Οικονόμου: «Για τους συνειδητούς πολίτες δεν αλλάζει τίποτα»

Metrosport Team23 Μαρτίου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου και αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού και την ανταπόκριση των πολιτών σε αυτά.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με τα νέα δεδομένα της απαγόρευσης άσκοπης κυκλοφορίας: «Οι συμπολίτες μας φέρονται με υπευθυνότητα και προσαρμόζονται στα μέτρα. Οι πρώτες μας διαπιστώσεις είναι ενθαρρυντικές ως προς την εφαρμογή των μέτρων. Όπως τονίστηκε και στις χθεσινές ανακοινώσεις για τους συνειδητούς πολίτες δεν αλλάζει τίποτα. Συνεχίζουν να κάνουν αυτό που έκαναν και επιπροσθέτως ετοιμάζουν μια βεβαίωση. Το μέτρο της απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων αφορά μια κατηγορία συμπολιτών μας που μέχρι τώρα έδειχναν μια ασυνέπεια».

Για το αν εκλείπει πλέον η ασυνέπεια: «Τα στοιχεία αυτό δείχνουν. Είμαστε στην πρώτη μέρα προσαρμογής, γίνονται νουθεσίες από την αστυνομία. Από αύριο αυστηροποιείται η διαδικασία».

Για το πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες τη νέα διαδικασία: «Είναι συνεργάσιμοι. Γίνεται ολοένα και περισσότερο κατανοητό από όλους πως κυβέρνηση και πολίτες μόνο εμπιστευόμενοι ο ένας τον άλλο μπορούμε να κάνουμε ένα αποτελεσματικό φράγμα στην ανεξέλεγκτη μετάδοση του ιού. Χρειάζεται αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνειδητοποίηση της ατομικής ευθύνης του καθενός απέναντι στον εαυτό του, την οικογένειά του και το κοινωνικό σύνολο».

Για το οργανωμένο έγκλημα: «Τα ποσοστά διαρρήξεων κατοικιών είναι μειωμένα. Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκαν τα σχετικά μέτρα, εκπονήθηκαν και εφαρμόζονται σχέδια για την αστυνόμευση των εμπορικών δρόμων, καταστημάτων και επιχειρήσεων αυτών».

Για το αν η απαγόρευση άσκοπης μετακίνησης είναι το τελευταίο μέτρο ή μπορεί να υπάρξει και συνέχεια με νέες απαγορεύσεις: «Αρμόδιοι γι’ αυτό είναι το Υπουργείο Υγείας και η επιστημονική επιτροπή. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η Πολιτεία κινήθηκε συντεταγμένα και με σχέδιο βάσει των υπεύθυνων εισηγήσεων της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους».

Για το αν εμφανίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού στο αστυνομικό σώμα: «Τα κρούσματα είναι δύο και ευτυχώς οι άνθρωποι πάνε καλά. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν άτομα που είναι σε καραντίνα. Λαμβάνουμε αυστηρά μέτρα και έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στο προσωπικό, δεδομένου ότι παραμένουν στην πρώτη γραμμή, πίσω από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στην καταπολέμηση του ιού».

Για τους μετανάστες: «Υπάρχει σχεδιασμός από την πρώτη στιγμή και με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν. Είναι μια ευάλωτη ομάδα ανθρώπων, τόσο αυτοί που είναι στις δομές αλλά και όσοι είναι στον αστικό ιστό. Το παρακολουθούμε από κοντά και προσφέρουμε ό,τι είναι δυνατόν για την υγειονομική τους περίθαλψη».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.