Οι ταπεινωμένοι Γερμανοί και η Ελλάδα του δόγματος «όσα πάνε κι όσα έρθουν»

Βασίλης Μάστορας03 Απριλίου 2021

Το άκουσα πολλές φορές, μετά τον αγώνα της περασμένης Τετάρτης, όπου η Εθνική γκρέμισε ό,τι «έχτισε» στη Γρανάδα, «και τι έγινε που δεν κερδίσαμε τη Γεωργία, εδώ η Γερμανία έχασε από τα Σκόπια».

Μπορεί αυτό το αποτέλεσμα να είναι μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές εκπλήξεις σ’ όλο τον κόσμο, αλλά το ζήτημα είναι το πώς θα αντιδράσει η Γερμανία και πώς η Ελλάδα.

Η Εθνική ομάδα της Γερμανίας που είχε 35 αγώνες χωρίς ήττα σε προκριματικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχασε από τα Σκόπια που είναι 52 θέσεις κάτω από την ομάδα του Γιόαχιμ Λεβ. Κακή βραδιά ή υπεροψία; Οτι κι αν συνέβη το σίγουρο είναι ότι πέρα απ’ όσα ακούστηκαν ή γράφτηκαν γι’ αυτή την ήττα ότι θα αποτελεί ένα μελανό σημείο για την Γερμανία για πολλά χρόνια. Ισως γιατί αυτή η ήττα ήταν πιο ντροπιαστική και από αυτή με 6-0 από την Ισπανία.

Υπάρχει και η άλλη ερμηνεία. Οτι ο κύκλος αυτής της Εθνικής Γερμανίας έχει κλείσει. Εστειλε τα πρώτα μηνύματα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, όπου αποκλείστηκε από την πρώτη φάση. Ακόμη είχε κακή παρουσία στο πρώτο Nations League, όπου τερμάτισε τελευταία στον όμιλό της.

Η απόφαση του Λεβ να αποχωρήσει μετά το EURO ίσως να λέει πολλά για το πού πάει αυτή η ομάδα. Κρίση αντιμετώπισε η Γερμανία και το 1998 και το 2000, αλλά βρήκε τον τρόπο να αντιδράσει και να επανέλθει δυνατότερη. Γιατί το πρόβλημα στα σοβαρά ποδοσφαιρικά κράτη είναι να διαχειρίζονται άμεσα τις κρίσεις, δείχνοντας αντανακλαστικά. Αυτή την εποχή, άσχετο βέβαια με το πώς θα «απαντήσει» η Γερμανία σε επίπεδο Εθνικής, τρέχει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης στις υποδομές, σε ηλικίες έξι-επτά χρόνων, με αγώνες 3Χ3 και με μικρές εστίες τύπου χόκεϊ, ώστε να εκπαιδευτούν οι νεαροί ποδοσφαιριστές στην κυκλοφορία της μπάλας, την ατομική ενέργεια και την κίνηση κάτω από πίεση. Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι στον αυτόματο πιλότο, να πετάει τη σκούφια της επειδή «έκλεψε» βαθμό από την Ισπανία και να απογοητεύεται από την ισοπαλία με τη Γεωργία. Ούτε πλάνο, ούτε όραμα. Οσα πάνε κι όσα έρθουν με φόντο την γκρίνια.

FOCUS

Το τελικό αποτέλεσμα στις εκλογές της ΕΠΟ, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ήταν το τελευταίο επεισόδιο στις τεταμένες σχέσεις του Ολυμπιακού με τον Λευτέρη Αυγενάκη. Προηγήθηκαν δύο επιστολές σε οξύ ύφος από τον Ερασιτέχνη με αφορμή την επανέναρξη των Πρωταθλημάτων των ερασιτεχνικών τμημάτων, ένδειξη ότι οι «ερυθρόλευκοι» πνέουν μένεα κατά του φίλου τους υφυπουργού.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.