Οι παίκτες του ΠΑΟΚ άπλωσαν το χέρι στον Φερέιρα

Κώστας Πετρωτός06 Φεβρουαρίου 2020

Ο Κώστας Πετρωτός εξηγεί ποιο είναι το πραγματικά μεγάλο κέρδος από την χθεσινή εμφάνιση κόντρα στον Παναθηναϊκό και εντοπίζει τα μεγάλα στοιχήματα Φερέιρα και Σαββίδη από εδώ και στο εξής.

Αλίμονο αν ο ΠΑΟΚ του πιο ακριβού μπάτζετ στην Ελλάδα, παικτών που πέρυσι πήραν αήττητοι το Πρωτάθλημα, η ομάδα του επενδυτή των σχεδόν 150 εκατομμυρίων ευρώ σε μία οκταετία, δεν νικούσε αυτό τον Παναθηναϊκό (καμία διάθεση ειρωνείας απέναντι σε μία ομάδα με σπουδαίο αποτύπωμα-και-στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο) που προσπαθεί να βγει από την εποχή της κρίσης του, μετά από τόσο έντονη κινητοποίηση. 

Σύσκεψη μέσω Skype διάρκειας τεσσάρων ωρών μεταξύ του Ιβάν Σαββίδη και των ποδοσφαιριστών, συζήτηση των αρχηγών με τον Φερέιρα για αρκετή ώρα πριν την προχθεσινή προπόνηση, όλος ο μηχανισμός του ΠΑΟΚ κινητοποιήθηκε για να βγάλει η ομάδα αντίδραση μετά την κάκιστη εμφάνιση στο ΟΑΚΑ την περασμένη Κυριακή.

Εχοντας δεδομένη διαφορά ποιότητας από τον αντίπαλό του ο Δικέφαλος πήρε καθαρή νίκη που θα μπορούσε να είναι και θρίαμβος αν ο Διούδης δεν επιβεβαίωνε ότι φέτος έχει τρομερή βελτίωση ως τερματοφύλακας. Όπως είχε νικήσει τον Μίσιτς την Κυριακή, το ίδιο έκανε και χθες με τον Λάμπρου τρεις φορές.

Προφανώς το 2-0 από μόνο του αποτελεί μεγάλο κέρδος. Του δίνει το δικαίωμα να αισθάνεται απόλυτο φαβορί για την ρεβάνς μετά από λίγες μέρες και κυρίως να έχει το πάνω χέρι και στην διαχείριση του αγώνα. Χρειάζεται απλά έξυπνη τακτική για να σφραγίσει ο Δικέφαλος το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

Δεν γύρισαν την πλάτη στον προπονητή τους


Αν θέλουμε, όμως, να εστιάσουμε στα πιο ουσιαστικά ζητήματα από το χθεσινό παιχνίδι θα πρέπει να δούμε την εμφάνιση του ΠΑΟΚ, ως συνέχεια των όσων είχαν συμβεί τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα . Η σύσκεψη με τον Ιβάν και η κουβέντα αρχηγών-Φερέιρα έδειξε ξεκάθαρα ότι στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ υπήρχε σοβαρή διάσταση απόψεων γύρω από το (πώς πρέπει να) παίζει η ομάδα.

Η σύνθεση που επέλεξε χθες ο Φερέιρα, οι νέοι ρόλοι που έδωσε σε ορισμένους παίκτες με πιο χαρακτηριστικό αυτόν του δεξιού μπακ για τον Αντρέ Βιεϊρίνια, ήταν ουσιαστικά απόρροια της ζύμωσης που έγινε μέσα από τις συζητήσεις με τους παίκτες. Και η συνολική εμφάνιση του ΠΑΟΚ ήταν η απόδειξη ότι οι ποδοσφαιριστές δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να «αδειάσουν» τον προπονητή τους. Μπορεί να διαφωνούσαν σε αρκετά σημεία μαζί του, αλλά ως παίκτες με προσωπικότητα που είναι έκαναν κάτι που το έχει ζήσει και ο Γκουαρντιόλα με τους παίκτες της Σίτι. 

Εξέφρασαν και επέμειναν σε απόψεις που δεν συνέπιπταν με εκείνες του προπονητή. Θα πει κάποιος «ίσως σεβάστηκαν τα λεφτά του Σαββίδη και όχι αυτόν καθ' αυτόν τον Αμπέλ Φερέιρα. Ίσως για ορισμένους να ισχύει κάτι τέτοιο, όμως, σε κάθε περίπτωση ΑΠΑΝΤΕΣ έτειναν το χέρι τους στον «λαβωμένο στο ΟΑΚΑ προπονητή τους και τον σήκωσαν όρθιο.

Οι προκλήσεις για τον Φερέιρα έρχονται από εδώ και πέρα


Φυσικά, και ο ίδιος ο 41χρονος τεχνικός έδειξε ευελιξία αντιλαμβανόμενος ότι το δικό του πλάνο δεν λειτουργούσε και κυρίως ότι ο ΠΑΟΚ ήταν προβλέψιμος.

Οι αλλαγές που επιχείρησε έδειξαν ότι κατάλαβε πως ήταν αναγκαίο να βρει εναλλακτικές λύσεις. Το έκανε με την οπισθοχώρηση του Μίσιτς στο «8» (εδώ θα διαφοροποιηθώ κάπως από το ενδιαφέρον άρθρο του Γιώργου Καραγιάννη, καθώς, ναι, ο Φερέιρα είχε λόγο να προβληματίζεται για την θέση «10» βλέποντας την μέτρια κατάσταση του Πέλκα και του Μπίσεσβαρ, όμως, ήταν μεγάλο ρίσκο να προωθήσει τον Κροάτη στον συγκεκριμένο ρόλο όταν ως «οκτάρι» αποτελεί τον πιο σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της επιθετικής λειτουργίας του ΠΑΟΚ), αλλά και με την μετάθεση του Βιεϊρίνια στο δεξί άκρο της άμυνας. Ο ΠΑΟΚ δεν αναπτύχθηκε μονόπατα (αποκλειστικά από τα αριστερά), πήρε προσπάθειες και από τα δύο άκρα και αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να μην μπορούν οι «πράσινοι» αυτή την φορά να κρατήσουν τους παίκτες του μακριά από την περιοχή του Διούδη.

Ο ίδιος ο Φερέιρα στη συνέντευξη Τύπου ομολόγησε την βελτίωση της ομάδας του και φρόντισε να αποδώσει τα εύσημα στους παίκτες γιατί εκείνοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να αλλάξει το πλάνο του. Πλέον, όμως, καλείται να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα που «γεννήθηκαν» χθες το βράδυ:

-Θα επιμείνει στην διάταξη που παραπέμπει στον περσινό ΠΑΟΚ ή θα επιχειρήσει να τεστάρει ξανά το δικό του πλάνο;


-Θα φτιάξει ένα σχέδιο που θα δώσει την δυνατότητα σε ορισμένους παίκτες (όπως ο Γιαννούλης) να πάρουν ανάσες και να ανακτήσουν πλήρως τις δυνάμεις τους ενόψει της τελικής ευθείας της σεζόν ή θα επιμείνει να τους χρησιμοποιεί ασταμάτητα;


-Θα αυξήσει τις εναλλακτικές λύσεις που θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν με κατάλληλο ροτέισιον έτσι ώστε η ομάδα να φτάσει στους στόχους της στα πλέι και στον τελικό Κυπέλλου για να μεγαλώσει την τροπαιοθήκη της; Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν παιδιά διψασμένα όπως ο Μιχάι, ο Σοάρες και ο Γιάννης Μιχαηλίδης (νεαρός στόπερ) ή ο Λάμπρου που έκανε μία σπουδαία εμφάνιση και πλέον περιμένουν την ευκαιρία καθιέρωσης;


Για πρώτη φορά ευέλικτος


Οι απαντήσεις θα δοθούν πειστικά από την δουλειά που θα κάνει από εδώ και στο εξής, αν κρίνουμε όμως από τις δικές του αντιδράσεις στην συνέντευξη Τύπου, και ο ίδιος ο Φερέιρα εκτιμά ότι η ομάδα του έχει περιθώρια βελτίωσης και δείχνει πρόθυμος να δοκιμάσει πετυχημένες συνταγές κι ας μην είναι αυτό που αρχικά είχε προκρίνει. Το να μην λειτουργεί δογματικά αποτελεί το πιο σημαντικό σημάδι για την συνέχεια, καθώς ο ΠΑΟΚ δεν έχει την πολυτέλεια της απώλειας βαθμών. 

Ο 41χρονος τεχνικός περιέγραψε πολύ καλά την κατάσταση στον σύλλογο στην εποχή Σαββίδη και αποδέχθηκε ότι αυτή η ομάδα δεν γίνεται παρά να λειτουργεί με το να ετοιμάζεται να μπαίνει με φόρα σε κάθε επίσημο ματς που δίνει. Αρα, ακόμη κι αν δεν έχει απόλυτα τους παίκτες (με άλλα χαρακτηριστικά) που θα ήθελε στο ρόστερ για να εφαρμόσει αυτό που θα ήθελε, προσαρμόζεται στην καθημερινότητά του και κοιτάζει να πάρει το καλύτερο από τον καθένα.

Ο Σαββίδης δεν γίνεται να είναι μονίμως πάνω από ένα Skype


Για το τέλος, έχω να σχολιάσω και το εξής. Η πρωτοβουλία να γίνει σύσκεψη μέσω Skype σίγουρα έφερε ευεργετικά αποτελέσματα, Ο Σαββίδης κατάφερε να δώσει κίνητρα στους παίκτες για να αντιδράσουν. Ωστόσο, υπάρχει και μία άλλη οπτική. Δεν γίνεται το θέμα να φτάνει κάθε φορά τόσο πιεστικά στον Σαββίδη. Ο ισχυρός άντρας του ΠΑΟΚ οφείλει να δώσει ενεργό ρόλο σε έναν άνθρωπο που θα είναι το κουμάντο στο ποδοσφαιρικό τμήμα. 

Ο Μάριο Μπράνκο, ως τεχνικός διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος, είναι εκείνος που μπορούσε να παίξει έναν τέτοιο ρόλο, αλλά δεν έχει δείξει ότι είναι ο άνθρωπος που θα έβγαινε μπροστά. Το παράδειγμα του Λούμπος Μίχελ είναι απολύτως ενδεικτικό για την ανάγκη που έχει ο ΠΑΟΚ να συνεργαστεί με έναν άνθρωπο που θα μπορεί να κουμαντάρει τα «θέλω» παικτών και προπονητή.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.