Οι εμπειρίες του Μπούργος και ο Αρης της επόμενης ημέρας

Βασίλης Μάστορας03 Μαρτίου 2022

Η πρόσληψη του Μπούργος από τον Αρη ήταν μία πρώτης τάξεως έκπληξη. Από τον Ακη Μάντζιο που δεν είχε καμία παράσταση από ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ με ρόλο πρωταγωνιστή στο Πρωτάθλημα, στον προπονητή ο οποίος προέρχεται από το Πρωτάθλημα της Ισπανίας. Ένα από τα καλύτερα του κόσμου. 

«Δεν ήταν πρώτος προπονητής», μπορεί να υποστηρίξουν όσοι έχουν ενστάσεις για την πρόσληψη. Πόσο όμως αυτό μπορεί να μειώσει την αξία του Μπούργος που θήτευσε δίπλα στον Σιμεόνε, προπονητή- πρωταγωνιστή, με βαρύ βιογραφικό. Δεν μπορεί να ήταν τυχαία η πολύχρονη παρουσία δίπλα του. Κάτι θα πρόσφερε στην Ατλέτικο και κάτι θα έμαθε τόσα χρόνια. Αλλωστε για όλους υπάρχει πάντα μία πρώτη φορά. Το ζήτημα είναι πόσο ταλέντο έχουν ώστε όταν αναλαμβάνουν ρόλο πρωταγωνιστή να κάνουν πράξη όλα όσα έμαθαν. Σ’ αυτό το σημείο βρίσκεται ο Μπούργος, προπονητής που έχει να δώσει πάρα πολλά στον Αρη. Δεν στέκομαι στο δύο στα δύο που πέτυχαν οι «κίτρινοι» μαζί του. Παρότι η ομάδα έδειξε ότι έβαλε το χεράκι του ο Αργεντινός στο αγωνιστικό προφίλ του Αρη. 

Οι «κίτρινοι» έχουν πλέον πλάνο, ηρεμία, αγωνιστικό ρυθμό, αρχή μέση, τέλος. Αυτά είναι που δεν συμβαίνουν, πάντα σε μία αλλαγή προπονητή. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι και συγκυριακά. Αλλωστε σε επτά ημέρες ούτε ο μάγος Χουντίνι θα μπορούσε να αλλάξει πολλά πράγματα σε μία ομάδα. Ούτε 180 αγωνιστικά λεπτά είναι κριτήριο των ικανοτήτων ενός προπονητή. Πολύ περισσότερο όταν είναι τα πρώτα του βήματα στον πάγκο μίας ομάδας. Στην καλύτερη περίπτωση ο Μπούργος θα πρέπει να κριθεί μετά το τέλος όλης της χρονιάς. Και εκεί με επιείκεια καθώς θα «μαγειρεύει» με τα υλικά που βρήκε. Το αποτύπωμα του, θετικό ή αρνητικό, θα το αφήσει μετά τον α’ γύρο της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Πέρα όμως από το αγωνιστικό ο Αρης έχει τεράστια ευκαιρία να πάρει ιδέες από τον Αργεντινό για την οργάνωση της ομάδας. Για το πώς πρέπει να λειτουργεί. Για την οργάνωση των τμημάτων υποδομής. Θα πρέπει να έχει λόγο για όλα και η διοίκηση να ασπαστεί τις εισηγήσεις του. Βρίσκοντας τη μέση γραμμή σε σχέση με αυτά που έκανε η Ατλέτικο με τα τεράστια μπάτζετ κι αυτά που μπορεί και θα πρέπει να κάνει ο Αρης. Μία ακριβή μεταγραφή μπορεί να κάνει θόρυβο να έχει μικρή ή μεγάλη προσφορά, αλλά δεν αποτελεί μακροπρόθεση επένδυση. 

Μία λάθος μεταγραφή αποτελεί οικονομική καταστροφή. Η βελτίωση όμως ενός ποδοσφαιρικού κλαμπ σε οργανωτικά θέματα και στις υποδομές αποτελούν επένδυση. Απ’ αυτές που μόνο κέρδος μπορεί να βγάλει μία ΠΑΕ. Κι αυτό θα πρέπει να το σκεφτεί σοβαρά πλέον ο κ. Καρυπίδης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.