Οι απαιτήσεις του 4-3-3

Γιώργος Στράντζαλης18 Αυγούστου 2020

Αποστολή στα 3-5 Πηγάδια, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗΣ

Οι κινήσεις του Αρη σε μεταγραφικό επίπεδο φανέρωσαν το αγωνιστικό πλάνο που έχει στο μυαλό του ο Μίκαελ Ένινγκ και την πρόθεση χρησιμοποίησης τριών κεντρικών μέσων την επικείμενη αγωνιστική σεζόν. Αυτό επιβεβαιώθηκε (και) από τις πρώτες προπονήσεις στα 3-5 Πηγάδια, όπου Σάσα, Ματίγια και Τζέγκο ήταν τα τρία χαφ, με ένα “6άρι” και δύο εσωτερικούς μέσους.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο σύστημα με κομβικούς ρόλους, όπως αυτή των πλαγίων μπακ, που χρειάζεται να έχουν ενεργή συμμετοχή στην προώθηση του παιχνιδιού, αλλά και του μονού χαφ που βρίσκεται μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς καθώς αυτός στην ουσία “χτίζει” παιχνίδι. Οι απαιτήσεις του 4-3-3 είναι αυξημένες, χρειάζεται συνεχώς κίνηση από τους ποδοσφαιριστές, αλληλοκαλύψεις και ομαδικό πρέσινγκ.

Προφανώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τη μέσα μέρα στην άλλη, θέλει χρόνο και σωστή εκπαίδευση για να το αφομοιώσουν οι ποδοσφαιριστές προκειμένου να βγουν οι αυτοματισμοί. Και φυσικά χρειάζεται μεγαλύτερη γκάμα επιλογών, την οποία ο Ένινγκ δεν έχει αυτή τη στιγμή στο Βέρμιο, περιμένοντας τους παίκτες που θα ενσωματωθούν στην ομάδα μέσα στις επόμενες ημέρες ώστε να “απλώσει” τις επιλογές του.

Είτε σε πρόσωπα, είτε σε συστήματα.

Το θετικό είναι βέβαια ότι μπορεί ο σχεδιασμός να βασίζεται μέχρι στιγμής πάνω στο 4-3-3, όμως οι επιλογές που γίνονται, με παίκτες διπλοθεσίτες και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δίνουν την ευελιξία στο τεχνικό τιμ να αξιοποιήσει και άλλα συστήματα, όπως το 4-2-3-1.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.