Οι συνέπειες του «Μένουμε Ελλάδα» για τον ΠΑΟΚ

Metrosport Team02 Αυγούστου 2022

Ρεπορτάζ: Γιώργος Καστάνης, Γιώργος Ζαϊρης

Πέρσι ο Δικέφαλος του Βορρά έδωσε συνολικά 59 επίσημους αγώνες. Φέτος; Ο οδυνηρός αποκλεισμός από την Λέφσκι αναγκάζει τον ΠΑΟΚ να στοχεύσει ως μάξιμουμ αριθμό επίσημων αγώνων στους 45! Δηλαδή και στην καλύτερη περίπτωση θα δώσει 14 ματς λιγότερα σε σχέση με πέρσι.

 Ο Δικέφαλος θα δώσει 26 ματς Πρωταθλήματος και άλλα 10 για τα πλέι οφ. Αυτά είναι «κλειδωμένα». Στο Κύπελλο θα μπει στη φάση των «16». Αν δηλαδή φτάσει ως τον τελικό θα δώσει συνολικά επτά στον συγκεκριμένο θεσμό. 

Και αν προσθέσουμε τα δυο με την Λέφσκι τότε το... ταβάνι φτάνει στα 45 παιχνίδια. Και η προσέγγιση «θα έχει να διαχειριστεί ένα ματς την εβδομάδα ο Λουτσέσκου και να προετοιμάζει έτσι πιο εύκολα την ομάδα» είναι τουλάχιστον αφελής. Και υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για να την αποδομήσει κανείς αυτή την προσέγγιση και η «Μ» και το metrosport.gr τα παραθέτουν.


Από το απόλυτο ρεκόρ στο ναδίρ

Ο ΠΑΟΚ πέρσι με την πορεία του στην Ευρώπη, μέτρησε την καλύτερη ετήσια συγκομιδή ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία με συντελεστή 13,000 που υπάρχει πλέον στην 5ετία του. Η προηγούμενη κορυφαία επίδοση ελληνικής ομάδας ήταν οι 18 βαθμοί του Ολυμπιακού την περίοδο 2013-14 στο Champions League, όταν αποκλείστηκε στους 16 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Ο ΠΑΟΚ φέτος αποχαιρέτισε την διοργάνωση με μόλις μια ισοπαλία και μια καταδικαστική όπως αποδείχθηκε ήττα στο πρώτο ματς!

Οι ισορροπίες μέσα στα αποδυτήρια

Κάθε ποδοσφαιριστής θέλει να αγωνίζεται και για κάθε προπονητή το να δίνει η ομάδα του περισσότερα από ένα ματς την εβδομάδα του κάνει και πιο εύκολη τη ζωή μέσα στα αποδυτήρια. Πλέον και με το πολυπληθές ρόστερ που έχει η ομάδα, είναι «στοίχημα» για τον Ρουμάνο τεχνικό να κρατά όλους τους ποδοσφαιριστές του σε εγρήγορση από τη στιγμή που μόνο 16 θα είναι ευχαριστημένοι κάθε εβδομάδα (βάζουμε και το μάξιμουμ των πέντε αλλαγών σε κάθε ματς).


Κλειστή... βιτρίνα για ένα χρόνο στην Ευρώπη

Κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση δίνει την ευκαιρία στις ομάδες να... δειγματίσουν την πραμάτεια τους και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ομάδων για ποδοσφαιριστές. Να θυμίσουμε το παράδειγμα του Χρήστου Τζόλη που μέσα από τα προκριματικά του CHL πριν από δυο καλοκαίρια έφερε στον ΠΑΟΚ πρόταση 11.5 εκατομμυρίων ευρώ από την Νόριτς; Ειδικά φέτος όπου είναι ξεκάθαρο πως τα έσοδα καθορίζουν την πολιτική, αυτό πλέον το πλεονέκτημα για την ασπρόμαυρη διοίκηση απουσιάζει αφού οι μοναδικοί αγώνες του ΠΑΟΚ θα είναι στις εγχώριες διοργανώσεις.


Μαύρη τρύπα από τα εντός

Ο ΠΑΟΚ στόχευε να μπει στους ομίλους του Conference ως μίνιμουμ στόχο στην Ευρώπη. Πλέον αυτοί οι πέντε αγώνες (δυο σε τρίτο προκριματικό και πλέι οφ και τρεις στην φάση των ομίλων) δεν υπάρχουν. Απώλεια εσόδων; Τεράστια από αυτά που προσδοκούσε από την πώληση εισιτηρίων.


Οι δύσκολες κλήρώσεις

Τα επόμενα χρόνια ο Δικέφαλος ίσως κληθεί να μπει σε κληρώσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων ως ανίσχυρος. Πολύ περισσότερο όταν στοχεύει να αγωνιστεί στο CHL αφού η ομάδα που θα τερματίσει δεύτερη στο Πρωτάθλημα που αρχίζει στις 20 Αυγούστου θα παίξει στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. 

H αναμενόμενη φθορά

Ο αποκλεισμός από την Λέφσκι έφερε το ξέσπασμα (απολύτως δικαιολογημένο) από τους φίλους του ΠΑΟΚ κατα πάντων. Αυτή η φθορά είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσει τους πρώτους μήνες της αγωνιστικής περιόδου τα πρόσωπα που απαρτίζουν τόσο το ποδοσφαιρικό τμήμα όσο και την ιδιοκτησία και την διοίκηση της ομάδας. Για αυτό και είναι μονόδρομος ένα νικηφόρο σερί με την έναρξη του Πρωταθλήματος χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα αποτελέσει και εξιλέωση για το μέγα κάζο στο Conference.

Αλλοθι; Απαγορεύεται

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου είναι ανοικτή η μεταγραφική περίοδος και όπως έχει τονίσει κατ΄ επανάληψη η «Μ» δεν μπορεί για τον Ιβάν Σαββίδη να αποτελέσει άλλοθι ο αποκλεισμός για μη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας με παίκτες επιπέδου. Το γράφουμε ξανά γιατί αυτό είναι απαίτηση και του απογοητευμένου κόσμου.

Η ευρωπαϊκή καραντίνα

Οφείλουμε να το καταγράψουμε γιατί έχουμε εισπράξει την αγωνία δεκάδων καταστηματαρχών που περίμεναν τα απογεύματα της Πέμπτης για να δουν κόσμο στις επιχειρήσεις τους. Η «μικρο-οικονομία» στην Τούμπα και όχι μόνο θα ζήσει μια δεύτερη... καραντίνα αυτή τη φορά όχι λόγω του Covid αλλά της ευρωπαϊκής αποτυχίας του ΠΑΟΚ. Και αυτό επηρεάζει χιλιάδες εργαζόμενους και ειδικά σε μια περίοδο δύσκολη και ενόψει ενός χειμώνα βαρύ και ασήκωτου.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.