Ολυμπιακός VS Άρης: Η επίθεση, η άμυνα και το «καυτό» β' ημίχρονο

Παναγιώτα Χαλκιά15 Ιανουαρίου 2023

Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» δοκιμάζεται ο Άρης κόντρα στον Ολυμπιακό για την 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League 1. Οι «ερυθρόλευκοι» θα επιδιώξουν να πάρουν το τρίποντο για να μην ανοίξει άλλο η ψαλίδα από την κορυφή ενώ οι «κίτρινοι» θέλουν να φύγουν με ένα θετικό αποτέλεσμα και να πλησιάσουν την τέταρτη θέση.

Στο παιχνίδι του πρώτου γύρου στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ο Άρης είχε καταφέρει να ανατρέψει το σκορ μέσα σε τρία λεπτά και να πάρει τη νίκη χάρη σε τέρματα των Μαντσίνι και Πάλμα. Τέσσερις μήνες μετά τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ο Άλαν Πάρντιου, που έκανε τότε το ντεμπούτο του, γνωρίζει καλύτερα το υλικό του και παρά τα σκαμπανεβάσματα βλέπει τους παίκτες του να υλοποιούν κάποιες ιδέες του στο χορτάρι. Ο Κορμπεράν δε βρίσκεται στον πάγκο του Ολυμπιακού και ο αντικαταστάτης του, ο Μίτσελ, έχει καταφέρει να δέσει την ομάδα.

Οι «ερυθρόλευκοι» παρουσιάζονται πιο δυνατοί στην έδρα τους αφού δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες και στέλνουν τη μπάλα στα δίχτυα πιο εύκολα. Μπορεί να κάνουν αμυντικά λάθη αλλά στο Φάληρο δέχονται δύσκολα γκολ. Οι «κίτρινοι» είναι πιο αδύναμοι μακριά από το «Βικελίδης». Δημιουργούν σωρεία ευκαιριών αλλά δεν καταφέρνουν εύκολα να παραβιάσουν την αντίπαλη εστία αφού χρειάζονται 10 τελικές για να βρουν στόχο ενώ είναι και πιο επιρρεπείς στο λάθος καθώς δέχονται πιο εύκολα γκολ.

Ολυμπιακός: Πιο αποτελεσματικός στο Φάληρο

Γεμάτη με σκαμπανεβάσματα κυλά η φετινή χρονιά για τον Ολυμπιακό. Κάτι το πολυάριθμο ρόστερ κάτι οι αλλαγές προπονητών κλόνισαν τη σταθερότητα και τον οδήγησαν μακριά από την κορυφή της βαθμολογίας. Ο βασικός κορμός και κατ’ επέκταση η χημεία απουσίασαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι απώλειες ήρθαν.

Η διακοπή των πρωταθλημάτων για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ λειτούργησε ως αναλγητικό. Ο Μίτσελ έκανε δουλειά στην προετοιμασία και πλέον, οι «ερυθρόλευκοι» πατούν με άλλον αέρα στον αγωνιστικό χώρο. Μεσοεπιθετικά υπάρχουν διαστήματα που «πετούν φωτιές». Χάμες, Φορτούνης, Χουάνγκ, Μπιέλ συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους και όχι μόνο γίνονται απειλητικοί αλλά κάνουν και εύκολη τη δουλειά για Ελ Αραμπί και Μπακαμπού.

Σε 17 παιχνίδια πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός έχει βρει δίχτυα 31 φορές, εκ των οποίων τα 13 έχουν μπει μετά τη διακοπή για το Μουντιάλ. Όταν παίζει στο «Γ. Καραϊσκάκης» είναι πιο αποτελεσματικός αφού χρειάζεται 6.3 τελικές για να σκοράρει σε αντίθεση με τις εκτός έδρας αποδράσεις του που χρειάζεται 8.2. Παρουσιάζεται πιο δημιουργικός και απειλεί περισσότερο στο δεύτερο ημίχρονο, όπου έχει παραβιάσει την αντίπαλη εστία 18 φορές έναντι 13 του πρώτου. Χτυπά κυρίως στο τελευταίο τέταρτο των ημιχρόνων αφού στο διάστημα 30-45 έχει πετύχει έξι τέρματα και στο 75-90 οχτώ ενώ παραγωγικός είναι και στο 45-60 που έχει σημειώσει επτά.

12 διαφορετικούς σκόρερ έχουν οι «ερυθρόλευκοι». Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Μπακαμπού που έχει σημειώσει επτά τέρματα και ακολουθεί ο Μπιέλ με πέντε. Ελ Αραμπί, Φορτούνης και Χάμες έχουν τρία ενώ δύο έχουν πετύχει οι Βαλμπουενά, Μασούρας και Ροντρίγκες. Μπουχαλάκης, Χουάνγκ, Ραντζέλοβιτς και Ανδρούτσος μετρούν ένα.

Γυρνώντας το βλέμμα πίσω, ο Ισπανός τεχνικός θα ήθελε οι παίκτες του να είναι πιο σταθεροί. Παπασταθόπουλος και Ντόι φαίνεται πως έχουν δέσει καλά, ο Ροντινέι ήρθε πρόσφατα και δείχνει καλά χαρακτηριστικά ενώ ο Ρέαμπτσιουκ δίνει ό,τι μπορεί, όμως πάντα υπάρχει ένα αλλά. Η αμυντική γραμμή δεν εμπνέει σιγουριά, γίνονται αρκετά αβίαστα λάθη, οι επιστροφές είναι μερικές φορές αργές και ο αντίπαλος βρίσκει το χώρο να απειλήσει. Τουλάχιστον, μετά το Μουντιάλ οι φίλαθλοι των Πειραιωτών σταμάτησαν να καρδιοχτυπούν μετά τη συμπλήρωση των 90 λεπτών (7 γκολ σε 22 ματς στις καθυστερήσεις).

Ο Ολυμπιακός έχει δεχθεί συνολικά 10 γκολ σε 107 τελικές προσπάθειες που έχουν δημιουργήσει οι αντίπαλες ομάδες. Στο Φάληρο οι αντίπαλοι έχουν δημιουργήσει 46 τελικές (περισσότερες ΑΕΚ 11) και έχουν πετύχει τέσσερα τέρματα. Εκτός έδρας είναι πιο επιρρεπής στο λάθος και επιτρέπει με μεγαλύτερη ευκολία στον αντίπαλο να πατήσει στην περιοχή. Έχει δεχθεί έξι τέρματα σε 61 τελικές και ο Άρης είναι η ομάδα που έχει κάνει τις περισσότερες τελικές (11).

Άρης: Πιο δυνατός στο «Βικελίδης»

Τέσσερις μήνες έχει συμπληρώσει ο Άλαν Πάρντιου στην άκρη του «κίτρινου» πάγκου και έχει δείξει ότι είναι δίκαιος και υπομονετικός. Δοκίμασε σχήματα και πρόσωπα, έμαθε το δυναμικό που έχει στα χέρια του, πήρε δύσκολες αποφάσεις, κατέστησε σαφές ότι φανέλα βασικού θα έχουν οι πιο έτοιμοι και περιμένει πλέον, από τους παίκτες του να υλοποιήσουν το πλάνο του στο χορτάρι.

Στο παιχνίδι κόντρα στον Παναιτωλικό, η ομάδα έδειξε τα πρώτα δείγματα του προσώπου που επιθυμεί ο Άγγλος. Ο Άρης κυριάρχησε στο χορτάρι, είχε ισορροπία σε άμυνα και επίθεση και δεν σταμάτησε να δημιουργεί φάσεις και να απειλεί την αντίπαλη εστία. Στην Τούμπα κάτι χάλασε αλλά η επιστροφή στο «Κλεάνθης Βικελίδης» έφερε μια νίκη επί του Αστέρα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αφού σε 10 τελικές μπήκαν τρία γκολ.

Σε 17 αναμετρήσεις στο φετινό πρωτάθλημα οι «κίτρινοι» έχουν σκοράρει 25 φορές σε σύνολο 207 τελικών προσπαθειών. Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» είναι πιο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί. Έχουν δημιουργήσει 127 τελικές, εκ των οποίων οι 17 έχουν πάει στα αντίπαλα δίχτυα. Αντίθετα, εκτός έδρας οι «κίτρινοι» έχουν σκοράρει μόλις οχτώ φορές και χρειάζονται 10 τελικές για να σκοράρουν. Παρουσιάζονται πιο αποτελεσματικοί στο δεύτερο ημίχρονο, όπου έχουν σημειώσει 17 τέρματα, ενώ είναι ιδιαίτερα απειλητικοί στο τελευταίο μισάωρο του παιχνιδιού (60-90), όπου έχουν πετύχει 13 γκολ. 

Πρώτος σκόρερ της ομάδας είναι ο Λουίς Πάλμα που έχει παραβιάσει την αντίπαλη εστία επτά φορές, ακολουθεί με έξι τέρματα ο Άντρεϊ Γκρέι. Τρία γκολ έχουν πετύχει οι Φαμπιάνο και Μαντσίνι ενώ ένα έχουν σημειώσει οι Ζερβίνιο, Εμπακατά, Μανού Γκαρθία, Ενκουλού, Οντουμπάγιο και Καμάτσο.

Η αμυντική λειτουργία ήταν ένα από τα προβλήματα στην αρχή της φετινής σεζόν και στοίχισε στην ομάδα. Ο Άγγλος τεχνικός έπρεπε να βρει τρόπο να φέρει ισορροπία. Η προσθήκη του Ετέμπο και η χημεία που αποκτά σιγά σιγά η ομάδα δείχνουν να επιλύουν αυτόν τον πονοκέφαλο. Οι «κίτρινοι» περιόρισαν τα χαζά λάθη και έγιναν πιο σοβαροί αμυντικά.

Ο Άρης έχει δεχθεί 13 γκολ σε 163 τελικές που έχουν δημιουργήσει οι αντίπαλοι του, εκ των οποίων τα πέντε είναι στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και τα οχτώ μακριά από αυτό. Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» οι αντίπαλοι έχουν δημιουργήσει 53 τελικές και έχουν πετύχει πέντε γκολ ενώ εκτός έδρας έχει δεχθεί οχτώ τέρματα σε 71 τελικές, δηλαδή ένα κάθε 8.8 προσπάθειες.

πηγή στατιστικών: superleague

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.