Οι νέες μεταρρυθμίσεις και η απαίτηση για αύξηση των εσόδων

Γιώργος Στράντζαλης23 Απριλίου 2022

Στις αρχές του μήνα ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, αποκάλυψε τις βασικές αρχές του νέου “Κανονισμού Χρηματοοικονομικής Βιωσιμότητας”, ο οποίος θα αντικαταστήσει σταδιακά το Financial Fair Play όπως το γνωρίσαμε τα τελευταία 12 χρόνια και που είχε σκοπό να περιορίσει τις δαπάνες των ομάδων στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού. Δίχως μεγάλη επιτυχία βέβαια καθώς περισσότερο προκάλεσε αντιδράσεις και λιγότερο συνέβαλε στην οικονομική δικαιοσύνη.

Οι νέες μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα κινούνται πλέον οι ευρωπαϊκοί σύλλογο διαφοροποιούνται με νέες δεσμεύσεις και μ’ ένα πιο αυστηρό πλαίσιο, που θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιούνιο και θα έχει μια περίοδο τριών ετών πειραματικής εφαρμογής, έως ότου προσαρμοστούν πλήρως στα νέα δεδομένα και στους νέους κανόνες όλοι οι σύλλογοι.

Η σημαντικότερη τροποποίηση, όπως έγινε γνωστή μέσα από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της UEFA, αφορά στα εξής: Μπαίνει πλαφόν εξόδων σε ό,τι αφορά τους μισθούς, τις μεταγραφές και τις προμήθειες των ατζέντηδων που δεν θα μπορεί να ξεπερνά σε ετήσιο επίπεδο το 70% των εσόδων κάθε συλλόγου. Τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας θα πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους (4+1 φορές το χρόνο) και σε περίπτωση παραβάσεων οι ποινές θα είναι αυστηρές. Μία επιπλέον αλλαγή αφορά το όριο παθητικού που μπορεί να έχει ένα κλαμπ στις τρεις τελευταίες οικονομικές χρήσεις της. Από τα 30 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας, το ποσό αυξάνεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία από την πλευρά των συλλόγων.

Σε κάθε περίπτωση αυτό προϋποθέτει την υποχρέωση εκσυγχρονισμού των κλαμπ και συμβιβασμού με τους νέους κανόνες της ομοσπονδίας. Αυτοί απαιτούν τη ραγδαία αύξηση των εσόδων τους -ιδίως όταν μιλάμε για κλαμπ που δεν εντάσσονται στα μεγάλα μεγέθη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Σε διαφορετική περίπτωση ο κίνδυνος αντιμετώπισης υπαρξιακών ζητημάτων σε βάθος χρόνων είναι ορατός.

Οι 3 βασικοί άξονες και γιατί ο κόσμος του Αρη μπαίνει δυναμικά στην εξίσωση

Ασφαλώς όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει σχετική συζήτηση στα ελληνικά κλαμπ και εν προκειμένω στην ΠΑΕ Αρης, που απαιτείται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που θα δημιουργήσει ο νέος οικονομικός εποπτικός έλεγχος. Είναι προφανές ότι πρέπει με κάθε τρόπο να επιχειρηθεί αύξηση εσόδων μέσα από εμπορικές συνεργασίες και τηλεοπτικό συμβόλαιο, διαχειρίζοντας και επενδύοντας σωστά στο brand name και τη δυναμική του συλλόγου. Κάτι που δεν έχει κάνει σε τόσο μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα. Δυναμικά στην εξίσωση αυτή μπαίνει και ο κόσμος του Αρη, που δεδομένα αυτή τη στιγμή χρειάζεται να στηρίξει. Αρχικά μέσω της αγοράς των εισιτηρίων διαρκείας της νέας αγωνιστικής περιόδου δημιουργώντας εξτρά πηγή εσόδων στην ΠΑΕ. “Το ποδόσφαιρο βρίσκεται σε μια νέα εποχή, με νέους – πιο σκληρούς - κανόνες και ζητήματα που θα επηρεάσουν τον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Ο οικονομικός πυλώνας προηγείται πλέον του αθλητικού. Μετά τον Covid τα θέματα του καθημερινού management έχουν στο επίκεντρο τη διαχείριση της βιωσιμότητας των κλαμπ επειδή ακριβώς θορυβήθηκαν στη FIFA και στην UEFA από την οικονομική δυσφορία που προκλήθηκε εν μέσω πανδημίας σε μικρά και μεγάλα κλαμπ” εξήγησε ο Αγησίλαος Τουμαζάτος, Γενικός Διευθυντής της ΠΑΕ Αρης και υπεύθυνος Αδειοδότησης. Και πρόσθεσε: “Οι νέοι κανόνες, δυστυχώς ή ευτυχώς, επιφέρουν μεγάλο βάρος και άρα πρέπει το ρίσκο να τύχει πολύ καλύτερης διαχείρισης. Το σκάουτινγκ και οι αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα πρέπει να είναι πολύ καλά μετρημένες. Οι νέοι περιορισμοί έχουν απαιτήσεις. Και γι’ αυτό προσκαλούμε τους φιλάθλους - ώστε να μην πάει χαμένη η τεράστια προσπάθεια γίνεται στο κλαμπ να την στηρίξουν και να κυρίως να την ενισχύσουν, αρχικά μέσω των εισιτηρίων διαρκείας. Πρέπει ο κόσμος να λάβει υπόψη ότι με τους νέους περιορισμούς αν η ομάδα δεν πάρει σημαντικά έσοδα τη νέα σεζόν θα έχει να διαχειριστεί ακόμη ένα πρόβλημα, που μόνο ευχάριστο δεν θα είναι. Προκειμένου λοιπόμ να διατηρηθούν οι στόχοι της ομάδας υψηλοί (βλ. παρουσία στην Ευρώπη και στους ομίλους, διεκδίκηση Κυπέλλου και πρώτη 3άδα στο Πρωτάθλημα) τα έσοδα χρειάζεται να ενισχυθούν σημαντικά. Επί της ουσίας να υπέρ διπλασιαστούν”.

Στη συνάντηση του κ. Τουμαζάτου με εκπροσώπους του Τύπου που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Αρη, έγινε μια καταγραφή του νέου πλαισίου που παρουσιάζουμε παραπάνω μέσα απ’ όσα μας το ανέπτυξε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΕ. “Ο βασικός πυλώνας των νέων δεδομένων και κανόνων είναι ότι, σε σχέση με το Financial Fir Play τα κλαμπ πλέον θα επιτηρούνται συνεχώς από την ομοσπονδία και οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές”.

Όπως εξηγεί… “οι τρεις βασικοί άξονες του νέου οικονομικού πλαισίου της UEFA είναι οι εξής:

1. Φερεγγυότητα: Με το παλιό σύστημα (FFA) γινόταν έλεγχος από την Ομοσπονδία στα ευρωπαϊκά κλαμπ δύο φορές το χρόνο και μία φορά με την ετήσια άδεια. Με το νέο οικονομικό σύστημα θα γίνεται οικονομικός έλεγχος εσόδων-εξόδων τέσσερις φορές τον χρόνο και μία στην ετήσια άδεια. Τι σημαίνει αυτό; Οτι πλέον το εκάστοτε κλαμπ έχει κίνδυνο να εκτεθεί έξι φορές αντί για τρεις, άρα διπλασιάζονται και οι πιθανότητες να υποστεί ζημιά εάν δεν συνετιστεί με τους νέους κανόνες.

Η φερεγγυότητα σημαίνει ότι θα πρέπει να πείθει κάθε 90 μέρες ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Ότι μπορεί δηλαδή να πετύχει τον προϋπολογισμό εσόδων.

2. Παραγωγή κερδών: Σε υποχρεώνει πλέον η Ομοσπονδία να παράγεις κέρδη ούτως ώστε να μπορείς να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου. Το κλαμπ θα είναι υποχρεωμένο να παρουσιάζει στους ετήσιους ισολογισμούς ότι έχει καθαρή θετική θέση. Με αστερίρκους βέβαια, αφού δύναται χρονικό όριο ώστε στο μεταβατικό διάστημα να παρουσιάζεται βελτίωση μίνιμουμ 10%. Στην ουσία πρέπει: ή να έχει θετική θέση, ή να τη βελτιώνει τουλάχιστον στο 10% μέσα από κέρδη που θα παράγει.

3. Squad bydget: ο νέος κανονισμός θα επιτρέπει στις ομάδες να ξοδεύουν έως και το 70% των εσόδων τους στον λεγόμενο αγωνιστικό προϋπολογισμό”.

Για παράδειγμα δηλαδή, αν τα έσοδα μιας εταιρίας δεν υπερβαίνουν τα 10 εκ. ευρώ δεν θα μπορεί να ξοδεύει περισσότερα από 7 εκ. ευρώ στο αγωνιστικό μπάτζετ. Αρα όσο περισσότερα είναι τα έσοδα, τόσο θα αυξάνεται το μπατζετ για τη δημιουργία ομάδας. Ειδάλλως, χαμηλώνει αναγκαστικά και το επίπεδο ποιότητας του ρόστερ.

Σε ότι αφορά τις προβλεπόμενες κυρώσεις, ο κ. Τουμαζάτος σημείωσε πως: “σύμφωνα με το νέο σύστημα, η UEFA θα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει αθλητικές και οικονομικές κυρώσεις για παραβάτες κανόνων, συμπεριλαμβανομένων προστίμων, απειλής αποβολής και, για πρώτη φορά, επιλογή υποβιβασμού ομάδων μεταξύ των τριών διοργανώσεων που λειτουργεί επί του παρόντος. Μια ομάδα στο Champions League, για παράδειγμα, θα μπορούσε να υποβιβαστεί στο Europa League για παραβίαση των οικονομικών κανόνων. Αν συμμετέχει δε στο Conference μπορεί να αποσυρθεί εντελώς από την ευρωπαϊκή διοργάνωση. Είτε από την αρχή της διοργάνωσης, είτε μεσούσης. Ενα άλλο μέτρο μπορεί επίσης να περιλαμβάνει διοικητικά ban με απαγόρευση μεταγραφών, αλλά και χρηματικά πρόστιμα εάν βρεθούν παραβιάσεις. Επίσης, υπάρχει το πάγωμα επιδοτήσεων, όπως και η συνεχή οικονομική επιτήρηση”.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.