Οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις ΠΑΟΚ και Άρη που ξεκινάνε νωρίς και οι σχεδιασμοί που, συνήθως, αργούν να υλοποιηθούν

Δημήτρης Κανελλάκης07 Ιουνίου 2023

Ως είθισται να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, οι υποχρεώσεις του ΠΑΟΚ για την ευρωπαϊκή διοργάνωση στην οποία συμμετέχει ξεκινάνε νωρίς. Του Άρη ακόμη πιο νωρίς...

Αυτή είναι μια κατάσταση η οποία υποχρεώνει τις δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης να φροντίζουν ώστε όσο γίνεται πιο γρήγορα να έχουν έτοιμους τους σχεδιασμούς τους και ακόμη πιο γρήγορα να προχωράνε στην υλοποίησή τους.

Το κάνουν; Η εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια έχει δείξει πως όχι. Το σύνηθες είναι να ξεκινάει η προετοιμασία τους και να μην έχουν οι προπονητές στη διάθεσή τους ούτε το 20% από το σύνολο των ποδοσφαιριστών που έχει προβλεφθεί πως θα αποκτήσουν οι ομάδες τους.

Να φτάνουν στην έναρξη των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών τους, στα πρώτα επίσημα παιχνίδια της σεζόν και ακόμη να τους λείπουν 3-4 ποδοσφαιριστές, κάποιες φορές, μάλιστα, κομβικοί για τις ομάδες τους.

Μπορώ να καταλάβω ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο οι περισσότεροι φαντάζονται να υλοποιήσεις έναν μεταγραφικό σχεδιασμό. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν συζητήσεις, διαπραγματεύσεις, σκληρά παζάρια για να πετύχουν οι ομάδες τις καλύτερες δυνατές συμφωνίες, να μην πληρώσουν περισσότερα χρήματα από αυτά που πιστεύουν ότι αξίζει να διαθέσουν για τον καθένα από τους παίκτες που θέλουν να εντάξουν στο ρόστερ τους.

Καταλαβαίνω, επίσης, ότι πολλές φορές περιμένουν γιατί μπορεί στα τέλη Αυγούστου, για παράδειγμα, να προκύψουν μεταγραφικές ευκαιρίες οι οποίες δεν υπάρχουν στα τέλη Ιουνίου, ούτε καν στα μέσα Ιουλίου.

Ομως, όσο κι αν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, όσο κι αν υπάρχουν ζητήματα τα οποία αναγκαστικά πολλές φορές πηγαίνουν πολύ πίσω -χρονικά- την υλοποίηση των μεταγραφικών σχεδιασμών, δεν μπορεί να δικαιολογηθούν μεγάλες καθυστερήσεις όταν οι ομάδες ξέρουν εκ των προτέρων πως μετά από ένα... τέλος εποχής και πολλές αποχωρήσεις, όπως συμβαίνει στον ΠΑΟΚ, θα χρειαστεί να αποκτηθούν πολλοί παίκτες, ή πως πολλές αποτυχημένες επιλογές θα αποτελέσουν παρελθόν και πολλά κενά θα δημιουργηθούν στο ρόστερ, όπως συμβαίνει με τον Άρη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όσο κι αν ισχύουν αρκετά από όσα παραπάνω αναφέρθηκαν ως αντικειμενικές δυσκολίες για τις ομάδες, οφείλουν να προβλέψουν, οφείλουν να προετοιμάσουν το έδαφος και να αποδείξουν ότι έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ώστε να μπορούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου να έχουν προχωρήσει σε αρκετές μεταγραφικές κινήσεις, να διευκολύνουν, δηλαδή, τη δουλειά του προπονητή τους...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.