Ολοι χορταίνουμε από την επίθεση, αλλά η καλή άμυνα δίνει τίτλους

Στέλιος Γρηγοριάδης18 Δεκεμβρίου 2021

Αγαπητή Metrosport

Ελάτε να εμπεδώσουμε σήμερα σε απόλυτο βαθμό αυτό που λέγαμε και χθες. Οτι, δηλαδή, στους τίτλους οδηγεί μια ομάδα κυρίως η άμυνά της και όχι η επίθεση.

Το αποδείξαμε με αριθμούς me βάση το Πρωτάθλημα 2018-19 και το φετινό. Δείτε, όμως, τι έγινε και στο Πρωτάθλημα 2017-18, όταν αφαίρεσαν τον τίτλο από τον ΠΑΟΚ και τον χάρισαν στην ΑΕΚ: Ο ΠΑΟΚ στην τελική βαθμολογία εμφανίζεται με παθητικό 19 γκολ. 

Τα έξι, όμως, είναι από τα χάρτινα 0-3 που κατακυρώθηκαν υπέρ του Ολυμπιακού (ελέω Γκαρθία και Αρετόπουλου) και υπέρ της ΑΕΚ (ελέω Κομίνη και Ποντίκη). Αρα ο ΠΑΟΚ είχε ουσιαστικά δεχτεί 13 γκολ και επειδή το κανονικό σκορ του αγώνα με την ΑΕΚ είναι 1-0 με το καθαρό γκολ του Βαρέλα, τα ίδια γκολ, 13, είχε δεχτεί και η ΑΕΚ. Η οποία ΑΕΚ, όμως, χωρίς το 0-3 με το οποίο έκλεψε το ματς της Τούμπας, είχε πετύχει μόνο 47 γκολ, ενώ ο ΠΑΟΚ, με 1-0 σκορ στο ματς της Τούμπας, είχε πετύχει 60. Δηλαδή, 13 περισσότερα. 

Μεγάλη η διαφορά στην επίθεση οπότε, λογικό ήταν να πάρει το Πρωτάθλημα, από τη στιγμή που η ΑΕΚ πήγε αμυντικά εξίσου καλά με τον ΠΑΟΚ. Αν δεν είχε τόσο καλή άμυνα ούτε καν θα διεκδικούσε τον τίτλο. Αυτή την έκανε διεκδικήτρια και αυτή ήταν που τη βοήθησε να πάρει τον ψεύτικο τίτλο με τις δύο εν ψυχρώ κλοπές σε βάρος του ΠΑΟΚ.

Μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, είχε τότε και το εξής: Ο Ολυμπιακός, που είχε βγει νοκ άουτ στη διεκδίκηση του τίτλου, είχε στην επίθεση τα ίδια γκολ με τον ΠΑΟΚ. 63 λέει η βαθμολογία αλλά αφαιρώ τρία από το ματς που ποτέ δεν έγινε). Είχε δεχτεί, όμως, 28!. 

Δηλαδή... 15 περισσότερα από τον ΠΑΟΚ και δεν ξέρουμε βέβαια στα πόσα θα έφτανε αν ο Γκαρθία δεν έπαιζε θέατρο και γινόταν το ματς της Τούμπας. Τότε, λοιπόν, ο Ολυμπιακός, που είχε την καλύτερη επίθεση μαζί με τον ΠΑΟΚ, έχασε πρόωρα κάθε ελπίδα για το Πρωτάθλημα επειδή ακριβώς η άμυνά του ήταν χειρότερη όχι μόνο από του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, αλλά και από του Ατρόμητου (21) και του Αστέρα Τρίπολης (24)...

Ξέρετε, είμαι από αυτούς που δεν θέλουν να το παραδεχτούν, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Θα προτιμούσα να ξεχωρίζουν πάντα οι ομάδες που βγάζουν φωτιά στην επίθεση, δεν συμβαίνει αυτό όμως. 

Ξεχωρίζουν και κατακτούν τίτλους οι ομάδες που έχουν βέβαια καλή επίθεση, γιατί κι αυτό είναι απαραίτητη προυπόθεση, αλλά έχουν πολύ καλύτερη από τις υπόλοιπες ομάδες άμυνα. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αλλά και στα περισσότερα Πρωταθλήματα του πλανήτη αυτό είναι νόμος απαράβατος.

ΥΓ. Αν θέλουμε να το εξειδικεύσουμε στον ΠΑΟΚ, ναι καλό είναι να αποκτήσει στις μεταγραφές του Ιανουαρίου έναν εξτρέμ που σίγουρα λείπει, ή έναν χαφ δεξιοτέχνη που σίγουρα λείπει, αλλά μήπως πρέπει να φροντίσει και για κανέναν ικανό αμυντικό και όχι μόνο πλάγιο;

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.