Χάνουν την αξιοπιστία τους οι επιστήμονες, με δική τους ευθύνη

Δημήτρης Κανελλάκης07 Φεβρουαρίου 2021

Εχουν δίκιο που αρχίζουν, τον τελευταίο καιρό, να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους επιστήμονες ακόμη και εκείνοι οι οποίοι τους άκουγαν με προσοχή και τους υπερασπιζόταν απέναντι σε όσους τους κατηγορούσαν για... διγλωσσία και για πολιτικά παιχνίδια.

Η ταχύτητα με την οποία αλλάζουν απόψεις, η αίσθηση που δημιουργούν ορισμένες φορές ότι δεν είναι καθόλου σίγουροι για κάποιες αποφάσεις τους, η εντύπωση που υπάρχει σε αρκετές περιπτώσεις ότι αντί αυτοί να κατευθύνουν την κυβέρνηση η κυβέρνηση τους κατευθύνει, οδηγεί πάρα πολλούς Ελληνες, πλέον, σε σκέψεις για το βαθμό αξιοπιστίας των μελών της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Προσέξτε, για να μην παρεξηγηθεί αυτό που λέω, δεν εννοώ ότι είναι αφύσικο ή παράλογο να έχουν διαφορετικές απόψεις τα μέλη της Επιτροπής, δεν λέω ότι δεν μπορεί να συμβαίνει κάποιοι, για παράδειγμα, να υποστηρίζουν ότι πρέπει να κλείσουν όλα τα σχολεία και κάποιοι άλλοι ότι καμία βαθμίδα της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν αποτελεί κίνδυνο προκειμένου να υπάρξει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, άρα να μείνουν ανοιχτά.

Αυτό που λέω, επειδή πρόκειται και για μείζον κατά την άποψή μου θέμα των τελευταίων ημερών, είναι ότι δεν γίνεται οι επιστήμονες να αποφασίζουν την επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία την 1η Φεβρουαρίου και μετά από 1-2 ημέρες -οι ίδιοι άνθρωποι- να ανοίγουν συζήτηση σχετικά με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, τα οποία τους δείχνουν πως ένας από τους λόγους που αυξάνονται τα κρούσματα είναι η δια ζώσης διδασκαλία, αλλά και ότι αυξήθηκε ο κίνδυνος νόσησης και των παιδιών.

Για όνομα του Θεού. Αυτά τα στοιχεία τα ανακάλυψαν αμέσως μόλις άνοιξαν τα σχολεία, δεν τα γνώριζαν πριν αποφασίσουν την επιστροφή των παιδιών στις αίθουσες;

Δεν μπορώ να το πιστέψω. Οπως και κανένας δεν μπορεί να τι πιστέψει. Και τέτοια... φάουλ των επιστημόνων είναι που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος καχυποψίας απέναντί τους και επιφυλάξεων για την αξιοπιστία τους.

Το άρθρο γράφεται πριν λάβουν τις αποφάσεις που αναμέναμε όλοι χθες το απόγευμα και οι οποίες μετατέθηκαν για το βράδυ, λόγω του ότι, όπως προέκυπτε από δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπήρχε μια μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας και πολλές διαφωνίες μεταξύ των μελών για το τι πρέπει να εισηγηθούν στην κυβέρνηση σχετικά με τα σχολεία, το λιανεμπόριο, τις ώρες απογόρευσης κυκλοφορίας.

Ο,τι κι αν αποφάσισαν, πάντως, επειδή με την πανδημία και τους επιστήμονες θα συνεχίσουμε για πολύ καιρό ακόμη να ζούμε, καλό θα είναι λοιμωξιολόγοι, επιδημιολόγοι και άλλοι ειδικοί που συμμετέχουν στην Επιτροπή, να είναι πιο προσεκτικοί από δω και πέρα, ώστε να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και όχι να τη χάσουν εντελώς...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.