Οι “Millonarios” στον θρόνο τους στα 122χρονα της ιστορίας τους

Metrosport Team20 Ιουλίου 2023

Τώρα περιμένει τη στέψη… Το Πρωτάθλημα είναι δικό της. Η Ρίβερ Πλέιτ επέστρεψε στην κορυφή μετά το περσινό Πρωτάθλημα που κατέκτησε η Μπόκα Τζούνιορς. 

Αυτός είναι ο 70ός τίτλος, συνολικά στην ιστορία που άρχισε στις 25 Μαϊου 1901. Τότε που στο προάστιο “Λα Μπόκα” του Μπουένος Άιρες (ναι, η ίδια γειτονιά στην οποία ιδρύθηκε στις 3 Απριλίου του 1905 και η Μπόκα Τζούνιορς αλλά μετά χώρισαν οι δρόμοι τους…) ιδρύθηκε η Ρίβερ Πλέιτ από μια παρέα λιμενεργατών. 

Εβλεπαν τους Αγγλους να παίζουν ποδόσφαιρο. Ηθελαν να κάνουν και αυτοί μια ομάδα που να παίζει μαζί τους. Την έκαναν. Ηθελαν και όνομα. Και -ο αστικός μύθος λέει ότι- το πήραν από τα κιβώτια της προκυμαίας που έγραφαν “River Plate”, την αγγλική ονομασία για τον ποταμό Ρίο ντε λα Πλάτα, στις όχθες του οποίου είναι κτισμένο το Μπουένος Άιρες.

“Gracias por esta alegria”

Στο πρόσφατο παιχνίδι με την Εστουντιάντες, στη νίκη με 3-1, στο κατάμεστο “Μονουμεντάλ”, πέντε λεπτά πριν από τη λήξη, σηκώθηκε το πανό. “Gracias por esta alegria”, “ευχαριστούμε για αυτή τη χαρά”. Η νίκη επί της Εστουντιάντες έδωσε στη Ρίβερ Πλέιτ τον τίτλο, δύο αγωνιστικές πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος. Αυτό που απομένει τώρα είναι η στέψη που θα γίνει την 27η αγωνιστική, στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Ρασίνγκ που θα γίνει πιθανότατα στις 28 Ιουλίου. Απομένει να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία.

Οι «Εκατομμυριούχοι» και οι ράβδοι χρυσού

Οι “Millionarios”, πανηγυρίζουν. Ενα παρατσούκλι που συνοδεύει τη Ρίβερ Πλέιτ από τις αρχές της δεκαετίας του 1930. Τότε που έκανε την πρώτη της μεγάλη μετεγγραφή. Απέκτησε τον επιθετικό Μπερναμπέ Φερέιρα, πληρώνοντας στην ομάδα του, την Ατλέτικο Τίγκρε, με ράβδους χρυσού. Οι “Εκατομμυριούχοι” λοιπόν, η αγαπημένη των πιο εύπορων στρωμάτων ενώ η Μπόκα Τζούνιορς είναι η ομάδα της εργατικής τάξης. Οι δύο ομάδες που χαρίζουν ένα από τα πιο εμβληματικά ντέρμπι του πλανήτη, του “Σούπερ Κλάσικο”.

Το εμβληματικό “Μονουμεντάλ”

Με χωρητικότητα κοντά στους 85.000 θεατές, το “Μονουμεντάλ” ήταν κατάμεστο στο παιχνίδι με την Εστουδιάντες. Ντυμένο στα κόκκινα και στα άσπρα, στα χρώματα της Ρίβερ Πλέιτ και με εκπληκτική ατμόσφαιρα. Ενα εμβληματικό γήπεδο που άρχισε να χτίζεται το 1936 και εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 1938, σε μια μέρα εορταστικών εκδηλώσεων που έκλεισε με το πρώτο παιχνίδι, Ρίβερ Πλέιτ-Πενιαρόλ 3-1. Στο γήπεδο βρέθηκαν 68.000 φίλαθλοι. Η χωρητικότητα σταδιακά αυξήθηκε και μεταξύ άλλων, το στάδιο ανακαινίστηκε και φιλοξένησε τον τελικό του Μουντιάλ του 1978, όταν η Αργεντινή πήρε τον τίτλο.

Ταμείο με Εντσο Φερνάντες και Χούλιαν Άλβαρες

Ο τίτλος για τη Ρίβερ Πλέιτ ήρθε και σε μια εποχή, μετά το 2021 από τον προηγούμενο Πρωτάθλημα, που η ομάδα παραχώρησε και τον Εντσο Φερνάντες και τον Χούλιαν Αλβαρες. Αρχικά, τον Ιανουάριο του 2022 όταν η Μάντσεστερ Σίτι έδωσε 17 εκ. για να πάρει τον Άλβαρες (έμεινε στη Ρίβερ Πλέιτ μέχρι εκείνο το καλοκαίρι) και στη συνέχεια, το καλοκαίρι του 2022 όταν η Μπενφίκα αγόρασε τον Φερνάντες με 11 εκ. και στη συνέχεια, όταν η Μπενφίκα τον έδωσε με 121 εκ. στην Τσέλσι, η Ρίβερ Πλέιτ -με ποσοστό μεταπώλησης- έβαλε άλλα 30.250.000 εκ. στο ταμείο της και έγινε η ακριβότερη παραχώρηση παίκτη στην ιστορία της.

Ο… πρωτάρης Ντεμιτσέλις έγραψε ιστορία

Τα δάκρυα του προπονητή, του 42χρονου, Μαρτίν Ντεμιτσέλις (με τη μεγάλη καριέρα ως παίκτης, μεταξύ άλλων, σε Ρίβερ Πλέιτ, Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Σίτι) φανέρωναν και τα συναισθήματά του. Εγραψε ιστορία. Στο ντεμπούτο του, ως προπονητής στη Ρίβερ Πλέιτ, πήρε τίτλο έχοντας αντικαταστήσει πριν από εννέα μήνες τον Μαρσέλο Γκαγιάρδο. Εγινε μόλις το 11ο όνομα στην ιστορία της αργεντίνικης ομάδας που πήρε τίτλο και ως παίκτης και ως προπονητής. Ο Ντεμιτσέλις φορούσε τη φανέλα από τη Γιορτή της Μητέρας, για να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας του, Ilda Margarita που έφυγε από τη ζωή όταν ο ίδιος ήταν 14 χρόνων. “Ηταν η Νο1 που πίστευε σε μένα, έχασε τόσα πράγματα. Δεν με είδε ως επαγγελματία (παίκτη) ή ως προπονητή”, είπε μετά. Ενα από τα παρατσούκλια της Ρίβερ Πλέιτ είναι το “Λα Μάκινα” (Η Μηχανή) από τη δεκαετία του ’40 που η Ρίβερ Πλέιτ έπαιζε ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο. Ο Ντεμιτσέλις έπαιξε με την ομάδα του, επιθετικό ποδόσφαιρο με ξεκάθαρο αγωνιστικό σχεδιασμό.

Οι… διπλοί Μπατιστούτα και Κανίγια


Αυτά που χωρίζουν Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς είναι πολλά. Η λίστα των παικτών που έχουν παίξει και στις δύο ομάδες δεν είναι μεγάλη. Στα ονόματα συναντά κάποιος και τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα και τον Κλαούντιο Κανίγια. Ο Μπατιστούτα άρχισε από τη Νιούελς Ολντ Μπόις, πήγε στη Ρίβερ Πλέιτ και το 1990, ως ελεύθερος αποχώρησε, τον απέκτησε η Μπόκα Τζούνιορς. Μετά, πήγε στη Φιορεντίνα. Ο Κανίγια ανδρώθηκε στα τμήματα υποδομής της Ρίβερ Πλέιτ και προχώρησε στην πρώτη ομάδα. Από εκεί πήγε στην Ιταλία και στην Ελλάς Βερόνα και μετά από την καριέρα που έκανε στην Ευρώπη, σε Αταλάντα, Ρόμα και Μπενφίκα, γύρισε στην Αργεντινή. Πήγε στην Μπόκα Τζούνιορς για τρεις σεζόν, πριν ξαναπάει στην Αταλάντα. Ενας από τους κοινούς παίκτες των δύο ομάδων είναι και ο Λουτσιάνο Φιγκερόα που το 2013 έπαιξε στον Παναθηναϊκό.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.