Οι αποφάσεις στα… τυφλά, συνήθως δεν έχουν μέλλον

Βασίλης Μάστορας27 Ιουλίου 2020

Σήμερα αναμένεται η κοινωνία του ποδοσφαίρου να μάθει τα μαντάτα για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών, στα ποδοσφαιρικά Πρωταθλήματα. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η νέα Super League2 να αποτελείται από δύο ομίλους, ενώ ακόμη δεν έχει… κάτσει η μπίλια για το πόσες ομάδες θα έχει η Super League1.

Ακριβώς 14 μήνες μετά την ψήφιση της αναδιάρθρωσης που έφερε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε νέες αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Εξέλιξη η οποία δικαιώνει τη θέση του ΚΚΕ κατά την ημέρα της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου που είχε κατεβάσει η προηγούμενη κυβέρνηση τον Μάϊο του 2019.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης

Συντιχάκης τοποθετούμενος στη Βουλή, χαρακτήρισε την τροπολογία για την αναδιάρθρωση των ποδοσφαιρικών κατηγοριών «προσωρινή λύση» και συμπλήρωσε: «Κάθε φορά που εκτροχιάζεται αυτή η άθλια κατάσταση στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου προσπαθεί και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, να κρατήσουν αυτήν την άθλια κατάσταση σε κάποιες λεπτές ισορροπίες».

Ποιο ήταν το επιχείρημα του προηγούμενου υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη για την αναδιάρθρωση; «Η τροπολογία αφορά συνολικά την αναδιάρθρωση των νέων κατηγοριών στο ποδόσφαιρο με τη θέσπιση νέων κανόνων για να έχουμε βιώσιμες επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες και να μην ξαναζήσουμε τα φαινόμενα που ζήσαμε και να φεύγουν στη μέση του Πρωταθλήματος».

Δυστυχώς οι «νέοι κανόνες» έμειναν στα χαρτιά και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο συνέχισε να βασανίζεται από τις γνωστές παθογένειες του. Οσο για την βιωσιμότητα των ΠΑΕ της Super League2 είναι γνωστό το πώς ολοκλήρωσαν το Πρωτάθλημα Απόλλων Πόντου και Κέρκυρα, οπότε δεν χρειάζεται να γράψω περισσότερα.

Το ζήτημα είναι ποια μπορεί να είναι η επόμενη ημέρα των επαγγελματικών κατηγοριών στο ποδόσφαιρο. Η αναδιάρθρωση θα αποκαταστήσει την αδικία που βιώσαν οι ομάδες της Γ’ Εθνικής οι οποίες υποχρεώθηκαν να χάσουν μία ολόκληρη κατηγορία. Από εκεί και πέρα η ιστορία μοιάζει με ραντεβού στα… τυφλά.

Το 2016 η Super League είχε δώσει εντολή στις εταιρείες Deloitte και PwC να κάνουν έρευνα και να καταθέσουν προτάσεις για την δημιουργία ενός Πρωταθλήματος ανταγωνιστικού με βιώσιμες οικονομικά ομάδες. Στην παρουσίαση της έκθεσης δεν μπήκαν στον κόπο να παρευρεθούν όλοι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, προφανώς γιατί θεωρούν ότι όλα βαίνουν καλώς στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Τρία χρόνια μετά καθιερώθηκαν τα πλέϊ οφ στη Super League 1, διαδικασία η οποία μάλλον θα καταργηθεί στο προσεχές Πρωτάθλημα.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία οι ομάδες δεν ξέρουν τους κανόνες της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Είναι τόσο ευμετάβλητη η κατάσταση που θα είχε αξία αν αποτελούσε και bet στο κουπόνι των στοιχηματικών εταιρειών.

Με την αύξηση των ομάδων στην Super League 1 αντιδρά και η NOVA με επιχείρημα ότι «ελάχιστες εβδομάδες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, η πλειονότητα των 14 ομάδων της Super League δεν έχει εξασφαλίσει τηλεοπτικό συμβόλαιο, λόγω της δεδομένης έλλειψης ανταγωνιστικότητας και εμπορικότητας του πρωταθλήματος». Αποψη η οποία θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη καθώς η συνδρομητική τηλεόραση, για εμπορικούς λόγους, θέλει ένα ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα με εμπορικό ενδιαφέρον. Κάτι που θα έπρεπε να ενδιαφέρει και τους ιδιοκτήτες των ομάδων, οι οποίοι όμως προσεγγίζουν διαφορετικά το ποδοσφαιρικό προϊόν. Οπότε στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.