Οι επιχειρήσεις θα μείνουν όρθιες μόνο αν αντέξει το κράτος να πληρώνει αντ' αυτών

Δημήτρης Κανελλάκης06 Φεβρουαρίου 2021

Είναι σχεδόν βέβαιο, πλέον, ότι η πανδημία του κορωνοϊούθα τραβήξει περισσότερο απ' ό,τι όλοι θέλαμε να ελπίζουμε. 

Το σενάριο να φτάσουμε ως τα τέλη του 2021 με περιορισμούς και με την οικονομία να μην έχει ανοίξει πλήρως, να μην έχει επιστρέψει σε κανονικότητα, είναι το πιθανότερο.

Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν οι μεταλλάξεις, ενώ είναι άγνωστο αν θα έχει εμβολιαστεί το 50%, έστω, του πληθυσμού τους επόμενους 9-10 μήνες, αρκεί για να καταλάβουμε ότι είναι μακριά η ώρα που θα ξεμπερδέψουμε με την πανδημία, που θα αισθανθούμε ασφαλείς, όσο ασφαλείς αισθανόμασταν προν τον Μάρτιο του 2020.

Δύο είναι τα ζητήματα από δω και πέρα: να μην ξαναφτάσει το σύστημα υγείας της χώρας να πιέζεται όσο πιέστηκε Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ή και ακόμη περισσότερο αφού υπάρχουν προβλέψεις και για τέτοιον κίνδυνο, και να μην καταρρεύσει η οικονομία.

Είναι δεδομένο ότι αν τα μέτρα που υπάρχουν δεν τηρούνται, ή αν δεν ληφθούν αυστηρότερα, πολύ γρήγορα θα φτάσουμε να έχουμε πάνω από 2000 κρούσματα την ημέρα, άρα πολύ περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, πολύ μεγαλύτερες ανάγκες για διασωληνώσεις.

Με αυστηρότερα μέτρα, όμως, η εστίαση θα εξακολουθήσει να είναι κλειστή, η αθλητική δραστηριότητα θα παραμείνει στο... γύψο, πολλοί τομείς της οικονομίας θα συνεχίσουν να δέχονται πλήγματα και να διατρέχουν ολοένα και εντονότερο κίνδυνο να μην αντέξουν άλλο και να υπάρξει ντόμινο λουκέτων.

Μπορεί να το σηκώσει αυτό το βάρος η κυβέρνηση; Μπορεί να το διαχειριστεί; Αυτό είναι, κατά την άποψή μου, το κρισιμότερο ερώτημα.

Η ΕΕ έδωσε την έγκρισή της για μέτρα στήριξης και πέραν του πρώτου εξαμήνου του 2021, μέχρι τα τέλη του 2021. Ενδεικτικό, ασφαλώς, της βεβαιότητας που υπάρχει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά θα διαρκέσουν.

Αντέχει το κράτος να κρατάει ζωντανή την οικονομία με τις δικές του δυνάμεις; Αντέχει το κράτος να γίνει ο αντ' αυτού των επιχειρηματιών και να πληρώνει για λογαριασμό τους το μεγαλύτερο μέρος μισθών και ασφαλιστικών εισφορών για να κρατάνε ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους;

Αν αντέχει, θα υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ. Αν δεν αντέχει, αυτό που περιμένει την Ελλάδα όταν θα τελειώσει η υγειονομική κρίση, είναι ένας... εφιάλτης...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.