Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Γιώργος Ηλιάδης14 Μαρτίου 2020

Ο πλανήτης βρίσκεται σε συναγερμό λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, καθώς μέχρι τώρα πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στην πανδημία που έχει ξεσπάσει, γεγονός που έχει ανησυχήσει τους πάντες και τα πάντα.

Η συγκεκριμένη πανδημία φαίνεται ήδη να επηρεάζει και τα ποδοσφαιρικά δρώμενα σε όλο τον κόσμο, καθώς πολλές ομοσπονδίες έχουν αποφασίσει την διακοπή των πρωταθλημάτων αφού είναι εύκολο να μαζευτούν σε ένα χώρο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και να εξαπλωθεί ο ιός με γοργούς ρυθμούς.

Το Metrosport.gr σας παρουσιάζει τις επιπτώσεις που έχει φέρει η έξαρση του κορωνοϊού στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ελλάδα: Λουκέτο και... βλέπουμε

Μετά και το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της SuperLeague διακόπτονται μέχρι νεοτέρας τα play-off,αλλά και κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ενώ η συνέχεια είναι άγνωστη, μετά και την έξαρση του κορωνοϊού.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν φέρει νέα δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς δεν ξέρουμε ποια θα είναι η συνέχεια αφού μέρα με την μέρα η κατάσταση επιδεινώνεται, προκαλώντας τον προβληματισμό στην ΕΠΟ αλλά και στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφορικά με την συνέχεια του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ιταλία: Συναγερμός και χάος λόγω κορωνοϊού

Η Ιταλία είναι η χώρα που είναι στις πρώτες θέσεις με τα περισσότερα κρούσματα και θύματα λόγω της επιδημίας που έχει υπάρξει και για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε σε σημαντικές αποφάσεις για την διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων.

Συγκεκριμένα η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία επικύρωσε την αναστολή όλων των εθνικών πρωταθλημάτων έως τις 3 Απριλίου. Επίσης συγκάλεσε νέα γενική συνέλευση για τις 23 Μαρτίου, όπου θα συζητηθούν εναλλακτικές προτάσεις για να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το πρωτάθλημα.

Οι λύσεις που εξετάζονται σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να τελειώσει η Serie A, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας είναι: Να μην απονεμηθεί ο τίτλος της πρωταθλήτριας σε κάποια ομάδα και να ενημερωθεί η UEFA για τις ομάδες που θα συμμετέχουν τη νέα σεζόν στα Κύπελλα Ευρώπης.

Μία άλλη πρόταση είναι να δοθεί ο τίτλος στην ομάδα που θα είναι στην πρώτη θέση τη στιγμή που θα διακοπεί το πρωτάθλημα, ακόμα και αν δεν έχει ολοκληρωθεί.

Μία τρίτη πρόταση είναι να διοργανωθούν πλέι οφ για την ανάδειξη πρωταθλήτριας στην Ιταλία και πλέι άουτ για να αποφασιστεί ποιες ομάδες θα πάνε στην Serie B» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γκαμπριέλε Γκραβίνα.

Ισπανία: Λουκέτo μέχρι τον Απρίλιο

H ισπανική ομοσπονδία αποφάσισε την διακοπή του πρωταθλήματος σε Primera και Segunda Division.

Αξίζει να σημειωθεί πως σημαντικό ρόλο στην συγκεκριμένη απόφαση για να λάβει η ομοσπονδία πιο δραστικά μέτρα, ήταν οι έντονες πιέσεις από το σωματείο των ποδοσφαιριστών, αλλά και το τελευταίο κρούσμα κορωνοϊού που φαίνεται να έχει παίκτης από το μπασκετικό τμήμα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Η Μπαρτσελόνα ανέβαλε κάθε αγωνιστική δραστηριότητα και υποχρέωσε παίκτες και επιτελείο να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Αγγλία: Οριστική αναβολή μέχρι τον Απρίλιο

Με ομόφωνη απόφαση της αγγλικής ομοσπονδίας αποφασίστηκε η διακοπή του κατά πολλούς κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, αλλά και όλων των εθνικών πρωταθλημάτων στην Αγγλία.

Μάλιστα το σενάριο που συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες αν διακοπεί οριστικά το πρωτάθλημα, είναι ο τίτλος του αγγλικού πρωταθλήματος να καταλήξει στην Λίβερπουλ αφού απέχει μόλις δύο νίκες από την μαθηματική κατάκτηση της Premier League.

Αξίζει να σημειωθεί πως Άρσεναλ, Έβερτον, Γουότφορντ, Μπόρνμουθ, Τσέλσι, Έβερτον έχουν κρούσματα και ανθρώπους σε καραντίνα, ενώ και η Μάντσεστερ Σίτυ έχει απομονωμένο τον Μπέντζαμιν Μεντί, αφού ήρθε σε επαφή με άτομο της οικογένειας του που προσβλήθηκε από κορωνοϊό.

Γαλλία: Aναστολή για δύο εβδομάδες

Η γαλλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα των περισσότερων ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών και έτσι διακόπτει το πρωτάθλημα της μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Μάλιστα ο πρόεδρος Μακρόν επέβαλλε έκτακτα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, γεγονός που δείχνει ότι δεν είναι απίθανο να συνεχιστεί η διακοπή του πρωταθλήματος και τον Απρίλιο, καθώς οι αρμόδιοι φορείς θα συνεδριάσουν εκείνες τις ημέρες για να αποφασιστεί  το μέλλον του γαλλικού ποδοσφαίρου.

Γερμανία: Οριστική διακοπή

Παρά την αρχική ανακοίνωση που έκανε λόγο για διεξαγωγή των παιχνιδιών χωρίς την παρουσία κόσμου, η γερμανική ομοσπονδία αποφάσισε την αναστολή όλων των αγώνων μέχρι και τις 2 Απριλίου.

Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Γερμανίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην συγκεκριμένη απόφαση, αφού με επιστολή τους είχαν ζητήσει και επίσημα την αναβολή των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων της χώρας.

UEFA:Τέλος σε Champions και Europa League

Μετά την έξαρση του κορωνοϊού, η UEFA ανακοίνωσε πως υπάρχει οριστική αναβολή στους αγώνες των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, δίχως να έχει ανακοινωθεί το χρονικό διάστημα που θα ισχύσει αυτό το μέτρο.

Μάλιστα η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι τα προημιτελικά και τα ημιτελικά των διοργανώσεων να γίνουν σε ένα παιχνίδι, δίχως να υπάρξει ρεβάνς. Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας είναι να προλάβει τις ημερομηνίες των τελικών, αφού στις 30 Μαΐου θα διεξαχθεί του Champions League στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τρεις μέρες νωρίτερα του Europa League στο Γκντάνσκ.

Εuro: Οδεύει προς αναβολή για το 2021

Η UEFA ανακοίνωσε πως την Τρίτη (17/03) θα υπάρξει μία ευρεία τηλεδιάσκεψη, με θέμα συζήτησης το μέλλον του Euro2020, λόγω της μεγάλης εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την «Equipe», η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία αναμένεται να ανακοινώσει πολύ σύντομα την αναβολή της μεγάλης διοργάνωσης και, όπως αναφέρει το γαλλικό μέσο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2021.

Δείτε τι συμβαίνει σε 43 χώρες σε όλο τον κόσμο,(πλην των χωρών που αναφέρθηκαν πιο πάνω), μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Αλβανία: Αναβολή αγώνων

Αλγερία: Κεκλεισμένων των θυρών

Αργεντινή: Διεξάγεται κανονικά το πρωτάθλημα

Αυστρία: Αναβολή αγώνων

Αζερμπαϊτζάν: Διεξάγεται κανονικά το πρωτάθλημα

Βέλγιο: Διεξάγεται κανονικά το πρωτάθλημα

Βοσνία: Κεκλεισμένων των θυρών

Βραζιλία: Διεξάγεται κανονικά το πρωτάθλημα

Βουλγαρία: Κεκλεισμένων των θυρών

Κίνα: Αναβολή πρωταθλήματος

Κροατία: Αναβολή αγώνων μέχρι τέλος Μαρτίου

Κύπρος: Κεκλεισμένων των θυρών

Τσεχία: Κεκλεισμένων των θυρών

Δανία: Αναβολή αγώνων

Εσθονία:Η Κυβέρνηση ανακοίνωση αναστολή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων μέχρι την 1η Μαΐου.

Γεωργία: Διεξάγεται κανονικά το πρωτάθλημα

Ουγγαρία: Κεκλεισμένων των θυρών

Ισλανδία: Διεξάγεται κανονικά το πρωτάθλημα

Ιράν: Αναβολή αγώνων

Ισραήλ: Αναβολή αγώνων

Καζακστάν: Κεκλεισμένων των θυρών

Κόσοβο: Διεξάγεται κανονικά το πρωτάθλημα

Μάλτα: Διεξάγεται κανονικά το πρωτάθλημα

Μολδαβία: Αναβολή αγώνων

Ολλανδία: Αναβολή αγώνων στην περιοχή Μπράμπαντ

Βόρεια Μακεδονία: Αναβολή αγώνων

Νορβηγία: Αναβολή της προετοιμασίας των ομάδων στο εξωτερικό

Πολωνία: Κεκλεισμένων των θυρών

Πορτογαλία: Αναβολή των παιχνιδιών

Ρουμανία: Αναβολή αγώνων

Ρωσία: Κεκλεισμένων των θυρών στη Μόσχα, διεξάγονται κάποια ματς με προσέλευση κάτω από 5.000 θεατών. Οι σύλλογοι παίρνουν την οριστική απόφαση για το αν θα διεξαχθούν τα παιχνίδια με μικρή προσέλευση κόσμου.

Σλοβακία: Αναβολή αγώνων.

Σλοβενία: Αναβλήθηκαν όλα τα ματς

Νότιος Κορέα: Αναβολή αγώνων

Ελβετία: Αναβολή αγώνων

Τουρκία: Κεκλεισμένων των θυρών

Ουκρανία: Κεκλεισμένων των θυρών

Η.Π.Α.: Κλειστό το πρωτάθλημα για 30 μέρες

Κόστα Ρίκα: Κεκλεισμένων των θυρών

Κολομβία: Αναβολή των αγώνων

Μεξικό: Διεξάγεται κανονικά το πρωτάθλημα

Λευκορωσία: Διεξάγεται κανονικά το πρωτάθλημα

Αρμενία: Κεκλεισμένων των θυρών μόνο σε αγώνες Νέων

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.