Οι δύο τους βάζουν πλάτη…και η Νάπολι ονειρεύεται το scudetto

Κωστής Παναγιώτου21 Ιανουαρίου 2023

Μετά από 33 χρόνια η Νάπολι έχει κάθε λόγο να ονειρεύεται τον τίτλο του πρωταθλήματος. Σε αυτό το διάστημα των 33 χρόνων οι "παρτενοπέι" βρέθηκαν και άλλες φορές να διεκδικούν το scudetto με αξιώσεις, αλλά στην τελική στροφή έμεναν εκτός και τα όνειρα γινόντουσαν στάχτη. 

Φέτος όμως, φαίνεται πως κάτι έχει αλλάξει. Ο τρόπος που αγωνίζεται η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι έχει μαγνητίσει τα βλέμματα όλων εντός και εκτός Ιταλίας, αλλά η διαφορά με τις προηγούμενες σεζόν είναι η νοοτροπία του νικητή που έχει χτίσει ο Ιταλός τεχνικός από το καλοκαίρι του 2021 που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας.

Σίγουρα το πνεύμα νικητή είναι απαραίτητο σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, αλλά χρειάζονται και οι κατάλληλοι παίκτες. Στα πρόσωπα του Βίκτορ Οσιμέν και του Κβίτσα Κβαρατσχέλια ο Σπαλέτι βρήκε τους ηγέτες του, με τον Νιγηριανό και τον Γεωργιανό να συνθέτουν ένα από τα πιο καυτά δίδυμα της Ευρώπης.

Ανάμεσα στους κορυφαίους επιθετικούς της Ευρώπης

Από το καλοκαίρι του 2016 και τη φυγή του Γκονσάλο Ιγκουαΐν οι "παρτενοπέι" έψαχναν τον άνθρωπο που θα μπει στα παπούτσια του Αργεντινού, πολλοί ήρθαν ως διάδοχοι κανένας όμως δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Πέντε χρόνια μετά και συγκεκριμένα τη καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο της σεζόν 2020/21 η Νάπολι αποφασίζει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη και να αποκτήσει τον Οσιμέν, έναντι 75 εκατ. ευρώ από τη Λιλ, με αποτέλεσμα να γίνει η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου.

Οι επικριτές ήταν αρκετοί και τα ερωτήματα πολλά. Ο τότε 21χρονος επιθετικός είχε πίσω του δύο γεμάτες και παραγωγικές σεζόν με Λιλ και Σαρλερουά, έχοντας 38 τέρματα σε 74 συμμετοχές, αλλά οι δύσπιστοι συνέχιζαν να αμφισβητήσουν τη μεταγραφή του Οσιμέν, στηρίζοντας τα επιχειρήματά τους στο γεγονός ότι ο Νιγηριανός φορ δεν είχε αγωνιστεί ποτέ σε ομάδα με πίεση για διακρίσεις.

Η πρώτη σεζόν (2020/21) του Οσιμέν στη Νάπολι ολοκληρώθηκε με απολογισμό 10 γκολ σε 30 παιχνίδια, με την ομάδα να τερματίζει στην 6η θέση της βαθμολογίας και τη διοίκηση να αποφασίζει να αλλάξει πλεύση, απομακρύνοντας τον Γκατούσο από τον πάγκο της ομάδας, φέρνοντας στη θέση του ένα πολύπειρο προπονητή, όπως είναι ο Σπαλέτι.

Από την άφιξη του 63χρονου τεχνικού μέχρι σήμερα ο Νιγηριανός επιθετικός έχει εξελιχθεί σε μόνιμη απειλή για τις αντίπαλες άμυνες, όντας ο πρώτος σκόρερ της Νάπολι την περσινή σεζόν αλλά και τη φετινή. Σε 50 αναμετρήσεις με τον Σπαλέτι στον πάγκο ο Οσιμέν έχει πετύχει 31 τέρματα, ενώ παράλληλα έχει μοιράσει και 10 ασίστ.

Τη φετινή χρονιά ο 24χρονος στράικερ έχει σημειώσει 13 τέρματα σε 18 παιχνίδια, με αποτέλεσμα να είναι ο πρώτος σκόρερ των «παρτενοπέι» και της Serie A, όντας ο πιο απειλητικός παίκτης του ιταλικού πρωταθλήματος με 8.5 xG (12 γκολ στη Serie A). 

Αλλά τα επιτεύγματά του δεν σταματούν εδώ, αφού είναι 3ος στη λίστα με τους ποδοσφαιριστές των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης που χρειάζονται τα λιγότερα λεπτά για να βρουν το δρόμο προς τα δίχτυα.

Πρώτος στη σχετική λίστα είναι ο Έρλινγκ Χάλαντ οποίος χρειάζεται μόλις 68 λεπτά για να σκοράρει, δεύτερος ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι οποίος κάθε 88 λεπτά στέλνει τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα και τρίτος ο Βίκτορ Οσιμέν με 97 λεπτά.

Μάλιστα, ο 24χρονος φορ έχει μέχρι στιγμής 36 τέρματα σε 65 αγώνες στη Serie A, με αποτέλεσμα να είναι ήδη ο κορυφαίος Νιγηριανός σκόρερ, ενώ απέχει 10 γκολ από το να γίνει ο κορυφαίος Αφρικανός σκόρερ στον ιταλικό πρωτάθλημα, ένα ρεκόρ που κατέχει ο σπουδαίος Τζορτζ Γουεά.

Το παιδί θαύμα της Γεωργίας που γίνεται ηγέτης

Ο Οσιμέν μπορεί να είναι πρώτο βιολί της Νάπολι στο σκοράρισμα, με το όνομά του να φιγουράρει ήδη στις μεταγραφικές λίστες κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων, αλλά τις εντυπώσεις στη φετινή ομάδα του Σπαλέτι έχει κλέψει το παιδί θαύμα της Γεωργίας, ο Κβίτσα Κβαρατσχέλια ή για τους φίλους των "παρτενοπέι" ο "Κβαραντόνα".

Μάλιστα, ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του παραδέχτηκε πως είναι το αγαπημένο του παρατσούκλι: «Όλα τα προσωνύμια που μου έχουν δώσει είναι όμορφα και συμπαθητικά, όταν όμως υπάρχει ένα μέρος του ονόματος του Μαραντόνα που συνδέεται με σένα, είναι τιμή και δημιουργεί ένα μοναδικό συναίσθημα. Το "Κβαραντόνα" είναι το αγαπημένο μου προσωνύμιο».

Ο 21χρονος μεσοεπιθετικός εντάχθηκε στη Νάπολι το φετινό καλοκαίρι, αποτελώντας μάλιστα την πρώτη μεταγραφή του ιταλικού συλλόγου για τη σεζόν 2022/23, έναντι 10 εκατ. ευρώ. Από το ντεμπούτο με τη νέα του ομάδα έδειξε πως διαθέτει όλο το πακέτο για να αντικαταστήσει επάξια το κενό που άφησε η αποχώρηση του Λορέντσο Ινσίνιε, καθώς στη εκτός έδρας νίκη με 5-2 επί της Ελλάς Βερόνα, πέτυχε ένα γκολ και μοίρασε μια ασίστ.

Ο Κβαρατσχέλια στην πρώτη του σεζόν, σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα στον κόσμο, είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Η ταχύτητα, η τεχνική του κατάρτιση, οι ντρίπλες και η οξυδέρκειά του συνθέτουν ένα κράμα ποδοσφαιριστή που μέσα στον αγωνιστικό χώρο μπορεί να ταλαιπωρήσει κάθε αμυντικό και κάθε αντίπαλη άμυνα, κάνοντας το απρόβλεπτο.

Μέχρι στιγμής ο βιρτουόζος Γεωργιανός έχει σημειώσει 9 γκολ και έχει μοιράσει άλλες 10 ασίστ σε 20 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ στη Serie A μετράει 7 τέρματα και ισάριθμες ασίστ (7). Επίσης, είναι πρώτος στο ιταλικό πρωτάθλημα στις μεγάλες ευκαιρίες που έχει δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του, έχοντας 9, μαζί με τον Ζελίνσκι και τον Μιλίνκοβιτς Σάβιτς της Λάτσιο. 

Η σπουδαία σεζόν που πραγματοποιεί ο Κβαρατσχέλια αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι είναι βρίσκεται σε μια ξεχωριστή λίστα τη φετινή σεζόν μαζί με τον Νεϊμάρ και τον Μέσι, καθώς μόνο αυτοί οι τρεις έχουν τουλάχιστον 7 τέρματα και 7 ασίστ στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Η Νάπολι μετά το θρίαμβο επί της Γιουβέντους και την αναπάντεχη ισοπαλία της Μίλαν με τη Λέτσε βρίσκεται στο +9 από τους "ροσονέρι" και στο +10 από την Ίντερ, ενώ οι "μπιανκονέρι" μετά τη αφαίρεση των 15 βαθμών για το σκάνδαλο "plusvalenze" κατρακύλησαν στο -25 από την κορυφή. Η διαφορά των "πατρενοπέι" από τους αντιπάλους τους έχει δώσει αέρα αυτοπεποίθησης στην ομάδα του Σπαλέτι, αλλά το δίδυμο Οσιμέν-Κβαρατσχέλια έχει δώσει το δικαίωμα στη Νάπολη να ονειρεύεται μετά από 33 χρόνια το scudetto.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.