Ολιβέιρα vs Γκρέι: Η μάχη των επιθετικών στήθος με στήθος

Κωστής Παναγιώτου04 Ιανουαρίου 2023

Ο ΠΑΟΚ και ο Άρης κοντράρονται στην Τούμπα στο ντέρμπι της 16ης αγωνιστικής της Super League (4/1, 20:00, Live στο Metropolis 95.5 και στο Metrosport.gr). Ο "δικέφαλος" θέλει να επιστρέψει στις επιτυχίες μετά το στραβοπάτημα στο Περιστέρι και οι "κίτρινοι" να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν με τον Παναιτωλικό στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Από την αρχή της σεζόν οι δύο αντίπαλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο σκοράρισμα με τον Νέλσον Ολιβέιρα και τον Αντρέ Γκρέι να κουβαλούν αυτό το βάρος στις πλάτες τους. Παρόλα αυτά στις τελευταίες αγωνιστικές δείχνουν να βρίσκουν τα πατήματά τους με τον Πορτογάλο να μετράει πέντε γκολ στους επτά τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος, ενώ ο Τζαμαϊκανός σημείωσε τέσσερα γκολ στις οκτώ τελευταίες αναμετρήσεις.

Μαζί στην απειλή, υπερτερεί σε δημιουργία ο Γκρέι

Μπορεί στον πίνακα των σκόρερ ο επιθετικός του ΠΑΟΚ και ο φορ του Άρη να μοιράζονται την ίδια θέση, έχοντας από έξι γκολ, αλλά η σεζόν ξεκίνησε τελείως διαφορετικά και για τους δύο.

Ο Γκρέι ήρθε το φετινό καλοκαίρι στο Κλεάνθης Βικελίδης για να λύσει το χρόνιο πρόβλημα των "κίτρινων" στην κορυφή της επίθεσης τους. Και από τους πρώτους αγώνες απέδειξε πως διαθέτει το πακέτο που αναζητούσε εδώ και χρόνια ο Άρης.

Στους 4 αγώνες των προκριματικών του Conference League πέτυχε 5 τέρματα, ενώ την 1η αγωνιστική της Super League πέτυχε ακόμη ένα, φτάνοντας τα 6 γκολ, μόλις, στους πέντε πρώτους του αγώνες με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Η συνέχεια βέβαια δεν ήταν ανάλογη, καθώς στα επόμενα έξι παιχνίδια βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα μόλις μια φορά. Αντίθετα στους τελευταίους οκτώ αγώνες της SL μετράει 4 γκολ, έχοντας πλέον 6 στο πρωτάθλημα.

Από την άλλη ο Ολιβέιρα μπορεί να μην αποκτήθηκε φέτος, αλλά εξαιτίας του σοβαρού περσινού τραυματισμού του λογιζόταν ως μεταγραφή για τη φετινή σεζόν. Στην προετοιμασία ένας τραυματισμός τον αφήνει εκτός των αγώνων του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, ενώ στους πρώτους αγώνες της Super League ήταν φανερά επηρεασμένος από τον τραυματισμό του, με αποτέλεσμα να αργήσει να μπει στο κλίμα της ομάδας.

Το πρώτο γκολ ήρθε στις 2/10 απέναντι στον Παναθηναϊκό, δείχνοντας πως βρίσκει σιγά σιγά τα πατήματά του. Στα τελευταία επτά ματς μετράει πέντε τέρματα, ενώ σημείωσε γκολ για τέταρτο διαδοχικό παιχνίδι, φτάνοντας τα 6 τέρματα.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τη διαφορά των δύο επιθετικών του ΠΑΟΚ και του Άρη πριν το μεταξύ τους ντέρμπι. Και οι δύο έχουν 15 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, με τη μόνη διαφορά ότι ο Ολιβέιρα έχει 11 παιχνίδια ως βασικός, ενώ ο Γκρέι ένα λιγότερο (10).

Ολιβέιρα

Γκρέι

Γκολ

6

6

Τελικές ανά ματς

1.8

2.0

Τελικές εντός εστίες ανά ματς

0.5

0.8

Ενέργειες με τη μπάλα/ ανά ματς

22.5

16.0

Χαμένες μεγάλες ευκαιρίες

5

5

Η διαφορά στην απειλή μεταξύ Ολιβέιρα και Γκρέι είναι πολύ μικρή, ενώ παρατηρείτε ότι έχουν σπαταλήσει και οι δύο από 5 μεγάλες ευκαιρίες. Η μεγάλη διαφορά παρατηρείτε στη δημιουργία που προέρχεται από τους δύο επιθετικούς, με τον Τζαμαϊκανό να έχει λιγότερες πάσες ανά παιχνίδι από τον Πορτογάλο, αλλά να έχει δημιουργήσει πολλές περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του.

Ολιβέιρα

Γκρέι

Ασίστ

0

2

Επιτυχημένες πάσες

11.5 (82%)

6.9 (72%)

Πάσες-Κλειδιά

0.7

0.7

Πάσες στην επίθεση

7.5 (77%)

5.0 (67%)

Δημιουργία μεγάλων ευκαιριών

0

5

Παρότι ο Ολιβέιρα πασάρει με μεγαλύτερη ασφάλεια από τον Γκρέι, έχοντας παράλληλα και περισσότερη συμμετοχή στην ανάπτυξη της ομάδας, δεν δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του όπως ο επιθετικός του Άρη.

Το μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Άρη (4/1, 20:00, Live στο Metropolis 95.5 και στο Metrosport.gr) έρχεται στο κατάλληλο χρονικό σημείο για τους Ολιβέιρα και Γκρέι, καθώς οι δύο στράικερ έχουν καταφέρει το τελευταίο διάστημα να αυξήσουν τη συχνότητα που στέλνουν τη μπάλα στην αντίπαλη εστία.

Data: SofaScore

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.