Οκτώ χρόνια με τον Σαββίδη και δέκα με τον... Μαρινάκη

Δημήτρης Μπούζας14 Αυγούστου 2020

Δεν κατάφερα να αποφύγω τον πειρασμό να ανακατευτώ και πάλι με τα πίτουρα (όπερ πίτουρα σημαίνει ότι έχει σχέση με τον Πειραιά και την επιστημονική κοινότητα των Τσουκαλάδων). 

Ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα του μεγάλου αφεντικού και μια χωρίς προηγούμενο δοξολογία των επιτευγμάτων του, ιδιαίτερα στο χώρο του ποδοσφαίρου από το σύνολο των ΜΜΕ που διαθέτει, με έβαλε στον κόπο και στον μπελά αν θέλετε, να επιχειρήσω μια σύγκριση ανάμεσα σε δύο «επετείους» που ανακοινώθηκαν αυτές τις μέρες. Η μία αναφέρθηκε με σεμνότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες και η άλλη με πομπώδη εγκώμια και πανηγυρισμούς. 

Αναφέρομαι όπως αντιλαμβάνεστε στην οκταετία του Σαββίδη και στην αντίστοιχη δεκαετία του Μαρινάκη. Για την οποία αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε και αναδημοσιεύτηκε ειδικό αφιέρωμα από μια κινέζικη (!!!) ιστοσελίδα. Τόσο εντυπωσιακή ήταν η διαδρομή και τα επιτεύγματα του τελευταίου στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, που κατέπληξαν ακόμη και κάποιους Κινέζους δημοσιογράφους. 

Αντιλαμβάνεστε με ποια «κριτήρια» βγαίνουν κάποια δημοσιεύματα όταν προέρχονται εκτός των ελληνικών συνόρων και ιδιαίτερα όταν αυτά τα πλασάρουν εκπρόσωποι της ενημέρωσης που έχουν τόση σχέση με το ποδόσφαιρο, όσο ο διάβολος με το λιβάνι. Θα μου πείτε βέβαια από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να πουν δυο κουβέντες παραπάνω δεν σκέφτηκαν μια τέτοια δοξολογία για μια μετριότατη ομάδα η οποία είναι και παραμένει στην Ευρώπη στάσιμη σε μόνιμη βάση, έχουν το δικαίωμα οι Κινέζοι και οι Εσκιμώοι να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία και την ευθύνη κάποιων σκηνοθετημένων εγκωμίων. 

Κάποιος θα έπρεπε βέβαια να τους ενημερώσει ότι μόλις προχθές αυτή η ομάδα που τους απέκλεισε (μετριότατη και σχεδόν ανύπαρκτη) εξωπετάχτηκε απο τον θεσμό. 

Ωστόσο είναι γνωστό ότι η ερυθρόλευκη προπαγάνδα είναι σε θέση να αφυπνίσει κάποιες ιστοσελίδες που πιθανότατα να διατηρούν ακόμη και οι Μάο Μάο, προκειμένου την ομάδα τους να την κάνουν ομαδάρα. Αλήθεια τι μπορεί να γνωρίζουν αυτοί οι άσχετοι για το ελληνικό ποδόσφαιρο κι έχουν το θράσος να κρίνουν τις δεκαετίες των διαδραματιζόμενων σε αυτό; Με ποιο τρόπο ενημερώθηκαν και από ποιους για να πλέξουν το εγκώμιο του Βαγγέλη Μαρινάκη; Ας φρόντιζαν να ρωτήσουν τον πρώτο Έλληνα που θα συναντούσαν στο δρόμο τους, να τους πει τη γνώμη του για αυτήν την δεκαετία και για τον συγκεκριμένο παράγοντα. 

Πιθανότατα να απέφευγαν την αυτογελοιοποίηση τους. Εν πάση περιπτώσει κι επειδή υποσχεθήκαμε μια σύγκριση ανάμεσα στις δύο «επετείους» των ημερών, θα προσπαθήσουμε επιτομικά μια απλή σύγκριση. Από τη μία έχουμε την παρουσία του Ιβάν με οκτώ χρόνια δράσης του και απο την άλλη την δεκαετία του ερυθρόλευκου ηγέτη. Η γνώμη μας; Χαώδης η διαφορά! Με όποιο τρόπο και με όποιο μέτρο και ζύγι και αν γίνει. Σε όλα τα επίπεδα η υπεροχή του Ιβάν είναι καταλυτική. Η οκταετία του τόσο στον χώρο του ποδοσφαίρου όσο και στην εν γένει επιχειρηματική συμπεριφορά του με τις γενναιόδωρες κι ευεργετικές επενδύσεις του στην ελληνική οικονομία, τον καθιστούν «δακτυλοδεικτούμενο» πρόσωπο ξεχωριστής αναφοράς. 

Ο Ιβάν κατέθεσε και απέδειξε τον αξιακό του κώδικα σε κάθε λόγο και σε κάθε πράξη του. Μεγάλος πατριώτης, Ορθόδοξος Χριστιανός, παθιασμένος Πόντιος και ακόμη πιο παθιασμένος ΠΑΟΚτσής, συμπληρώνει την οκταετία του και την μεγενθύνει με φιλανθρωπίες και αγαθοεργίες «ων ουκ έστι αριθμός». 

Με σεμνότητα και ταπεινότητα δεν αφήνει να περάσουν προς τα έξω όλα όσα κάνει για τους ανήμπορους που χτυπούν την πόρτα του. Ξεχωριστός ποδοσφαιρικός ηγέτης, εθνικός αδιαμφισβήτητα επενδυτής κι ένας χαρακτήρας που όσοι τον γνωρίζουν τον χαρακτηρίζουν πραγματικό διαμάντι. Απέναντι η δεκαετία στη διάρκεια της οποίας και σχεδόν στα περισσότερα επίπεδα φαντάζει θολή, γκρίζα και μερικές φορές και ερεβώδης. 

Δέκα χρόνια παρακρατικής και παρασκηνιακής δράσης κι επικράτησης με κατηγορίες βαριάς μορφής (ακόμη και κακουργηματικές διώξεις), με σειρά εκκρεμοδικιών. Ταύτιση και σύνδεση με ακραίες κι επικίνδυνες καταστάσεις (λιντσαρίσματα διαιτητών, επικηρύξεις και προπηλακισμοί δημοσιογράφων) και με μία εχθροπάθεια και μισαλοδοξία χωρίς προηγούμενο. Επαναλαμβάνουμε, η διαφορά είναι τεράστια. 

Όσο και αν προσπαθούν να την γεφυρώσουν ή να την εξαφανίσουν οι γκεμπελίσκοι του Πειραιά, οι οποίοι «επιστράτευσαν» και κάποια λαμόγια από την Κίνα. Αυτά τα ολίγα και παράκληση μη μας προκαλείτε. Συνεχίστε να ξεπουλάτε τα ασημικά σας και να αποκλείεστε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από ομάδες όπως η κατακαημένη αυτή την εποχή Γουλβς.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.