Οι εθνικές υποχωρήσεις έγιναν θεσμός

Κυριάκος Θωμαϊδης26 Σεπτεμβρίου 2021

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο ασχολούμαστε με την παραμικρή λεπτομέρεια και αφήνουμε στην άκρη τα κεφαλαιώδη. Θέματα που αγγίζουν τον εθνικό μας ιστό, πηγαίνουν περίπατο.

Θα θυμάστε τις ελληνικές διαμαρτυρίες για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro του καλοκαιριού. Διάβημα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, επιστολή από τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ Θοδωρή Ζαγοράκη και μπαράζ αντιδράσεων τόσο προς τη FIFA, όσο και προς την UEFA. Οι γείτονές μας επέμεναν ότι η ποδοσφαιρική τους ομοσπονδία πρέπει να ονομάζεται νέτα – σκέτα «Μακεδονία».

Οι αντιφατικές δηλώσεις του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών, αλλά και του Ζόραν Ζάεφ, μεγένθυναν το πρόβλημα. Στις επίσημες αναφορές της εθνικής τους ομάδας ήταν «Βόρεια Μακεδονία» και σε όλα τα άλλα πλαίσια φρόντιζαν να… δείχνουν κόκκινη κάρτα στην πρώτη λέξη.

Η τακτική αυτή συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία των Σκοπίων έχει ξεχάσει το «Βόρεια» και διατηρεί μόνο το «Μακεδονία». Υποτίθεται ότι θα παρενέβαιναν οι υπερεθνικές ομοσπονδίες για να τους βάλουν στη θέση τους. Ούτε κουβέντα δεν γίνεται.

Δυστυχώς ούτε κουβέντα δεν είπε και ο Ελληνας πρωθυπουργός που συναντήθηκε (προγραμματισμένα, παρακαλώ) με τον πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο στη Νέα Υόρκη.

Μίλησαν για την περιβόητη ολιστική μελέτη, η οποία θα προσδώσει το χαρακτήρα της καλής διακυβέρνησης στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αποχαιρέτησε ο ένας τον άλλον με δώρα. Ο κ. Ινφαντίνο είχε μαζί του μια φανέλα με το Νο 9 και το όνομα του πρωθυπουργού και ο κ. Μητσοτάκης ένα συλλεκτικό ρολόι για την επέτειο της ελληνικής Επανάστασης.

Είναι αδιανόητο, σε μια τέτοια διπλωματική ευκαιρία, η χώρα μας να μη βάζει με επιμονή ένα ζήτημα που επικυρώθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με αυτόν τον τρόπο θα πίεζε τη FIFA, η οποία – ούτως ή άλλως – βρίσκεται σε αντίθεση αυτήν την εποχή με την UEFA ώστε να μπει τελεία και παύλα στην πρωτοφανή πρόκληση.

Επρεπε να απαιτήσουμε από τον κ. Ινφαντίνο να υποχρεώσει αυθωρεί και παραχρήμα τους γείτονές μας να χρησιμοποιούν τη σωστή ονομασία. Προφανώς κανείς από τους συμβούλους που είχε μαζί του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός, δεν σκέφτηκε να του το πει. Ούτε φυσικά ο πολυταξιδεμένος υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος ασχολείται με πιστοποιητικά συμμετοχής και με διαγραφές ερασιτεχνικών σωματείων.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.