Οι δικαστικές διαμάχες ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού την τελευταία πενταετία

Metrosport Team20 Φεβρουαρίου 2020

Έχει γίνει συνήθεια πλέον το πρωτάθλημα να παίζεται στις δικαστικές αίθουσες. Διανύουμε εβδομάδα ντέρμπι και αντί να μιλάμε για μπάλα και να προσπαθούμε να σκαρφιστούμε πώς θα «πνίξει» ο ένας προπονητής τα ατού του άλλου, το ενδιαφέρον έχει στραφεί στις δικαστικές αίθουσες, στις εισηγήσεις της ΕΕΑ και τον επικοινωνιακό «πόλεμο» ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Δεν είναι η πρώτη φορά, όμως. Οι δύο μονομάχοι της Τούμπας έχουν απασχολήσει τα αρμόδια δικαστικά όργανα πολλάκις τα τελευταία χρόνια.

2016: ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην Τούμπα για τον πρώτο (και μοναδικό) παιχνίδι της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου… δεύτερο δεν υπήρξε. Ο διαιτητής της αναμέτρησης, Ανδρέας Παππάς, αρνήθηκε να καταλογίσει πέναλτι υπέρ του Δικεφάλου λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της αναμέτρησης στην ανατροπή του Μακ από τον Καπίνο και ενώ το σκορ ήταν στο 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού. Ο Σλοβάκος τον έφτυσε και αντίκρυσε την κόκκινη κάρτα. Αυτό ήταν και το έναυσμα για να εισβάλλουν οι οπαδοί των «ασπρόμαυρων» στον αγωνιστικό χώρο, το παιχνίδι να διακοπεί και αρμόδιες αρχές να κρίνουν την τύχη του. 

Ο αγώνας κατοχυρώθηκε υπέρ των «ερυθρολεύκων», ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με ποινή αφαίρεσης πέντε βαθμών, πέντε αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 106.000 ευρώ. Ο Ιβάν Σαββίδης εκείνο το βράδυ άφησε αιχμές για τους διαιτητές, την ΕΠΟ και ανακοίνωσε ότι η ομάδα του δεν θα κατέβει να παίξει στο «Γ. Καραϊσκάκης» ενώ λίγο αργότερα ο Ιγκόρ Τούντορ έκανε λόγο για βρώμικο σύστημα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν 15 συλλήψεις, οι τέσσερις εκ των συλληφθέντων τιμωρήθηκαν με ποινή φυλάκισης με αναστολή. Η ρεβάνς δεν έγινε ποτέ. Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ έκανε πράξη όσα είπε και η ομάδα δεν εμφανίστηκε ποτέ στο χορτάρι του φαληρικού σταδίου, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με αφαίρεση τριών βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα και πρόστιμο 10.000 ευρώ.

2017: Ένα χρόνο αργότερα και πάλι οι δικαστικές αίθουσες είχαν την τιμητική τους. Ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον Πλατανιά, οι παίκτες του οποίου έκαναν λόγο για επίθεση εναντίον τους στο ημίχρονο και ενώ το σκορ ήταν στο 0-1. Οι καταγγελίες των Κρητικών αναφερόταν σε συνεχείς ύβρεις, φτυσίματα και χειροδικίες στα αποδυτήρια. Φυσικά η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ δεν θα μπορούσε να παραβλέψει τα γεγονότα και άνοιξε την υπόθεση. Μέρος στην οποία πήρε και ο ΠΑΟΚ αφού είχε έννομο συμφέρον καθώς βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τους «ερυθρολεύκους» και το πρωτάθλημα δεν είχε κριθεί ακόμη. Η τιμωρία δεν ήρθε ποτέ. Η ιστορία μας δίδαξε ότι δεν υπάρχουν κάμερες στο φαληρικό γήπεδο και όταν λειτουργούν το αρχείο διαγράφεται άμεσα λόγω μη ύπαρξης επαρκή αποθηκευτικού χώρου.

2018: Επεισοδιακό φινάλε στη χρονιά. Ο ΠΑΟΚ ήταν η καλύτερη ομάδα στο χορτάρι και έδειχνε ότι μπορούσε να κατακτήσει τον τίτλο. Περίμενε τον Ολυμπιακό στην Τούμπα αλλά το παιχνίδι δεν έγινε ποτέ. Η αιτία; Ένα χαρτάκι! Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ αποθεώθηκαν από τους φιλάθλους, που δημιούργησαν μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα πετώντας χαρτάκια. Όμορφη έμπνευση αλλά εξελίχθηκε σε εφιάλτη καθώς όπως ο Όσκαρ Γκαρθία πήγαινε να πάρει τη θέση του στον πάγκο του Ολυμπιακού, τον χτύπησε ένα ρολό ταμειακής μηχανής και έπεσε στο έδαφος. 

Οι άνθρωποι των «ερυθρολεύκων» έτρεξαν πάνω στον προπονητή για να ελέγξουν την κατάσταση του, ο Σάββας Θεοδωρίδης συζήτησε με τον διαιτητή, Αλέξανδρο Αρετόπουλο, και οι παίκτες της ομάδας επέστρεψαν στα αποδυτήρια. Το ίδιο έκαναν και οι διαιτητές σε αντίθεση με τον Αντρέ Βιεϊρίνια που έμεινε στο γήπεδο και ζήτησε το λόγο τονίζοντας ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν κάνουν τα ίδια όταν φιλοξενούνται στον Πειραιά. Οι δύο ομάδες δε βγήκαν ποτέ στο χορτάρι της Τούμπας, ο διαιτητής δεν σφύριξε ποτέ και σέντρα έγινε στις ανακοινώσεις και στις δικαστικές αίθουσες. Οι δύο πλευρές δεν σταμάτησαν τις αλληλοκατηγορίες και έλυσαν τις διαφορές τους νομικά. Εκεί ο Ολυμπιακός χαμογέλασε. Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν το παιχνίδι στα χαρτιά με 0-3 και ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε αρχικά με αφαίρεση τριών βαθμών και κεκλεισμένων των θυρών αλλά δικαιώθηκε, εν μέρει, στην έφεση.


2020: Ενώ το πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό και κρίνεται στις λεπτομέρειες κάθε Κυριακή, ο Ολυμπιακός και πάλι αποφάσισε να παίξει και στις δικαστικές αίθουσες. Οι «ερυθρόλευκοι» επικαλέστηκαν ένα ρεπορτάζ του «One Channel» ιδιοκτησίας του Βαγγέλη Μαρινάκη, και υποστηρίζουν ότι ο Ιβάν Σαββίδης ελέγχει ΠΑΟΚ και Ξάνθη και ζητούν την αποβολή των δύο ομάδων από το πρωτάθλημα. Η ΕΕΑ, με αλλαγές στη σύνθεση της, άνοιξε το φάκελο της υπόθεσης και εισηγήθηκε την τιμωρία των δύο ομάδων και την αποβολή τους. Η Κυβέρνηση είδε τον αναβρασμό στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να περάσει μια τροπολογία και πλέον αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης. Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη. Στο «ασπρόμαυρο «στρατόπεδο» είναι σίγουροι ότι θα δικαιωθούν αλλά και έτοιμοι να τιμωρηθούν εάν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα.

Εν τέλει η μπάλα θα γυρίζει στο χορτάρι ή στα έδρανα του δικαστηρίου;

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.