Οι σούπερ σταρ του Ευρωμπάσκετ

Παναγιώτα Χαλκιά01 Σεπτεμβρίου 2022

Σε λίγες ώρες η πορτοκαλί θεά θα κυλήσει στο παρκέ και το Eurobasket θα επιστρέψει μετά από ένα διάλειμμα πέντε ετών. Η αναμονή ήταν μεγάλη αλλά τα αστέρια των ομάδων υπόσχονται να μας αποζημιώσουν.

Η φετινή διοργάνωση θα έχει διαφορετική αίγλη και ίσως, να είναι ένα από τα πιο δυνατά πρωταθλήματα που θα παρακολουθήσουμε. Λαμπερά αστέρια του ΝΒΑ και της Ευρώπης αναμένονται να πυροδοτήσουν τους λάτρεις του αθλήματος που θα βρεθούν στις εξέδρες και μπροστά στις οθόνες.

Ενόψει του Eurobasket 2022, το Metrosport.gr σας παρουσιάζει μια λίστα από παίκτες που αναμένεται να μας τραβήξουν την προσοχή και να διεκδικήσουν το πολυπόθητο τρόπαιο.

Λούκα Ντόντσιτς – Σλοβενία

Πριν πέντε χρόνια πάτησε για πρώτη φορά στο παρκέ με τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος και τώρα έχει εξελιχθεί σε έναν παίκτη που μπορεί η ομάδα να στηριχθεί πάνω του, σε έναν ηγέτη.

Ο Ντόντσιτς είχε μέσο όρο 28,4 πόντους, 9,1 ριμπάουντ και 8,7 ασίστ σε 65 παιχνίδια την περασμένη σεζόν τερματίζοντας τρίτος στο πρωτάθλημα σε σκοράρισμα και πέμπτος σε ασίστ. Τα στατιστικά του πραγματικά εντυπωσιακά καθώς είχε double-double μέσο όρο, φτάνοντας τους 31,7 πόντους, 9,8 ριμπάουντ, 6,4 ασίστ και 1,8 κλεψίματα.

Γιάννης Αντετοκούνμπο – Ελλάδα

Έχτιζε από το μηδέν το μέλλον του και πλέον, απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων του. Ο Γιάννης αποτελεί το μεγαλύτερο όνομα στην αποστολή της γαλανόλευκης και τον παίκτη που η πλειονότητα των Ελλήνων θαυμάζει και στηρίζει τις ελπίδες της για ένα μετάλλιο στη φετινή διοργάνωση.

Πλαισιώνεται από παίκτες με εμπειρία και ποιότητα και συνδυαστικά μπορούν να γράψουν μια ακόμη ένδοξη σελίδα στην ιστορία. Η παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIBA 2019 ήταν μια υπενθύμιση ότι το διεθνές μπάσκετ είναι ένα διαφορετικό «θηρίο» από το ΝΒΑ όσον αφορά τους κανόνες και την ελευθερία κινήσεων στο παρκέ. Το γεγονός ότι ο Γιάννης δεν έμοιαζε με τον MVP του NBA προκάλεσε άσχημα σχόλια για τον ίδιο και την ικανότητά του να προσαρμοστεί σε ένα «διαφορετικό» μπάσκετ.

Την τελευταία τριετία εξελίσσεται διαρκώς και υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Ιτούδη είναι έτοιμος να ξετυλίξει το ταλέντο του στο χορτάρι και να οδηγήσει την Ελλάδα στο βάθρο. Στο παιχνίδι με την Ισπανία εντυπωσίασε τους πάντες σημειώνοντας 31 πόντους, 10 ριμπάουντ και τρεις ασίστ ενώ εξαιρετικός ήταν και στο παιχνίδι με τους Σέρβους όπου είχε 40 πόντους και έφερε στο νου το Νίκο Γκάλη. 

Την περασμένη σεζόν στο NBA ήταν δεύτερος με 29,9 πόντους και έβδομος σε ριμπάουντ με μέσο όρο 11,6 ανά παιχνίδι. Σημείωσε επίσης 5,8 ασίστ, 1,4 μπλοκ και 1,1 κλεψίματα ανά αγώνα.

Νικόλα Γιόκιτς – Σερβία

Η απόφαση του να ενταχθεί στο ρόστερ των Σέρβων βάζει την ομάδα σε τροχαία διεκδίκησης του τροπαίου. Το 2019 ήταν ο δεύτερος καλύτερος παίκτης πίσω από τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, με μέσο όρο 11,5 πόντους, 7,5 ριμπάουντ και 4,8 ασίστ σε οκτώ παιχνίδια ενώ σούταρε με ποστοστό 68%. Τώρα, έχει μια παραπάνω ευθύνη καθώς ο Μπόγκνταν δεν θα συμμετάσχει λόγω της επέμβασης που έκανε στο δεξί του γόνατο. 

Την περασμένη σεζόν έγινε ο 13ος παίκτης του NBA που κερδίζει δύο βραβεία MVP στη σειρά. Είχε μέσο όρο 27,1 πόντους, 13,8 ριμπάουντ, 7,9 ασίστ και 1,5 κλεψίματα με τους Ντένβερ Νάγκετς. Ηγήθηκε με 19 triple-double και έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του NBA που κατέγραψε τουλάχιστον 2.000 πόντους, 1.000 ριμπάουντ και 500 ασίστ σε μια σεζόν.

Εβάν Φουρνιέ – Γαλλία

Παρέα με τον Ρουντί Γκομπέρ ανεβάζουν την ομάδα σε άλλο επίπεδο. Μετά από μια ξεχωριστή ατομική επίδοση και την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στην Ιαπωνία, ο Φουρνιέ θέλει να βοηθήσει τη Γαλλία να δημιουργήσει τη δική της δυναστεία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ: «Πρέπει να προωθήσουμε την αθλητική μας κουλτούρα, να σταματήσουμε να φοβόμαστε να είμαστε φιλόδοξοι. Θέλω αυτό να αλλάξει και η ομάδα μας μπορεί να το κάνει. Δεν φοβόμαστε κανέναν. Το όραμά μου είναι να γίνουμε τόσο κυρίαρχη όσο η Ισπανία το τελευταίο 15 χρόνια.

Το Τόκιο είναι μόλις ο πρώτος μας τελικός. Θέλω να κερδίσω το Ευρωμπάσκετ 2022. Δεν είναι η ώρα να σταματήσουμε. Έχουμε την ευκαιρία να χτίσουμε μια δυναστεία. Αυτή η ομάδα πρέπει να μεγαλώνει κάθε καλοκαίρι, να ξαναζεί τα ίδια συναισθήματα και να ενεργοποιεί ξανά αυτό που μας έκανε Η επιτυχία στο Τόκιο είναι δυνατή: να παραμερίσουμε το εγώ, να παλεύουμε ο ένας για τον άλλον, να έχουμε αυτή τη νοοτροπία νικητή», είπε στην L'Equipe τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Προέρχεται από μια επιτυχημένη σεζόν στο ΝΒΑ καθώς είχε κατά μέσο όρο 14,1 πόντους, 2,6 ριμπάουντ και 2,1 ασίστ σε 80 αγώνες με τους Νιου Γιορκ Νικς και είναι έτοιμος να οδηγήσει την ομάδα σε μια νέα διάκριση.

Τσεντί Οσμάν - Τουρκία

Ακόμη μια διοργάνωση για τον Τούρκο σμολ φόργουορντ που βρίσκεται ανελλιπώς στις αποστολές από το 2014. Μπορεί να κάνει λίγο από τα πάντα μέσα στο παρκέ και σίγουρα να ηγηθεί της Τουρκίας. Είναι ένας υποδειγματικός παίκτης που μπορεί να δώσει ώθηση σε όλη την ομάδα κάθε φορά που αγωνίζεται. Την προηγούμενη σεζόν με τη φανέλα των Κλίβελαντ Καβαλίερς είχε κατά μέσο όρο 10,7 πόντους, 2,2 ριμπάουντ και 2,0 ασίστ, ενώ σούταρε με ποσοστό 35,7 %. Στα φιλικά ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παιχνίδι με τη Σλοβενία, όπου σημείωσε 24 πόντους.

Γιουσούφ Νούρκιτς – Βοσνία

Λίγο έλειψε η Βοσνία να μείνει εκτός Ευρωμπάσκετ λόγω έλλειψης χρηματοδότησης αλλά το «Θηρίο» και η υπόλοιπη ομάδα θα βρεθούν στο παρκέ και θα παλέψουν για το καλύτερο δυνατό. Οι συμπατριώτες του έχουν πολλές απαιτήσεις από εκείνον και όχι άδικα, αφού είναι ένας παίκτης που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την εικόνα του συνόλου όταν βρεθεί στο παρκέ. Ο Νούρκιτς έχει να αγωνισθεί από τις 16 Φεβρουαρίου καθώς υπέστη πελματιαία απονευρωσίτιδα στο αριστερό του πόδι και τέθηκε νοκ άουτ από τη σεζόν στο ΝΒΑ.

Γκόραν Ντράγκιτς – Σλοβενία

Επέστρεψε για να κυνηγήσει ακόμη ένα τρόπαιο. Το 2017 οδήγησε τη Σλοβενία στο πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ βάζοντας 35 πόντους στον τελικό μιμούμενος τον Γκασόλ που είχε σημειώσει 36 στον τελικό του 2003. Κέρδισε το βραβείο του καλύτερου παίκτη και πέτυχε κατά μέσο όρο 22,6 πόντων σε εννέα μονομαχίες.

Επιστρέφει ως δεύτερη επιθετική επιλογή αλλά σίγουρα αποτελεί μια αξιόπιστη λύση. Παίζοντας για 14η σεζόν στο ΝΒΑ σημείωσε 7,5 πόντους, 3,1 ριμπάουντ και 4,1 ασίστ σε 21 αγώνες για τους Τορόντο Ράπτορς και τους Μπρούκλιν Νετς.

Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς – Κροατία

Αποτελεί ένα όπλο για την ομάδα και μπορεί να την οδηγήσει σε μια επιτυχία (επιτέλους!). Ο 33χρονος είχε σημαντικό ρόλο στους Γιούτα Τζαζ καθώς σημείωσε 18,1 πόντους, 4,3 ριμπάουντ και 1,7 ασίστ σε 69 αγώνες ενώ κατέρριψε το ρεκόρ στα τρίποντα κατά τη διάρκεια του αγώνα ανάμεσα σε Γιούτα και Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ στις 6 Μαρτίου.

Γιόνας Βαλαντσιούνας – Λιθουανία

Από το καλοκαίρι του 2021 που πήγε στους Πέλικας έχει αλλάξει. Αποτέλεσε βαρόμετρο για την πορεία της ομάδας και συνέβαλε τα μέγιστα για την είσοδο της στα πλέι οφ του ΝΒΑ. Είχε μέσο όρο 17,8 πόντους, 11,4 ριμπάουντ και 2,6 ασίστ σε 74 αγώνες της κανονικής περιόδου. Είναι σίγουρα ένα από τα καλά χαρτιά που μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες κα να προσφέρει λύσεις. Έχει κερδίσει δύο ασημένια μετάλλια το 2013 και το 2015 και ήταν η κύρια δύναμη της Λιθουανίας στο Ολυμπιακό Προκριματικό Τουρνουά το 2020 στο Κάουνας, όπου κατέγραψε 16,0 πόντους, 9,5 ριμπάουντ και 23,0 EFF.

Ντομάντας Σαμπόνις – Λιθουανία

Οι Λιθουανοί μπορούν να στηριχθούν και στο «τέρας ή βόδι». Είναι 26 ετών και έχει κατά μέσο όρο 18,9 πόντους, 12,3 ριμπάουντ και 5,8 ασίστ σε 15 παιχνίδια με τους Κινγκς. Έχει εξαιρετική ικανότητα να πασάρει και δίνει εναλλακτικές στον προπονητή του ως προς το παιχνίδι. Η περασμένη χρονιά σημαδεύτηκε από την ξεχωριστή παράσταση που έδωσε και κανένας Λιθουανός δεν θα ξεχάσει. Σκόραρε 42 πόντους, όντας παίκτης των Πέισερς, βελτιώνοντας το προσωπικό του ρεκόρ στο σκοράρισμα και παράλληλα, ξεπέρασε το επίτευγμα του Λίνας Κλέιζα και έγινε κάτοχος του ρεκόρ στο ΝΒΑ. Οι συμπατριώτες του περιμένουν πολλά από το δίδυμο Σαμπόνις και Βαλαντσιούνας.

Ρουντί Γκομπέρ – Γαλλία

Ο 30χρονος έχει κερδίσει τέσσερα μετάλλια με την εθνική Γαλλίας. Με το πέρασμα των χρόνων έγινε ένα σημαντικό γρανάζι για την ομάδα. Ο Ρούντι Γκόμπερτ έχει εμφανιστεί σε 611 αγώνες κανονικής περιόδου σε όλη την εννιαετή καριέρα του στο ΝΒΑ με τους Γιούτα Τζαζ, έχοντας κατά μέσο όρο 12,4 πόντους σε 65,3% σουτ, 11,7 ριμπάουντ και 2,2 τάπες ανά παιχνίδι. Την περασμένη σεζόν, ο Γάλλος σέντερ αγωνίσθηκε σε 66 ματς, σημειώνοντας 15,6 πόντους σε σουτ 71,3% στην καριέρα του, 14,7 ριμπάουντ (1ος στο ΝΒΑ) και 2,1 τάπες ανά αγώνα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.