτός γηπέδου. «Περπατάει στον διάδρομο και όλοι τον αγαπούν. Δείχνει πραγματικός ηγέτης» παραδέχεται ο προπονητής του, Μικέλ Αρτέτα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.