Οι ανώδυνοι πειραματισμοί του Φαν΄τ Σχιπ και η σκληρή πραγματικότητα

Βασίλης Μάστορας08 Ιουνίου 2021

ΗΕθνική ομάδα την ώρα που θα έπρεπε να προετοιμάζεται για την τελική φάση του EURO, στόχος που μένει ανεκπλήρωτος τα τελευταία χρόνια, βολεύεται με φιλικούς αγώνες.

Το έχω γράψει και στο παρελθόν ότι είναι φιλόδοξος ο στόχος να είναι παρούσα η Εθνική στο Κατάρ. Περισσότερο ρεαλιστικός φαντάζει ο στόχος της παρουσίας του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο επόμενο EURO. Κι αυτό γιατί η Εθνική είναι ομάδα που ωριμάζει όσο περνάει ο καιρός, αλλά απέχει ακόμη από το επίπεδο να πείσει ότι έχει γίνει ομάδα με μέταλλο.

Οι δύο φιλικοί αγώνες με το Βέλγιο και τη Νορβηγία, άφησαν αισιόδοξα μηνύματα αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο για το τι θα κάνει η ελληνική ομάδα όταν τον Σεπτέμβριο θα βρει μπροστά της, στον δρόμο προς το Κατάρ, το Κόσοβο εκτός και τη Σουηδία εντός (5 και 8/9).

Είναι διαφορετικές οι συνθήκες και η ψυχολογία ενός φιλικού αγώνα, μ’ αυτόν όπου από το αποτέλεσμα του κρίνεται η πρόκριση σε μία μεγάλη διοργάνωση.

Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν πρέπει να προσπεράσει τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τους δύο φιλικούς αγώνες.

Ο Φαν΄τ Σχιπ χωρίς τη βαθμολογική πίεση, έκανε πολλούς πειραματισμούς. Προτίμησε απέναντι στο Βέλγιο το 4-2-3-1 με το οποίο ξεκίνησε και στον αγώνα με τη Νορβηγία, αλλά δοκίμασε και το 5-3-2 το οποίο κάποιες στιγμές έγινε και 3-5-2. Και δεν είναι μόνο αυτό. Πειραματίστηκε στην αριστερή πλευρά με το δίδυμο Τσιμίκα-Γιαννούλη, επιλογή η οποία δεν πρόσφερε αυτά που προφανώς περίμενε ο Ολλανδός. Κανένα πρόβλημα γιατί τα πειράματα στους φιλικούς αγώνες δεν κοστίζουν.

Εκείνο όμως που έχει αξία είναι ο Φαν΄τ Σχιπ να καταφέρει να δημιουργήσει μία ομάδα η οποία θα έχει διάρκεια και στα 90 λεπτά των αγώνων. Το κυριότερο, μία ομάδα η οποία θα έχει στην επίθεση το παίκτη που θα αξιοποιεί τις συνήθως λίγες ευκαιρίες, με ισχυρούς αντιπάλους, και θα λειτουργεί με αρμονία μεσοαμυντικά. Εκεί όπου στηρίχθηκε η Εθνική ομάδα επί Ρεχάγκελ-Σάντος και έκανε μικρά θαύματα. Γιατί για την Εθνική μετράει το αποτέλεσμα και όχι το θέαμα. Και απ’ ότι φαίνεται ο Ολλανδός όσο περνάει ο καιρός αλλάζει την προπονητική του φιλοσοφία.

FOCUS

Οι λεονταρισμοί και οι εγωισμοί δεν αποκλείεται να στοιχίσουν ακόμη περισσότερο στη «γαλάζια» οικογένεια.

Και επειδή τρίτη χρονιά χωρίς ποδοσφαιρικό εκπρόσωπο σε επαγγελματική κατηγορία, θα μοιάζει με καταστροφή εξετάζονται όλα τα σενάρια. Ακόμη και τα πιο ακραία.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.