Οι περιορισμοί αίρονται, οι κρίσιμοι τομείς της οικονομίας θα αναταχθούν;

Δημήτρης Κανελλάκης24 Ιουνίου 2021

Ενα-ένα τα περιοριστικά μέτρα που είχαν γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας λόγω του κορωνοϊού, καταργούνται. Φεύγουν από τη μέση. Από σήμερα παύει η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους (στους εσωτερικούς παραμένει) και από την Δευτέρα που μας έρχεται αίρεται και η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Το καλοκαίρι μας θα το ζήσουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς, όπως είχαμε μάθει να το ζούμε όλα τα χρόνια πριν ξεσπάσει η πανδημία. Ειδικά οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν ιδιαίτερα, ούτε να έχουν συνεχώς στο νου τους πώς θα προστατευτούν.

Οχι ότι θα πρέπει να είναι και εντελώς... χύμα αλλά δεν θα είναι αυτό που ζήσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν, ναι μεν, είχαν χαλαρώσει και πάλι τα μέτρα σε μεγάλο βαθμό, αλλά ούτε εμβολιασμένοι ήμασταν ούτε ξέραμε τι μπορεί να μας προκύψει αν νοσήσουμε.

Είμαστε πια σε μια κανονικότητα. Οχι πλήρη, αλλά πολύ κοντά στην εποχή πριν την πανδημία του κορωνοϊού. Η εστίαση θα μπορεί να δουλέψει κανονικά, τα καφέ, τα club, τα νυχτερινά καταστήματα, οι οργανωμένες παραλίες, θα έχουν, πλέον, πολύ μικρούς περιορισμούς, τέτοιους που νομίζω ότι δεν θα τους δυσκολεύουν ιδιαίτερα.

Παρόλα αυτά υπάρχει ένα θέμα στο οποίο δεν είναι εύκολο ακόμη να δοθεί απάντηση. Και το θέμα αυτό αφορά στον κόσμο και τις δυνατότητές του, την διάθεσή του, την ψυχολογία του.

Οτι ο κόσμος έσκασε μήνες ολόκληρους με τους περιορισμούς, είναι αλήθεια. Ομως, όλους αυτούς τους μήνες κάποιοι δεν δούλευαν και είναι τώρα σε... περίεργη, τουλάχιστον, οικονομική κατάσταση, κάποιοι ήταν σε αναστολή και έπαιρναν λιγότερα χρήματα από τον κανονικό μισθό τους.

Ολοι αυτοί θα μπορέσουν να χαρούν την επιστροφή στην κανονικότητα; Θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές, να πάνε σε μια ταβέρνα, για ένα ποτό το βράδυ ή θα τους είναι δύσκολο κι αυτό θα έχει τις επιπτώσεις του στους τζίρους των μαγαζιών;

Ο τουρισμός θα ανέβει σημαντικά σε σχέση με πέρσι ή θα είναι μικρή η αύξηση και άρα θα καταγράψουν νέες ζημίες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα;

Από τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, που θα δοθούν μέσα στο καλοκαίρι, θα κριθούν πολλά. Κυρίως, θα κριθεί αν η επιστροφή στην κανονικότητα θα συνδυαστεί και με την ανάταξη κρίσιμων τομέων της οικονομίας, που επλήγησαν βαριά τους τελευταίους 15-16 μήνες.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.