Οι δυνάμεις της παρανομίας και η διαιώνιση της σήψης

Βασίλης Μάστορας17 Δεκεμβρίου 2020

Το 1997, η είδηση η οποία στην αρχή πέρασε απαρατήρητη και οι περισσότεροι στο άκουσμα τους χαμογέλασαν. Τι είχε γίνει; Σε αρκετά γήπεδα της Premiership έσβησαν ταυτόχρονα τα φώτα των προβολέων. Χρειάστηκε να γίνει γνωστό πως στην Ασία οι στοιχηματικές εταιρείες θεωρούν ως τελικό το αποτέλεσμα ενός αγώνα εάν αυτός διακοπεί για τεχνικούς λόγους για να καταλάβουν όλοι τι ήταν πιθανόν να συνέβη. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμάται πως κάθε χρόνο παγκοσμίως ξεπλένονται περί τα 90 δισ. ευρώ μαύρου χρήματος σε διάφορες παράνομες δραστηριότητες του ποδοσφαίρου. Αρα όσοι εξακολουθούν να προσεγγίζουν το άθλημα ως ένα χώρο διασκέδασης ας έχουν στο μυαλό τους και αυτά τα στοιχεία.

Οι υγιώς σκεπτόμενοι φίλαθλοι, κάθε φορά που μπαίνουν ζητήματα στο ποδόσφαιρο, άσχετα με τα όσα συμβαίνουν μέσα στις τέσσερις γραμμές, αναρωτιούνται γιατί κάθε χρόνο η αναξιοπιστία του αθλήματος κατρακυλάει και πιο κάτω.

Η απάντηση ίσως καλύπτεται από τη σύνθεση δηλώσεων που έκαναν κορυφαίοι παράγοντες του ποδοσφαίρου σ’ ένα ρεπορτάζ της εκπομπής VICE, της τηλεόρασης του ΑΝΤ1, τον Μάρτιο του 2017. Θέμα η κρίση αξιοπιστίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ και διεθνής ποδοσφαιριστή Ντέμης Νικολαϊδης δήλωσε: "Μέχρι και σε ιδιωτικό γραφείο ερευνών είχα πάει στο εξωτερικό για να παρακολουθήσουμε το σύστημα εδώ...". Ο Αχιλλέας Μπέος μπαρουτοκαπνισμένος παράγοντας ότι: "Το 90% του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής χειραγωγείται κάθε Κυριακή. Αν ψάξουν θα το βρουν...". Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης ο οποίος είχε φθάσει στη ρίζα της ποδοσφαιρικής διαφθοράς, συμπλήρωσε: "Υπουργοί της κυβέρνησης πήγαιναν τακτικά στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και του ζητούσαν να με απομακρύνει...". Περισσότερο αποκαλυπτικός ο πρώην πρόεδρος της Λάρισας Κώστας Πηλαδάκης: "Μου μπήκε στο μυαλό η ιδέα να παρακολουθήσουμε το σύστημα και να πάρουμε στοιχεία μέσω της Ασφάλειας, αλλά στη ζυγαριά ότι έχω τρία παιδάκια που θέλω να τα βλέπω, είπα πως δεν μπορώ να σώσω το ελληνικό ποδόσφαιρο και ήρθε η ώρα να φύγω...". Κι ως επιμύθιο αυτών η δήλωση του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη: "Το θέμα είναι πως θα ξεμπλέξουμε τη διαιτησία από την ΕΠΟ. Ας μην κρυβόμαστε εκεί είναι το γαϊτανάκι...".

Δεν χρειάζεται λοιπόν κάποιος, που διαβάζει αυτές τις δηλώσεις, να είναι ιδιαίτερα υποψιασμένος για το παρασκήνιο του ποδοσφαίρου, προκειμένου να αντιληφθεί το πραγματικό γήπεδο όπου παίζεται το παιχνίδι. Συγχρόνως παίρνει και απάντηση στο ερώτημα «γιατί η σήψη διαιωνίζεται;».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.