Ιβάν Σαββίδης - Γιάννης Αλαφούζος: Μια σχέση που πέρασε από 40 κύματα

Πέτρος Χαριζακλής15 Μαΐου 2020

Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο και οι ομάδες προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυτά. Το τελευταίο διάστημα και παρά τις όποιες κόντρες υπήρχαν στο παρελθόν, δύο μεγάλες ΠΑΕ φαίνεται να συγκλίνουν τις απόψεις τους όσον αφορά την κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά, το ασφαλιστικό των ποδοσφαιριστών αλλά και αν πρέπει να συνεχιστεί η σεζόν κάτω από κάθε κόστος. Ο λόγος για τους ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, με τους Ιβάν Σαββίδη και Γιάννη Αλαφούζο που φαίνεται να βρίσκουν και πάλι σημεία επαφής, σε μια σχέση που πέρασε... από 40 κύματα.

Στις τηλεδιασκέψεις της Σούπερ Λιγκ, ο ΠΑΟΚ στήριξε την πρόταση του Αλαφούζου για κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά και ο Παναθηναϊκός στήριξε την πρόταση του Δικεφάλου για το ασφαλιστικό των ποδοσφαιριστών, με αφορμή την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Ας θυμηθούμε όμως το ιστορικό στην σχέση των δύο ανδρών, πώς φτάσαμε από την αγάπη στην κόντρα και πάλι στη συμμαχία.

H αγκαλιά στον τελικό του 2014 και το CAS

Η αρχή έγινε στα τέλη Απριλίου του 2014 όταν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ των «ασπρόμαυρων» και του «τριφυλλιού», οι δύο άνδρες μπήκαν αγκαλιασμένοι στο ΟΑΚΑ και φάνηκε να ξεκινάει μια φιλική σχέση. Η κοινή παρουσία του Ιβάν Σαββίδη με το Γιάννη Αλαφούζο στον αγωνιστικό χώρο πριν την έναρξη του τελικού, ήταν σημειολογική και έγινε αφορμή για να ασκηθεί στον Ιβάν Σαββίδη μεγάλη κριτική από τους φίλους του ΠΑΟΚ μετά την ήττα της ομάδας τους με 4-1. Η συμμαχία των δύο μαζί με αυτή του Δημήτρη Μελισσανίδη είχε στόχο και τα κατάφερε να «κατεδαφίσει» την παράγκα που χρόνια έκανε κουμάντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο.  

Δύο μήνες νωρίτερα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είχε στηρίξει με ανακοίνωσή της τις θέσεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο ΠΑΟΚ έχασε το Κύπελλο όμως μετά τα επεισόδια στον ημιτελικό της Τούμπας με τον Ολυμπιακό, τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών. Τότε πάντως ο Αλαφούζος «συμμάχησε» με τον Ολυμπιακό για την αφαίρεση βαθμών εις βάρος του ΠΑΟΚ.

Οι Θεσσαλονικείς είχαν τιμωρηθεί με καμπάνα «μαμούθ» από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, καθώς δεν τους έφταναν οι δυο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 50.000 ευρώ, ήρθε και η αφαίρεση τριών βαθμών, που έκανε σαφέστατα δύσκολο το έργο τους, ώστε να διεκδικήσουν τη δεύτερη θέση στα πλέι οφ που οδηγούσε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στο Ανώτατο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης (CAS) προσέφυγε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ενάντια στην απόφαση της ΕΠΟ να της αφαιρέσει τρεις βαθμούς, για τα επεισόδια στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Οι «πράσινοι» με επιστολή που έστειλαν στην Superleague ενημέρωσαν πως δεν θα περιμένουν την εξέλιξης της υπόθεσης ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό και επιθυμία τους είναι η άμεση επικύρωση της βαθμολογίας. Όπερ κι εγένετο, με τον Δικέφαλο να μην δικαιώνεται και τον Παναθηναϊκό να εξασφαλίζει τη δεύτερη θέση και να παίρνει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο τραυματισμός του Ιβιτς στη Λεωφόρο

Ενα παιχνίδι των δύο ομάδων τρία χρόνια αργότερα στη Λεωφόρο φαίνεται πως αποτέλεσε την αφορμή για να επέλθει η ρήξη στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών. Το 2017 ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Βλάνταν Ιβιτς, δέχεται ένα κουτάκι μπύρα στο κεφάλι και τραυματίζεται, με αποτέλεσμα να φύγει για το νοσοκομείο και ο Παναθηναϊκός να τιμωρηθει με μηδενισμό στο παιχνίδι, με μείον τρεις βαθμούς στα πλέι οφ και με μείον δύο από το πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς. 

Μερικούς μήνες αργότερα, τα οικονομικά προβλήματα του Παναθηναϊκού έχουν μεγαλώσει και ο κόσμος του «τριφυλλιού» αντιδρά, με τον Αλαφούζο να έρχεται σε δύσκολη θέση. Δηλώνει ευθέως ότι δεν έχει άλλα χρήματα να επενδύσει και αφήνει έναν ιστορικό σύλλογο να κατρακυλήσει στο χείλος του γκρεμού. Ο ισχυρός άνδρας της ιστορικής ομάδας δεν εμφανίζεται για ένα διάστημα και εμφανίζεται και πάλι στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό για να σχολιάσει το ρολό χαρτιού που πετάχθηκε στον Όσκαρ Γκαρθία.

Με ένα tweet τεσσάρων λέξεων «ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις» φαίνεται να απαντάει σε όσα έγιναν μερικούς μήνες νωρίτερα στη Λεωφόρο. 


Εκεί φαίνεται ξεκάθαρα πως οι σχέσεις μεταξύ Αλαφούζου και Ιβάν Σαββίδη δεν διάγουν τις καλύτερες μέρες τους. Από εκείνο το tweet και έπειτα δεν υπήρξε κάτι ιδιαίτερο στις σχέσεις των δύο ανδρών, καθώς ο Αλαφούζος μέχρι την φετινή χρονιά δεν ήταν ιδιαίτερα κοντά στον Παναθηναϊκό. Ο ιστορικός σύλλογος έφτασε μέχρι το χείλος του γκρεμού, όμως μετά την αλλαγή στην κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019, ο Αλαφούζος αποφάσισε να επιστρέψει ενεργά στα δρώμενα του Συλλόγου.

Ολο αυτό το διάστημα ο Ιβάν Σαββίδης έκανε συνεχώς επενδύσεις στον ΠΑΟΚ με αποτέλεσμα να φτάσει τον Δικέφαλο να κατακτήσει τα τρία τελευταία Κύπελλα Ελλάδας, να διεκδικεί την τελευταία τριετία το Πρωτάθλημα επί ίσοις όροις αλλά και να κατακτήσει αήττητο το περσινό πρωτάθλημα, πανηγυρίζοντας παράλληλα το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ο ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου κατάλαβε πως στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι δύσκολο να κάνεις συμμαχίες όταν ο καθένας δουλεύει για το συμφέρον της ομάδας του.

Τελικά ο... κορωνοϊός φέρνει τις απόψεις των δύο ομάδων κοντά, έστω και δια των αντιπροσώπων τους, με την σχέση του Ιβάν Σαββίδη και του Γιάννη Αλαφούζου να έχει περάσει κυριολεκτικά από 40 κύματα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.