Oι δυνατοί, ποτέ, δεν αγωνιούν για τα «παιχνίδια» της κληρωτίδας

Βασίλης Μάστορας01 Σεπτεμβρίου 2020

Οι ευρωπαϊκοί αγώνες των ελληνικών ομάδων αλλάζουν την ατζέντα της καθημερινότητας τους. Γιατί είναι διαφορετικό να ασχολείται ο κόσμος μ’ έναν αγώνα με τα χαρακτηριστικά της εγχώριας ποδοσφαιρικής μιζέριας και διαφορετικό να κάνει focus σ’ έναν αγώνα με ευρωπαϊκή αύρα. Μιλάμε ξεκάθαρα για δύο διαφορετικά πράγματα. 

Η γοητεία ενός ευρωπαϊκού αγώνα δεν συγκρίνεται, ίσως, ακόμη και με την αύρα ενός εγχώριου ντέρμπι. Αυτός είναι και ο λόγος που όλοι πετούν τη σκούφια τους όταν η ομάδα τους παίρνει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ακόμη ψηλότερα, όταν το εισιτήριο αυτό έχει προοπτική του αγώνες του Champions League. Μέχρι εκεί όμως γιατί μετά αρχίζουν τα δράματα. Οι ελληνικές ομάδες σιγά- σιγά έχασαν το προνόμιο να μπαίνουν στις ισχυρές ομάδες των διοργανώσεων με αποτέλεσμα να βρίσκουν μπροστά τους ομάδες-θρύλους της Ευρώπης. Ακολουθούν τα παρακάλια για… ποδοσφαιρικά θαύματα, μικρά ή μεγάλα λίγη αξία έχει, και το ανάθεμα στον παράγοντα τύχη.

Λόγια της στιγμής, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι οι περισσότερες ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τις βλέπουν περίπου ως λοταρία. Να καταφέρουν να περάσουν έναν ή δύο αντιπάλους, να κερδίσουν ό,τι προλάβουν να κερδίσουν από έσοδα τηλεόρασης, bonus και εισιτήρια και μετά πάλι προσγείωση στην εγχώρια μιζέρια. 

Ακόμη κι εκείνες που καταφέρνουν να έχουν παρουσία στους ομίλους του Europa League, τα έσοδα σκέφτονται περισσότερο και λιγότερο να φθάσουν στους προημιτελικούς ή τους ημιτελικούς. Λες και τους «χαλάει» να κάνουν ομάδα ικανή να φθάσει ψηλά στη δεύτερη τη τάξη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οταν όμως ξέρεις τις πραγματικές σου αγωνιστικές δυνατότητες ή δε θέλεις να μεγαλώσεις το μπάτζετ γιατί ξέρεις ότι με λιγότερα και λίγο επικοινωνιακό θόρυβο θα είσαι πρωταγωνιστής στη Super League1, είναι δύσκολο να σηκώσεις το κεφάλι και να κοιτάξεις περισσότερο ψηλά.

Μ’ αυτά τα δεδομένα οι ελληνικές ομάδες χάνουν τον ύπνο τους κάθε χρόνο πριν από την κλήρωση των ευρωπαϊκών αγώνων, γιατί υπάρχουν πολλές καλύτερες ομάδες με τις οποίες μπορεί να βρεθούν αντίπαλες. Στις κληρώσεις συνήθως αγωνιούν οι αδύναμες ομάδες. Οι δυνατές, όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος, για το μόνο που νοιάζονται είναι να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ και ο Αρης, υποδέχτηκαν με διαφορετικά συναισθήματα την κλήρωση. Ο «δικέφαλος» είχε όλη την ατυχία με το μέρος του και βρήκε απέναντι του την Μπενφίκα που κάθε χρόνο ανεβάζει ψηλά τον πήχη των ευρωπαϊκών της απαιτήσεων. 

Αν υπάρχει ένα θετικό για τον ΠΑΟΚ είναι ότι αντιμετωπίζει του Πορτογάλους στην Τούμπα σε νοκ άουτ αγώνα και έχει έναν συμπατριώτη τους προπονητή. Αν μάλιστα προλάβει και κάνει και μία μεταγραφή παίκτη ο οποίος θα είναι αγωνιστικά έτοιμος για να μπει στην ενδεκάδα, όλα θα είναι καλύτερα για τον ΠΑΟΚ.

Ο Αρης που κληρώθηκε με αντίπαλο την Κόλος Κοβαλίφκα από την Ουκρανία, η οποία ιδρύθηκε το 2012, θεωρητικά ήταν ο τυχερός της κλήρωσης. Η υπεραισιοδοξία όμως ποτέ δεν ήταν καλός σύμβουλος. Κι επειδή στο ποδόσφαιρο καμία ομάδα δεν αποκλείσθηκε ή προκρίθηκε από την κλήρωση χρειάζεται ρεαλισμός και καλή προετοιμασία. Ολα τ’ άλλα θα κριθούν στα 90 λεπτά.

FOCUS

Ξύπνησε η Ξάνθη και θα αναζητήσει το δίκαιο τους προσφεύγοντας στο CAS γιατί θεωρεί άδικο τον υποβιβασμό της και τη διεξαγωγή του αγώνα μπαράζ! Μάλλον αργά το θυμήθηκαν οι ακρίτες κι έτσι έχασαν την ευκαιρία της παραμονής. Και τα… «γράμματα» ήταν απλά και κατανοητά, γιατί άραγε η «γάτα» ο Πανόπουλος δεν τα διάβασε καλά;

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.