Οι λάτιν μεταγραφές του ΠΑΟΚ: Οι κορυφαίοι και οι... απόλυτες αποτυχίες

Χρύσανθος Δοβλέτογλου05 Ιουνίου 2022

Ο ΠΑΟΚ έχει επενδύσει στο παρελθόν πολλές φορές σε παίκτες από την Λατινική Αμερική, κάτι που κάνει και τώρα με την προσθήκη του Κουαλιάτα στο ρόστερ του. Ο 23χρονος μεσοεπιθετικός ανακοινώθηκε και θα γίνει μόλις ο τέταρτος Ουρουγουανός που θα φορέσει την ασπρόμαυρη φανέλα, μετά τους Εντγκάρντο Αντινόφλι, Τζο Μπιζέρα και Πάμπλο Γκαρσία και στόχος του, φυσικά, είναι να καθιερωθεί και να συνεχίσει στον δρόμο που χάραξε ο εμβληματικός προπονητής, πλέον, της Β' ομάδας του ΠΑΟΚ.

Ο κορυφαίος και οι απόλυτες αποτυχίες από την Βραζιλία

Η πλειοψηφία των ξένων που έχουν παίξει στον ΠΑΟΚ προήλθαν από την Ευρώπη. Η που έχει τροφοδοτήσει τον Δικέφαλο περισσότερο από καμία άλλη είναι η Βραζιλία. «Σάμπα» χόρεψαν στην Τούμπα μεγάλες ποδοσφαιριστές φυσιογνωμίες, όπως ο Λέο Μάτος, ο οποίος σύνδεσε το όνομά του με το νταμπλ του 2019 και που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως το κορυφαίο δεξί μπακ της ιστορίας του συλλόγου, αλλά και παίκτες που αρκετοί απορούσαν γιατί ήρθαν στον ΠΑΟΚ.

Πια, Ιντιο και Αλαν!

Την διετία 2006-2008 πέρασαν την πόρτα της Τούμπας τρεις Βραζιλιάνοι που όχι μόνο δεν πρόσφεραν, αλλά ούτε καν ακούμπησαν. Το 2006 ο ΠΑΟΚ απέκτησε από τη Νότιο Κορέα τον δεξιό μπακ Ιντιο. Αγωνίστηκε σε μόλις πέντε παιχνίδια με τον Δικέφαλο, τέσσερα για το πρωτάθλημα και ένα για το κύπελλο και στο τέλος της χρονιάς, φυσικά, αποχώρησε.

Μαζί του είχε έρθει και Πια, ο οποίος... ξεχώρισε μόνο για τα νυχτοπερπατήματά του και δεν κατάφερε να γράψει στα ασπρόμαυρα ούτε μία παρουσία, ενώ πριν λίγα χρόνια είχε μπλεξίματα με την δικαιοσύνη στην Βραζιλία. Επίσης, το καλοκαίρι του 2007 οι ασπρόμαυροι συμφώνησαν με τον Άλαν. Ούτε αυτός έπαιξε σε κάποιο επίσημο ματς, ωστόσο φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο πρώτο του φιλικό, το οποίο, όμως, έβγαλε έπειτα από παρέμβαση του Κώστα Ιωσηφίδη!

* Ο Ιντιο με τη φανέλα του ΠΑΟΚ

Οι Περουβιανοί Ολιβάρες και Κομίνχες

Οι φίλοι του ΠΑΟΚ έχουν θετικές αναμνήσεις από δύο ποδοσφαιριστές που ήρθαν από το μακρινό Περού, καθιερώθηκαν και πρόσφεραν. Ο Πέρσι Ολιβάρες έριξε άγκυρα στην Τούμπα το 1997 υπό τις οδηγίες του Αγγελου Αναστασιάδη. Ο Ελληνας τεχνικός τον είχε αναντικατάστατο στο αριστερό άκρο της άμυνας, εκείνη την σεζόν έγραψε 45 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και συνολικά 75 με τον Δικέφαλο, πριν πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Το highlight του με την ασπρόμαυρη φανέλα ήταν η γκολάρα του στο 5-3 επί της Σπαρτάκ Τρνάβα, με σουτ λίγο πιο κάτω από το κέντρο, στην πρώτη του εμφάνιση με την ομάδα!

* Ο Πέρσι Ολιβάρες με τον Τάσο Κατσιαμπή και τον Κώστα Φρατζέσκο


Ο συμπατριώτης του, Πάολο Κομίνχες, μπορεί να μην έβαλε τόσο έντονα την σφραγίδα του, όμως πρόλαβε να γίνει σύνθημα στα χείλη των φίλων του ΠΑΟΚ. Την πρώτη του σεζόν πέτυχε 11 τέρματα σε 24 εμφανίσεις, με πιο χαρακτηριστικό το νικητήριο (2-1) στο εντός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όπου είχε περάσει ως αλλαγή, την επόμενη έξι τέρματα σε 17 παρουσίες και έπειτα συνέχισε σε ΟΦΗ και Παναχαϊκή.

Το μεγάλο όνομα

Από την Κολομβία ήρθε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα παικτών που ντύθηκαν στα ασπρόμαυρα. Ο Αντόλφο Βαλέντσια. Την άνοιξη του 1999 ο Γιώργος Μπατατούδης συμφώνησε με τον έμπειρο στράικερ, ο οποίος έπαιξε με τον ΠΑΟΚ σε 31 ματς και σκόραρε 11 τέρματα, με πιο χαρακτηριστικό το τέρμα της ισοφάρισής του στο 89' στο εκπληκτικό 4-4 με την ΑΕΚ τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς.


Ο Καμπς, το σόου με την Ουντινέζε και ο Φακούντο

Υπήρξαν και δύο Αργεντίνοι που ξεσήκωσαν τους φίλους του ΠΑΟΚ. Ο ένας ήταν ο Πατρίσιο Καμπς. Ο βιρτουόζος μεσοεπιθετικός ήρθε στον ΠΑΟΚ το 2000 και σφράγισε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιτυχίες του Δικεφάλου μέχρι εκείνη την χρονιά. Ο Δικέφαλος είχε χάσει εκτός έδρας από την πρωτοπόρο του ιταλικού πρωταθλήματος Ουντινέζε με 1-0 και στη ρεβάνς πολλοί έλεγαν ότι οι πιθανοτητές του είναι λιγοστές.

Ο Καμπς, όμως, είχε διαφορετική άποψη. Ο 28χρονος τότε άσος στη ρεβάνς έκανε «όργια» και αφού με κεφαλιά στο 72' έστειλε τον αγώνα στην παράταση, στο 102' πέτυχε και δεύτερο τέρμα, για να έρθει ο Φρούσος στο 108' να δώσει διαστάσεις θριάμβου στην πρόκριση. Συνολικά κατέγραψε με τον ΠΑΟΚ εννιά τέρματα σε 22 παρουσίες και αποχώρησε στα μέσα της περιόδου.

Ο άλλος ήταν ο Φακούντο Περέιρα. Την σεζόν 2014-15 μέτρησε 42 συμμετοχές και 13 γκολ με τον ΠΑΟΚ, έχοντας στο ενεργητικό του ένα τέρμα που δεν θα ξεχαστεί από τους φίλους του Δικεφάλου. Στις 3 Δεκεμβρίου του 2014, ο Δικέφαλος πήγε ως πρωτοπόρος στο «Γ. Καραϊσκάκης» για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Οι ασπρόμαυροι προηγήθηκαν με τον Αθανασιάδη στο 43', ισοφαρίστηκε από τον Φουστέρ στο 45' και ο Φακούντο χάρισε τη νίκη με εκπληκτικό τέρμα στο 49'! Μετά από δανεισμό στην Καμπάλα, επέστρεψε και έπαιξε ξανά με τον ΠΑΟΚ την περίοδο 2016-17, με απολογισμό 16 παρουσίες και πέντε τέρματα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.