Οι δύο απαραίτητες μεταγραφές, τα «μπάζα» και οι ελάχιστες ελπίδες για άλλους νεαρούς

Στέλιος Γρηγοριάδης13 Αυγούστου 2023

Τα δύο προηγούμενα χρόνια ήθελα να το ελπίζω, ήθελα να το πιστεύω, αλλά δεν γινόταν. Φέτος το καλοκαίρι, με τη λήξη της προηγούμενης σεζόν, άρχισα να… προσεύχομαι. Και το έγραφα κάθε μέρα: “Ξεφορτώστε τα “μπάζα” από το ρόστερ του ΠΑΟΚ. Φέρτε ποιοτικούς παίκτες”…

Δόξα τω Θεώ, επιτέλους έγινε, ως ένα βαθμό. Ο Λουτσέσκου πείστηκε (τελευταίος στη γη) ότι ο άλλοτε αρτίστας Μπίσεσβαρ είναι παλαίμαχος και ο ανέκαθεν άχρηστος Ελ Καντουρί περιττός. Ετσι ο ΠΑΟΚ απαλλάχτηκε από δύο βαρίδια. Ταυτόχρονα έφυγε και ο Νινούα. Τώρα πουλήθηκε και ο Αουγκούστο. Δύο ακριβά συμβόλαια λιγότερα, ένας παίκτης του τίποτα και του καθόλου λιγότερος και 5,5 εκατομμύρια στα ταμεία περισσότερα, για έναν άλλο παίκτη, που ήταν ανέκδοτο να θεωρείται κορυφαίος του ΠΑΟΚ, επειδή ακριβώς είχε ξεμείνει η ομάδα από ποιότητα. Αν προσθέσουμε και τον Κούρτιτς, που σαφώς πρόλαβε να προσφέρει αλλά ήταν προδιαγεγραμμένη η αποχώρησή του (αλήθεια, θα μας εξηγήσει ποτέ κανείς τι έγινε με την περίπτωσή του;) αμέσως-αμέσως προκύπτουν πέντε θέσεις κενές που αναζητούν κάλυψη με αληθινή ποιότητα ώστε να αναβαθμιστεί το ρόστερ.

Αντί του Αουγκούστο αποκτήθηκε ο Οζντόεφ. Θα τον δούμε, θα τον “ζυγίσουμε” και θα φανεί αν ο ΠΑΟΚ βγαίνει ωφελημένος. Στη θέση του Νινούα αν υποθέσουμε ότι μπήκε ο Τσιγγάρας, μόνο κέρδος μπορεί να προκύψει και ήδη φαίνεται ξεκάθαρα. Οι άλλες τρεις θέσεις, όμως, παραμένουν κενές. Ούτε ο Μπίσεσβαρ, ούτε ο Ελ Καντουρί, ούτε καν ο Κούρτιτς αντικαταστάθηκαν. Αρα, πρέπει να πάρει ο ΠΑΟΚ ακόμη έναν ή και δύο χαφ και οπωσδήποτε έναν ακόμη εξτρέμ. Κι όχι μόνο να τους πάρει, αλλά να είναι και καλύτεροι από αυτούς που έφυγαν.

Εννοείται ότι υπάρχουν κι άλλοι παίκτες, που, υπό νορμάλ συνθήκες, δεν επρόκειτο να βρίσκονται στον ΠΑΟΚ. Τι δουλειά έχουν στο ρόστερ μιας ομάδας που θέλει να κατακτήσει τίτλους ένας Νάσμπεργκ, ένας Κεντζιόρα, ένας Μουργκ, ένας Ρικάρντο, ακόμη κι ένας Φιλίπε Σοάρες, που τόσες ευκαιρίες πήρε, αλλά καμία δεν αξιοποίησε για να αποδείξει ότι έχει θέση στον ΠΑΟΚ; Μιλάμε, δηλαδή, για άλλες πέντε θέσεις που κάλλιστα θα μπορούσαν να ανήκουν σε καλύτερους παίκτες, με νορμάλ, όπως είπαμε, συνθήκες. Οπου νορμάλ συνθήκες, σκεφτείτε έναν Ιβάν πιο ορεξάτο και χωρίς τα εμπόδια που ορθώθηκαν μπροστά του για τους γνωστούς λόγους. Εναν Ιβάν με διάθεση και ευχέρεια να διαθέσει πιο πολύ χρήμα, όπως το έκανε μέχρι να κατακτήσει ο ΠΑΟΚ το αήττητο Πρωτάθλημα και το νταμπλ. Αλλά σκεφτείτε επίσης και προσεκτικές μεταγραφές, δουλεμένες από ανθρώπους που ήξεραν τι ζητούσαν, πού θα το έβρισκαν και πώς θα το αποκτούσαν. Οπως ο Λούμπος Μίχελ, αλλά και το τμήμα σκάουτινγκ, που, όποτε το εμπιστεύτηκαν, αποδείχτηκε στην πράξη ότι έκανε εύστοχες επιλογές.

Αυτή τη στιγμή θεωρείται βέβαιο ότι θα αποκτηθούν ένας χαφ και ένας εξτρέμ. Δεν είναι απαραίτητοι μόνο δύο παίκτες, αλλά αν είναι αληθινά ποιοτικοί θα πρόκειται για σημαντική ενίσχυση. Ας γίνουν μόνο δύο μεταγραφές, αλλά ας είναι πετυχημένες και οι δύο. Ας καθυστερήσουν κι άλλο, αρκεί να βελτιώσουν την αγωνιστική εικόνα του ΠΑΟΚ. Η οποία δεν είναι κακό να παραδεχτούμε ότι, μέχρι στιγμής, δεν ικανοποιεί κανέναν.

Πέρα από το γεγονός ότι είναι κρίμα για τον ΠΑΟΚ να κουβαλάει ακόμη “μπάζα”, μολονότι έγινε μια πρώτη εκκαθάριση, με λυπεί η άμεση δικαίωσή μου για τον Λύρατζη και τον Τσαούση. Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι μου, ο Λουτσέσκου τους έκοψε από την αποστολή του αγώνα στο Σπλιτ με τη Χάιντουκ. Φοβάμαι ότι έτσι θα κυλήσει όλη η σεζόν για τους νεαρούς Ελληνες του ρόστερ, πλην του Κωνσταντέλια και του Κουλιεράκη. Ο Μιχαηλίδης και ο Τσιγγάρας θα μπαινοβγαίνουν στην ενδεκάδα, αλλά για Λύρατζη, Τσαούση, Βρακά, Γιαξή και Τζίμα δεν βλέπω να υπάρχει χώρος. Τα παιδιά αυτά πιο πολύ διακοσμητικό ρόλο θα έχουν, παρά ουσιαστικό. Μακάρι, χίλιες φορές μακάρι, να διαψευστώ.

Toυλάχιστον φέτος δεν μας είπαν από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ ότι ακολουθούν… νέο πρότζεκτ και ότι, με πολλούς νεαρούς, “χτίζουν” τον νέο μεγάλο ΠΑΟΚ. Δεν έκαναν το λάθος να… αυτοπαραμυθιάζονται και να κοροϊδεύουν, έστω άθελά τους, τον κόσμο, όπως έκαναν πέρσι τέτοιο καιρό. Κάτι είναι κι αυτό.

ΥΓ. Μάλλον ο… ευσεβής πόθος οδηγεί ορισμένους σε θετικά σχόλια για τον Σαμάτα με τις δύο ολιγόλεπτες συμμετοχές του κόντρα στην Μπεϊτάρ και τη Χάιντουκ. Αλήθεια, κατάφεραν μέσα σ’ αυτά τα λίγα λεπτά να συμπεράνουν ότι ο ΠΑΟΚ λύνει το πρόβλημα του φορ με τον Τανζανό; Εγώ δεν είδα τίποτε, αλλά δεν θα βιαστώ να πω ότι είναι μια ακόμη αποτυχημένη μεταγραφή. Λέω ότι είναι πολύ νωρίς για να τον κρίνουμε. Οπως και τον Οζντόεφ, φυσικά. Οπως και τον Εκόνγκ ακόμη, αν και έχει πολύ περισσότερο χρόνο στην ομάδα. Ψυχραιμία και υπομονή, λοιπόν...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.