Ομπαμεγιάνκ: Από τη μαύρη λίστα του Αρτέτα στο σόου του Μπερναμπέου

Παναγιώτα Χαλκιά26 Μαρτίου 2022

Η Μπαρτσελόνα διέλυσε τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές. Πέτυχε δυο γκολ και έδωσε μια ασίστ με τακουνάκι για να έρθει η πρώτη νίκη των Καταλανών μετά από τρία χρόνια και πέντε διαδοχικές ήττες.

Το χαμόγελο του 32χρονου με το σφύριγμα της λήξης ήταν μια προσωπική δικαίωση και ένα δυνατό «είμαι ακόμη εδώ». Ο Γκαμπονέζος ήταν στη σφαίρα της κριτικής και της αμφισβήτησης, έχασε τον εαυτό του και αποφάσισε να τα αλλάξει όλα.

Ήρθε στα χέρια του Τσάβι και ήξερε ότι έπρεπε να τον πείσει για να του δώσει φανέλα. Δυο μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου του με την Μπαρτσελόνα τα κατάφερε! Είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς παίκτες των Καταλανών και μια νέα περίοδος δείχνει να αρχίζει για εκείνον.

Η διαμάχη με τον Αρτέτα

Δεν ήταν μυστικό ότι ο επιθετικός από την Γκαμπόν δεν ήταν ευνοημένος στην Άρσεναλ λόγω της διαμάχης που είχε με τον Μικέλ Αρτέτα. Ο Ισπανός προπονητής φαινόταν ότι είχε χάσει την υπομονή του λόγω του κακού πειθαρχικού απολογισμού του Ομπαμεγιάνγκ. Δεν έδωσε και το καλύτερο παράδειγμα ως αρχηγός.

Οι μεταξύ τους διαφωνίες άρχισαν τον Μάρτιο του περασμένου έτους όταν ο παίκτης εμφανίστηκε καθυστερημένος στο κρίσιμο ντέρμπι του Λονδίνου. Η αργοπορία του σε ένα παιχνίδι τόσο μεγάλης σημασίας για τους φιλάθλους της ομάδας ξένισε αρκετούς.

Μάλιστα, ένα σχόλιο που είχε κάνει ο Τόμας Τούχελ, που συνεργάστηκε μαζί του στη Ντόρτμουντ, τον εξέθεσε ακόμη περισσότερο και έδειξε ότι η καθυστέρηση δεν ήταν… τυχαία. «Όταν θέλαμε να είναι στην ώρα του, του λέγαμε ότι η συνάντηση ήταν 10.45 και ήταν εκεί 11.00».

Η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν τον Δεκέμβρη καθυστέρησε να επιστρέψει από ένα ταξίδι στο εξωτερικό και έκτοτε, του αφαιρέθηκε το περιβραχιόνιο και του ζητήθηκε να προπονείται μόνος του.

Ομπαμεγιάνγκ και Αρτέτα μίλησαν δημόσια για τη μεταξύ τους κόντρα και ένα παιχνίδι κατηγοριών άρχισε. Οι δύο άνδρες έριξαν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον και φάνηκε πως δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν άλλο νερό στο κρασί τους.

Ο Ισπανός τεχνικός είχε πει χαρακτηριστικά: «Αυτό που λέω είναι ότι ήμουν η λύση, 100%. Μπορώ να κοιτάξω στα μάτια οποιονδήποτε» εξηγώντας ότι προσπάθησε να πάει με τα νερά του παίκτη αλλά εκείνος δεν έδειχνε να συμμορφώνεται.

Ο ίδιος, ο Ομπαμεγιάνγκ, προσπάθησε να δικαιολογηθεί, έκανε λόγο για δύσκολη περίοδο και ξεκαθάρισε ότι δεν είχε σκοπό να κάνει κακό: «Ήταν λίγοι δύσκολοι μήνες. Ποτέ δεν ήθελα να κάνω κάτι κακό, είναι παρελθόν και πλέον, θέλω να σκέφτομαι το τώρα, το παρόν».

Η καθυστέρηση δεν θα μπορούσε να εξοργίσει έναν προπονητή, όπως ο Αρτέτα, και να τον αναγκάσει να πετάξει εκτός ένα πολύτιμο γρανάζι της μηχανής του. Ίσως, ήταν απλά η αφορμή και κάτι πιο σοβαρό να συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες των αποδυτηρίων.

14 γκολ σε 43 ματς

Ο χρόνος του στην Άρσεναλ τελείωσε με άκρως απογοητευτικό τρόπο. Ένας από τους κορυφαίους σκόρερ της ομάδας δεν είπε «αντίο» έτσι όπως του άρμοζε. Κατέχει ένα εντυπωσιακό ρεκόρ καθώς μετρά 92 γκολ σε 163 εμφανίσεις. Βέβαια, το τελευταίο διάστημα δεν ήταν τόσο παραγωγικός. Διαγνώσθηκε και δύο φορές θετικός στον κορωνοϊό, κάτι που τον επηρέασε. Σε 43 παιχνίδια έστειλε την μπάλα στα δίχτυα μόλις 14 φορές.

Ένας νέος άνθρωπος στη Βαρκελώνη

Την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου ο Ομπαμεγιάνγκ άφησε το Λονδίνο και μετέβη στην Ισπανία. Εκεί, η πόρτα της Μπαρτσελόνα άνοιξε και ο Τσάβι τον υποδέχθηκε. Ο 32χρονος ήξερε ότι θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και να «διορθώσει» τις αδυναμίες του ώστε να έχει θέση στο δυναμικό.

Δύο μήνες μετά έκανε τον Τσάβι να στάζει μέλι. Κάτι που φαντάζει λογικό αν αναλογιστεί κανείς τις ικανότητες που έχει ως παίκτης αλλά δεν ήταν καθόλου δεδομένο καθώς ο νυν προπονητής του, δύο χρόνια πριν δεν τον θεωρούσε ικανό να αγωνισθεί στην Μπαρτσελόνα.

«Ο Ομπαεγιάνγκ μπορεί να σε «σκοτώσει» σε ανοιχτούς χώρους. Αλλά η Μπαρτσελόνα χρειάζεται παίκτες που να ξέρουν πώς να κινηθούν σε κλειστούς χώρους», είχε πει χαρακτηριστικά ο Τσάβι. Πλέον, θεωρεί ότι είναι «δώρο Θεού» και είναι ικανοποιημένος με τις επιδόσεις του «Τα πηγαίνει πολύ καλά με την ομάδα. Είναι πραγματικά ένα δώρο Θεού για εμένα και για την Μπαρτσελόνα».

Ο Ομπαμεγιάνγκ δεν χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής. Έδεσε άμεσα με το υπόλοιπο σύνολο και ξεδιπλώνει το ταλέντο του, που είχαμε ξεχάσει, στο χορτάρι. Ήδη, μετρά εννέα γκολ σε 11 συμμετοχές ενώ έχει μοιράσει και μια ασίστ. Αγωνίζεται κατά μέσο όρο 65 λεπτά.

Σημείωσε χατ τρικ κόντρα στη Βαλένθια, σκόραρε απέναντι σε Ατλέτικο Μαδρίτης, Οσασούνα ενώ στο ντέρμπι με τη Ρεάλ Μαδρίτης παραβίασε την αντίπαλη εστία δύο φορές και έδωσε και μια ασίστ. Στην Ευρώπη έβαλε γκολ κόντρα σε Νάπολι και Γαλατασαράι.

Ο Γκαμπονέζος βρίσκει τον παλιό καλό του εαυτό. Νιώθει χαρούμενος και ελεύθερος στο «Καμπ Νόου» και φροντίζει να δίνει απαντήσεις σε όσους τον θεωρούσαν «τελειωμένο» στα 32 του χρόνια. Εξάλλου, το μήνυμά του στα social media μετά την παράσταση στο «Clasico» ήταν ενδεικτικό: «Γεια σας από έναν τελειωμένο παίκτη».

Έπεται και συνέχεια και με τα τωρινά δεδομένα θα μας ενθουσιάσει…

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.