Οι καταστροφικές συνέπειες του κορωνοϊού στον πλανήτη

Γιώργος Ηλιάδης21 Μαρτίου 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει εξαπλωθεί ραγδαία σε όλο τον πλανήτη, με τις επιπτώσεις να είναι τεράστιες σε όλους τους τομείς. Σε αρκετές χώρες του κόσμου βλέπουμε ανθρώπους να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους,στρατό στους δρόμους,άδειες πόλεις,επιχειρήσεις να βάζουν «λουκέτο», τα κρούσματα να αυξάνονται, και κάθε μέρα να έχουμε θύματα από την διασπορά του συγκεκριμένου ιού.

Τα περισσότερα κράτη με τα μέτρα που παίρνουν, δείχνουν ότι βρίσκονται σε καθεστώς πολέμου και όχι άδικα. Τα κρούσματα κορωνοϊού στον πλανήτη αυτή την στιγμή φτάνουν τις 290.000 ενώ οι άνθρωποι που έχουν χάσει την ζωή τους φτάνουν τις 12.000.

Το Metrosport.gr σας παρουσιάζει τις καταστροφικές συνέπειες του κορωνοϊού στον πλανήτη.

Ελλάδα: Ωρα μηδέν για την ελληνική κοινωνία

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει χτυπήσει την χώρα μας και ακόμα είμαστε στην αρχή. Ήδη μέχρι σήμερα μετράμε 530 κρούσματα του φονικού ιού, ενώ έχασαν την ζωή τους 13 άνθρωποι.

Η κυβέρνηση της χώρας πήρε την απόφαση να υπάρξει αναστολή λειτουργίας σε επιχειρήσεις που υπάρχει μεγάλος συνωστισμός ανθρώπων, ενώ τόνισε πρoς όλους τους τόνους πως άπαντες πρέπει να μείνουν σπίτι για να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊου. Βέβαια ο φονικός ιός έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας, αφού μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 40.000 απολύσεις, παρά τα ελαφρυντικά μέτρα, 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε σε διάγγελμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πλέον η καραντίνα στην οποία έχουν τεθεί οι Έλληνες πολίτες, έχει ως αποτέλεσμα, οι πόλεις να ερημώσουν, η κίνηση στους δρόμους να είναι μηδαμινή, με αντίκτυπο να έχει «παγώσει» η ζωή των Ελλήνων και τα πάντα να έχουν σταματήσει.

  

Ιταλία: Εικόνες πολέμου

Η γειτονική χώρα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον φονικό ιό, καθώς πάνω από 4.500 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, με περισσότερους από 53.500 ,να έχουν βρεθεί θετικοί στην συγκεκριμένη πανδημία. Με βάση τα στοιχεία που έχουν βγει στην δημοσιότητα, η Ιταλία μετράει ένα νεκρό κάθε τρία λεπτά, ενώ, κάθε ώρα που περνά, 175 άνθρωποι μολύνονται από τον φονικό ιό...

Τον γύρο του κόσμου έχουν κάνει οι σοκαριστικές εικόνες στο Μπέργκαμο, αφού υπάρχει ένα ατελείωτο κομβόι που μεταφέρει τα άψυχα κορμιά των νεκρών που έχασαν την ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού, ενώ οι διάδρομοι των νοσοκομείων έχουν γεμίσει με ανθρώπους που αγωνίζονται να κρατηθούν στην ζωή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Covid-19 έχει τεράστιο αντίκτυπο και στην οικονομία της Ιταλίας, αφού στο πρώτο εξάμηνο του έτους το ΑΕΠ της θα μειωθεί 8%. Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα 12 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του φονικού ιού.

Ισπανία: Βαδίζει στα χνάρια της Ιταλίας

Ο φονικός ιός ήταν αδύνατο να μην χτυπήσει και την Ισπανία, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων έχει φτάσει τις 22.000, ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τα 1.000 άτομα.

Όπως είναι φυσιολογικό όλη η χώρα έχει ερημώσει, αφού έχουν τεθεί σε καραντίνα οι Ισπανοί πολίτες, ενώ περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες πόλεις, προκειμένου να βοηθήσουν τους αστυνομικούς στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομίας.

Γαλλία: Τα δύσκολα είναι μπροστά

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο Εμμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμα του, τόνισε πως «βρισκόμαστε σε κανονικό πόλεμο» και όχι άδικα. Η Γαλλία από την πανδημία του κορωνοϊού μετράει 450 θανάτους, ενώ τα συνολικά κρούσματα στην χώρα φτάνουν τις 13.000.

Η γαλλική κυβέρνηση επιστράτευσε όπως και οι άλλες χώρες τον στρατό, ενώ στο Παρίσι υπάρχουν ήδη 100.000 αστυνομικοί, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Οι άδειες πόλεις και τα έκτακτα μέτρα που έχουν αποφασιστεί έχουν κάνει τους Γάλλους πολίτες αλλά και όλο τον πλανήτη να ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις.

O Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε να ρίξει 45 δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά για να την τονώσει, ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εγγυηθεί και δάνεια ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση.

Γερμανία: Μία ανάσα από την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας

Τις τελευταίες ημέρες η Γερμανία κατέγραψε διαρκή και αλματώδη αύξηση στα κρούσματα. Στην γερμανική χώρα, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων φτάνει τις 20.000, ενώ 68 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Η καγκελάριος Μέρκελ αν και έχει λάβει ήδη περιοριστικά μέτρα, το πιθανότερο σενάριο είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η Γερμανία ανάμεσα στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι και αυτή της οικονομίας. Η Deutsche Bank προέβλεψε συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 4-5% το 2020 και μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 10%.

ΗΠΑ: «Ράλι» από τον Τράμπ για το εμβόλιο

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει χτυπήσει και την Αμερική, καθώς τα κρούσματα του φονικού ιού έχουν ξεπεράσει τις 20.000, με τους νεκρούς να φτάνουν τα 300 άτομα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις αναφορικά με το θέμα του εμβολίου τόνισε ότι: «Οι ΗΠΑ ενέκριναν τη χρήση της υδροξυλοχλωροκίνης κατά του Covid-19, μίας θεραπείας που χρησιμοποιείται συνήθως για την ελονοσία, η οποία «έδειξε πολύ, πολύ ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα. Θα μπορέσουμε να έχουμε διαθέσιμο το φάρμακο τούτο σχεδόν αμέσως».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στο διάγγελμα που πραγματοποίησε τόνισε ότι οι πολιτείες, τοπικές κυβερνήσεις και κοινότητες θα έχουν πρόσβαση σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση του ιού.

Βρετανία: Άρχισε να «ξυπνάει» ο Τζόνσον

Η βρετανική κυβέρνηση «τρέχει» και δεν φτάνει, καθώς άργησε ηθελημένα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει η διασπορά του κορωνοϊού. Στην Αγγλία μέχρι σήμερα έχουν χάσει την ζωή τους πάνω από 150 άνθρωποι, ενώ τα κρούσματα φτάνουν τις 4.000.

Ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να τονώσει το σύστημα υγείας, καθώς κάλεσε 65.000 πρώην νοσηλευτές και γιατρούς να επιστρέψουν στην δουλειά τους.

Σε ότι αφορά την οικονομία, την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστούν τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για την ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.


Κίνα: Προσπαθεί να μπει σε νέα εποχή

Στην Κίνα άρχισε να ανατέλλει μια νέα εποχή, αφού έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και των νεκρών. Το σίγουρο είναι ότι η ζημιές ήταν ανυπολόγιστες, καθώς πάνω από 80.000 άνθρωποι στην χώρα είχαν μολυνθεί από τον μολυσματικό ιό, ενώ τα θύματα φτάνουν στον αριθμό των 3.200..

Η κινεζική κυβέρνηση ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να διακόψουν τις πτήσεις προς ξένους προορισμούς, σε μία προσπάθεια να ανακόψει τα εισαγόμενα κρούσματα.

Δείτε στο σχετικό tweet τις χώρες που έχουν πληγεί από τον Covid-19:

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.