Όλα είναι σχετικά στο ποδόσφαιρο, αλλά υπάρχει και «αυτογνωσία»

Στέλιος Γρηγοριάδης29 Σεπτεμβρίου 2020

Aγαπητή Metrosport,
Aν ο ΠΑΟΚ νικήσει αύριο την Κράσνονταρ και προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Φερέιρα θα είναι μεγάλος μάγκας και οι παίκτες ήρωες. Ακόμη, δεν θα έχει καμία σημασία η ισοπαλία στον Βόλο, ούτε και η ισοπαλία με τον Ατρόμητο στην Τούμπα. 
Αν ο ΠΑΟΚ δεν προκριθεί αύριο, Φερέιρα και παίκτες θα είναι όλοι άχρηστοι. Κάποιοι θα σπεύσουν να αποσύρουν τη... συγνώμη που ζήτησαν από τον Πορτογάλο προπονητή για τη σκληρή κριτική που του άσκησαν (απόλυτα δικαιολογημένα) πέρσι, κάποιοι θα ρίξουν όλο το ανάθεμα στους παίκτες και κάποιοι άλλοι θα φωνάξουν ότι ούτε φέτος ο Ιβάν ενίσχυσε την ομάδα όσο θα έπρεπε για να επιτύχει τους στόχους της. Ακόμη, αν ο ΠΑΟΚ δεν προκριθεί αύριο, όλοι μαζί θα... θυμηθούν ότι είναι τραγική η απώλεια τεσσάρων βαθμών από τον Ατρόμητο και τον Βόλο, για τον στόχο της κατάκτησης του Πρωταθλήματος. 

Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Με συνεχείς εναλλαγές του σκορ στη διάρκεια των αγώνων, με εναλλαγές στα συναισθήματα των οπαδών και με... ατέλειωτες κολοτούμπες στις απόψεις τους για τους παίκτες της ομάδας τους, τον προπονητή και τη διοίκηση. 

Ισως θα μπορούσε να στηρίξει τη... θεωρία της σχετικότητας ο Αλμπερτ Αϊνστάιν σ' αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά του ποδοσφαίρου, αλλά το 1905 δεν προλάβαινε να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει μ' αυτό το νεοανακαλυφθέν άθλημα. Βλέπετε, το πρώτο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου έγινε, στην Αγγλία, το 1988 και η ΦΙΦΑ ιδρύθηκε ένα μόλις χρόνο πριν από τη σπουδαία ανακάλυψη του κορυφαίου επιστήμονα, δηλαδή το 1904. 

Ναι, οι εντυπώσεις, οι απόψεις και οι κρίσεις είναι όλες σχετικές στο ποδόσφαιρο. Σχετίζονται και συνδέονται με το αποτέλεσμα του κάθε αγώνα και με το αποτέλεσμα σειράς αγώνων σε μια διοργάνωση. Και, μέχρι να προκύψει αυτό το άμεσο ή μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, εντυπώσεις, απόψεις και κρίσεις αλληλογρονθοκοπούνται μανιωδώς.

Υπάρχει, παρ' όλα αυτά, ένα σκεπτικό που ακυρώνει ακόμη και τη θεωρία της σχετικότητας, όταν μιλάμε για το ποδόσφαιρο. Είναι ωφέλιμο να αναγνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική αξία, η πραγματική ποιότητα και οι πραγματικές δυνατότητες της ομάδας μας, με βάση την απόδοσή της και την εικόνα της στους αγώνες και όχι με βάση μόνο τα αποτελέσματα. Να αναγνωρίζουμε όχι μόνο τις ικανότητες παικτών και προπονητή, αλλά και τις αδυναμίες τους. Να εντοπίζουμε τις αρετές στις αποτυχίες, αλλά και τα μειονεκτήματα στις επιτυχίες. Αυτό ωφελεί τον οπαδό να κοντρολάρει τα συναισθήματά του, άρα να είναι πιο λογικός και ρεαλιστής στις κρίσεις του, ωφελεί, όμως, πολύ περισσότερο τους παίκτες και τον προπονητή. Μόνο η επίγνωση αρετών και αδυναμιών, που προέρχεται από την ειλικρινή αυτοκριτική, μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση. Ποτέ δεν είναι τέλεια μια ομάδα. Πάντα χρειάζεται προσπάθεια για να γίνει ακόμη καλύτερη, ξεπερνώντας όσο το δυνατόν περισσότερο τα μειονεκτήματά της. Αλλά για να δουλέψει ώστε να ξεπεράσει αυτά τα μειονεκτήματα, πρέπει πρώτα να έχει τη δύναμη να τα αναγνωρίσει και να τα παραδεχτεί. 

Πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ θα έχει αύριο πολλές πιθανότητες να προκριθεί αν ο προπονητής και οι παίκτες αποδείξουν ότι δούλεψαν γι' αυτόν τον αγώνα με γνώθι σ' αυτόν, με αυτογνωσία. Αν φανεί στην πράξη ότι ασχολήθηκαν με τις αδυναμίες της ομάδας. Κι αν, βέβαια, κατορθώσουν να αξιοποιήσουν τα χαρίσματά της, εκείνα ακριβώς που οδήγησαν στις δύο προηγούμενες προκρίσεις.

ΥΓ. Μακάρι να αποδειχθεί, επίσης, αύριο ότι Φερέιρα και παίκτες διδάχτηκαν αυτό που έπρεπε από τον πρώτο αγώνα και, κυρίως, από τον τρόπο παιχνιδιού της Κράσνονταρ.

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.