Οι «σφαλιάρες» της Κροατίας και τα comebacks της Ελλάδας

Κωστής Παναγιώτου02 Σεπτεμβρίου 2022

Οι αναμετρήσεις της Ελλάδας με την Κροατία στο EuroBasket έχουν τη δική τους ιστορία, χαρίζοντάς μας συγκλονιστικές μάχες τις περισσότερες φορές που διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Η παράδοση ανάμεσα στις δύο χώρες έχει γαλανόλευκο χρώμα με την Εθνική μας να έχει πέντε νίκες έναντι τριών των Κροατών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Παρόλα αυτά οι νίκες του πρώτου αντιπάλου της "επίσημης αγαπημένης" στο EuroBasket 2022 έχουν πονέσει, καθώς μετράμε ένα αποκλεισμό και δύο χαμένες ευκαιρίες να ανέβουμε στο βάθρο.

Από την άλλη, όμως, η Ελλάδα έχει καταφέρει να σοκάρει τους Κροάτες στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα, από το λέι-απ του Χαρίση έως το buzzer-beater του Σπανούλη.

Διασυρμός με 40άρα

Στο EuroBasket του Μονάχου, το 1993, η Εθνική μας ομάδα είχε να διαχειριστεί τη μετα-Γκάλη εποχή, αλλά παρά τις αμφιβολίες πολλών επέστρεψε στην πρώτη τετράδα, γνωρίζοντας όμως βαριά ήττα από τους Κροάτες στο μικρό τελικό.

Μετά από μια διαδικασία δύο ομίλων και ένα βήμα πριν τα ημιτελικά η Ελλάδα βρίσκει στο δρόμο της τη Γαλλία, σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε στο τέλος του παιχνιδιού.

Πέντε δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της τέταρτης περιόδου και ενώ οι Γάλλοι ήταν μπροστά με 59-58, ο Κώστας Παταβούκας πηγαίνει στη γραμμή των βολών, ευστοχώντας στην πρώτη (59-59), αλλά αστοχεί στη δεύτερη. Ο Παναγιώτης Φασούλας όμως μάχεται με τους Γάλλους, κερδίζει το επιθετικό ριμπάουντ και πετυχαίνει το καλάθι, στέλνοντας την Ελλάδα στην τετράδα, απέναντι στους οικοδεσπότες Γερμανούς. Το όνειρο για τον τελικό χάθηκε με τη Γερμανία να επικρατεί με 76-73.

Η Εθνική μας είχε, όμως, ακόμα μια ευκαιρία για να ανέβει στο βάθρο, στο μικρό τελικό με την Κροατία των Ντίνο Ράτζα, Βέλιμιρ Περάσοβιτς, Άριαν Κόμαζετς και Στόγιαν Βράνκοβιτς. Βέβαια, παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων με τον Περάσοβιτς να σημειώνει 34 πόντους και τελικά η ομάδα του Μίρκο Νόβασελ (προπονητής Κροατίας) νίκησε με το εκκωφαντικό 99-59, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.

Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται και στην Αθήνα

Οκτώ χρόνια μετά τον άθλο του 1987 το EuroBasket επιστρέφει στην Ελλάδα, εκτοξεύονταν τις προσδοκίες όλων για επανάληψη του θριάμβου και πάλι μπροστά στο ελληνικό κοινό.

Με τον εκπληκτικό Φασούλα ( 20 πόντοι, 10 ριμπάουντ) η γαλανόλευκη προσπερνάει το εμπόδιο της Ισπανίας στον προημιτελικό και συναντά στα ημιτελικά την πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία και μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης ( ενωμένη από τις ομάδες των Σέρβων και των Μαυροβούνιων ) των Ντούσαν Ίβκοβιτς ( προπονητής ), Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ( βοηθός ), Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Ζάρκο Πάσπαλι, Σάσα Τζόρτζεβιτς, Βλάντε Ντίβατς, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Πρένταγκ Ντανίλοβιτς, Ζόραν Σάβιτς.

Στον ημιτελικό η Ελλάδα καταφέρνει να κρατήσει τους Γιουγκοσλάβους στους 60 πόντους, αλλά ορισμένες διαιτητικές αποφάσεις σε συνδυασμό με κάποια λάθη των διεθνών μας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια και τελικώς ηττάται με σκορ 60-52.

Στο μικρό τελικό οι κακές αναμνήσεις από το EuroBasket του Μονάχου επιστρέφουν, καθώς καλείται να περάσει το εμπόδιο της Κροατίας για να επιστρέψει στα μετάλλια. Η Εθνική μας ομάδα το πάλεψε μέχρι τέλους, αλλά εν τέλει δεν κατάφερε να πάρει το ματς, βιώνοντας μια ακόμα ήττα από τους Κροάτες και μια ακόμη χαμένη ευκαιρία να ανέβει στο βάθρο.

Από τον Χαρίση… στον Σπανούλη

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Σουηδίας, το 2003, Κροατία και Ελλάδα διασταύρωσαν τα ξίφη τους όπως και στη φετινή διοργάνωση την πρώτη αγωνιστική των ομίλων, χαρίζοντας για ακόμα μια φορά ένα τρομερό παιχνίδι.

Η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη βρισκόταν πέντε λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα με 9 πόντους πίσω (62-71), αλλά με ένα επιμέρους σκορ 13-5, έφερε την αναμέτρηση στο πόντο, ένα λεπτό πριν το τέλος.

Οι Κροάτες στα τελευταία λεπτά βρέθηκαν τρεις φορές στη γραμμή των βολών, αστοχώντας σε όλες, ενώ ο Ευθύμης Ρεντζιάς 16,8 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη αστοχεί και εκείνος από τη γραμμή της "φιλανθρωπίας". Εννέα δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση της αναμέτρησης ο Γκόρνταν Γκίριτσεκ είχε την ευκαιρία να δώσει στην ομάδα του προβάδισμα τριών πόντων, αλλά ο τότε παίκτης των Ορλάντο Μάτζικ, αστοχεί (75-76), δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να πάρει το παιχνίδι, με τον Χρήστο Χαρίση να κατεβάζει τη μπάλα από τη μια ρακέτα στην άλλη και σε μια παλικαρίσια ενέργεια, απέναντι σε όλους τους Κροάτες, πέτυχε το καλάθι της νίκης (77-75).

Τη σκυτάλη των ανατροπών πήρε το 2007 ο Βασίλης Σπανούλης, σε μια φάση η οποία μνημονεύεται μέχρι σήμερα. Σε ακόμα μια μάχη ανάμεσα στις δύο ομάδες η Ελλάδα βρέθηκε να κυνηγάει το σκορ, μένοντας πίσω με οκτώ πόντους από τον πρώτο ημίχρονο (33-41).

Στην επανάληψη οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη έμοιαζαν ακόμα ζαλισμένοι, αλλά γύρισα το κουμπί με ωραίο μπάσκετ στα τελευταία πέντε λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου και πέρασαν μπροστά (58-55). Στην τελευταία περίοδο και ενώ η Εθνική είχε προβάδισμα πέντε πόντων (76-71) η Κροατία κατάφερε να ισοφαρίσει (78-78), και το χρονόμετρο έδειχνε επτά δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση της τέταρτη περιόδου. Ο Βασίλης Σπανούλης δεν είχε πει όμως την τελευταία κουβέντα και μια κίνηση κατατεθέν του έριξε στο παρκέ τον Ζόραν Πλάνινιτς και με σουτ τριών πόντων έδωσε στην Ελλάδα τη νίκη.

Το τελευταίο comeback

Το 2015 η Εθνική μας δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο το εις βάρος της σκορ, αλλά και την έδρα, καθώς η πρώτη φάση του EuroBasket διεξαγόταν στο Ζάγκρεμπ.

Στο ίδιο έργο θεατές πάλι οι Έλληνες παίκτες, οι οποίοι έβλεπαν τους Κροάτες να βλέπουν το καλάθι σαν "βαρέλι" και να σφυροκοπούν την ελληνική άμυνα με μακρινά σουτ. Μάλιστα, η Ελλάδα βρέθηκε να χάνει με διψήφια διαφορά πόντων περισσότερες από μια φορά κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά με μπροστάρηδες τους Σπανούλη ( 16 πόντοι ) και Πρίντεζη ( 13 πόντοι ) γύρισε το παιχνίδι στα τελευταία πέντε λεπτά και πήρε το ροζ φύλλο (72-70).

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.