Ολοταχώς για την Νέα Τούμπα!

Metrosport Team18 Ιουνίου 2021

Την τελική έγκριση του για τον φάκελο της Νέας Τούμπας έδωσε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης σε χθεσινή τηλεδιάσκεψή τουπου αφορούσε το ρυμοτομικό μέρος του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. Η ψηφοφορία έδωσε την τελική έγκριση, χωρίς μάλιστα καμία ένσταση (η μία και μοναδική μέσω της δημόσιας διαβούλευσης από πολίτη κρίθηκε αβάσιμη), και πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την έκδοση προεδρικού διατάγματος.

Η τελική έγκριση ήρθε με δύο αρνητικές ψήφους (Αρβανίτης, Νασιούλας) και επτά λευκά (Ζαριανόπουλος, Κουράκης, Κωνσταντινίδης, Αηδονά, Ξενόπουλος, Καλφακάκου, Ρακκάς) και πλέον η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής. Ο φάκελος προωθείται στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων του υπουργείου περιβάλλοντος (από το οποίο είχε σταλεί στον Δήμο και με δεδομένο ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή θα πάρει την έγκριση) και μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου θα προωθηθεί στο ΣτΕ για να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης του προεδρικού διατάγματος.

Η εισηγήτρια, προϊσταμένη του τμήματος Αστικού Σχεδιασμού, Κατερίνα Δαναδιάδου, νωρίτερα είχε σημειώσει στην τοποθέτησή της: «Ο Δήμος ήταν συμμέτοχος και αρωγός της προσπάθειας αυτής, γνωμοδότησε θετικά την πρώτη φορά, επισημαίνοντας την ανάγκη για μέριμνα στην υπογειοποίηση της Κλεάνθους, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα.

 Βλέποντας την πρόταση, έχουμε διαπιστώσει πως η πλειοψηφία των παρατηρήσεων του Δήμου, έχουν γίνει αποδεκτές και έχουν συμπεριληφθεί στο νέο σχέδιο. Έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα ρυμοτομίας στην περιοχή. Προτείνουμε την έγκριση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής, μόνο μία εμπρόθεσμη ένσταση κατατέθηκε, που έχει να κάνει με την απόσταση του γηπέδου από τις γύρω οδούς. Η υπηρεσία μας προτείνει την κρίση της ένστασης ως αβάσιμη. Η οδός Κλεάνθους δεν καταργείται, υπάρχει η μέριμνα υπογειοποίησής της βάσει του σχεδίου».

Θετική στάση κράτησαν ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, σημειώνοντας πως το νέο γήπεδο θα συμβάλει στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής, αλλά και ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», Γιώργος Ορφανός που μίλησε για εμπεριστατωμένη μελέτη.

Προβληματισμό για το αν η υπογειοποίηση της Κλέανθους θα βοηθήσει την περιοχή, αλλά ακόμη και την λειτουργικότητα της ίδιας της εγκατάστασης και παρόμοιους προβληματισμούς κατέθεσαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Όσο για το ερώτημα που έθεσε η κυρία Καλφακάκου σχετικά με το ποιος θα χρηματοδοτήσει δημόσια κτήρια που θα χρειαστεί να ανακατασκευαστούν (σχολεία, πολιτιστικό, κολυμβητήριο), ο Γιάννης Δημογιάννης, ο υπεύθυνος εγκαταστάσεων και ανάπτυξης κτηριακών υποδομών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιάννης Δημογιάννης, σημείωσε ότι αυτό ακόμα δεν έχει καθοριστεί, καθώς έχουν αρχίσει συζητήσεις που θα καταλήξουν μετά την σύσταση εταιρίας ειδικού σκοπού. 

Τέλος, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης, υπογράμμισε πως μέσα στην εισήγηση αναφέρεται ρητά ότι «οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι χώροι θα παραδοθούν διαμορφωμένοι και έτοιμοι προς κοινή χρήση στο δήμο Θεσσαλονίκης άνευ καταβολής οιουδήποτε οικονομικού ανταλλάγματος, οι δε για την εξυπηρέτηση δημοτικών σκοπών κοινωφελείς χώροι θα παραδοθούν ελεύθεροι βαρών και θα μεταβιβαστούν στον δήμο Θεσσαλονίκης προς αξιοποίηση για την εκπλήρωση του σκοπού τους».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.