Οι 7 πρωτάρες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: Από το καμάρι του Μπαρσέλος μέχρι την αλμυρή λίμνη Τούζλα

Πέτρος Χαριζακλής02 Ιουνίου 2022

Τα πρωταθλήματα για τη σεζόν 2021-2022 τελείωσαν και ο χάρτης των ευρωπαϊκών διοργανώσεων ολοκληρώθηκε. Η UEFA με την απόφασή της να προσθέσει άλλη μία ευρωπαϊκή διοργάνωση, το Conference League, έδωσε την ευκαιρία σε ομάδες από μικρότερες ομοσπονδίες να ελπίζουν για μια ευρωπαϊκή πορεία, κάποιες εξ αυτών και για κάποιο ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Μετά την πρώτη χρονιά του Κόνφερενς Λιγκ, το Metrosport.gr αποφάσισε να καταγράψει τις πρωτάρες στην Ευρώπη. Δηλαδή τις ομάδες που θα αγωνιστούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Και δεν είναι λίγες. Είναι επτά ομάδες, από επτά διαφορετικές χώρες που θέλουν να ελπίζουν πως θα τους βοηθήσει η αίγλη των ευρωπαϊκών αγώνων. Πάμε να τις γνωρίσουμε, ξεκινώντας από αυτές που θα αγωνιστούν στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το αδερφάκι της Μπράιτον

Η πρώτη ομάδα είναι η Ουνιόν Σεντ Σιλουάζ από το Βέλγιο που θα παίξει στον 3ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ιδρύθηκε το 1897 και έχει στην κατοχή της 11 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα, όλα πριν τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Φέτος κατάφερε να τερματίσει στην 2η θέση του βελγικού πρωταθλήματος μετά τα πλέι οφ, ενώ στην κανονική διάρκεια ήταν 1η όπως και στις 27/34 αγωνιστικές συνολικά. Είχε την καλύτερη επίθεση της κατηγορίας με 83 γκολ και την καλύτερη άμυνα με 32 γκολ παθητικό. Το επίτευγμά της είναι εντυπωσιακό καθώς μιλάμε για νεοφώτιστη ομάδα, αφού πέρυσι ανέβηκε μετά 49 χρόνια.

Ιδιοκτήτης της είναι ο Βρετανός, Τόνι Μπλουμ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της Μπράιτον στην Πρέμιερ Λιγκ και παίκτης του πόκερ. Την αγόρασε το 2018 και στην τρίτη προσπάθεια την έφερε ξανά στο προσκήνιο του βελγικού πρωταθλήματος, παίρνοντας την άνοδο. Πρόεδρος είναι ο συνεργάτης του Μπλουμ, Αλεξ Μούζιο, ο οποίος «τρέχει» τον σύλλογο. Καλύτερος παίκτης της ομάδας ήταν ο Τούρκος, Ντενίζ Ουντάβ, ο οποίος πέτυχε 25 γκολ και μοίρασε 15 ασίστ τη φετινή χρονιά και είναι ο ένας εξ των τριών δανεικών από την «μαμά» Μπράιτον. Προπονητής της ήταν ο 56χρονος Φελίς Μαζού, ο οποίος έσπασε το συμβόλαιό του με την ομάδα στο τέλος της σεζόν για να πάει στην Αντερλεχτ. Το γήπεδό της είναι το Στάντε Ζοσέφ Μαριέν χωρητικότητας 9.400 θέσεων, στο νότιο κομμάτι των Βρυξελλών.



Η δεύτερη ομάδα είναι η Μπαλκάνι από το Κόσοβο που θα παίξει στον 1ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ιδρύθηκε το 1947 και φέτος κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Το γήπεδό της είναι το Σούβα Ρέκα, χωρητικότητας 1.500 θεατών, στην ομώνυμη πόλη. Είχε την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 61 γκολ και τη δεύτερη καλύτερη άμυνα με 11 γκολ παθητικό. Καλύτερος παίκτης της είναι ο Κοσοβάρος Ερμάλ Κρασνίκι με 14 γκολ. Προπονητής της είναι ο Αλβανός, Ιλίρ Ντάγια.



Eπόμενη πρωτάρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είναι η Ζιλ Βιθέντε από την Πορτογαλία που θα παίξει στον 3ο προκριματικό του Κόνφερενς Λιγκ. Ιδρύθηκε το 1924 και η φετινή σεζόν είναι η καλύτερη μαζί με το 1999-2000 που τερμάτισε 5η. Σημαντικότερη διάκρισή της είναι όταν έφτασε στον τελικό του Λιγκ Καπ το 2012, όμως έχασε από τη Μπενφίκα. To γήπεδό της είναι το Εστάντιο Σιντάντε ντε Μπαρσέλος, χωρητικότητας 12.504 θέσεων, στην πόλη Μπαρσέλος στην Βόρεια Πορτογαλία. Πρώτος της σκόρερ φέτος ήταν ο Φραν Ναβάρο, ο 23χρονος επιθετικός που ήρθε ως ελεύθερος από τη Βαλένθια, και πέτυχε 16 γκολ. Εξαιρετικός και ο Σαμουέλ Λίνο με 11 γκολ και 5 ασίστ, ο οποίος εξαργύρωσε την καλή χρονιά του και πήρε μεταγραφή στην Ατλέτικο Μαδρίτης έναντι 6 εκατ.ευρώ. Προπονητής της Ζιλ Βιθέντε είναι ο 47χρονος Πορτογάλος, Ρικάρντο Σοάρες.


Η ομάδα της πόλης του Υπουργού

Από την άκρη της Ευρώπης, πάμε στο κέντρο της και στην Ουγγαρία. Η ομάδα που έκανε την έκπληξη είναι η Κισβάρντα που τερμάτισε στην 2η θέση, αφήνοντας πίσω της τις Πούσκας και Φέχερβαρ. Η Κισβάρντα θα αγωνιστεί στον 2ο προκριματικό του Κόνφερενς Λιγκ. Ιδρύθηκε το 1911 και βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία εδώ και 4 χρόνια. Σταδιακά έδειξε πως ανεβαίνει αφού από 9η, 8η και 5η, φέτος τερμάτισε 2η. Το 2018 εγκαινίασε το καινούριο της γήπεδο, το Βάρκετ Στάντιον, 2.850 θεατών, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ουγγρική κυβέρνηση, όπως σχεδόν όλα τα καινούρια γήπεδα που φτιάχτηκαν στην Ουγγαρία τα τελευταία χρόνια. O πρώην Υπουργός Ανάπτυξης, Μίκλος Σέζτακ, κατάγεται από την Κισβάρντα και βοήθησε στην ανέγερση του νέου σταδίου.

Η Κισβάρντα ήταν η ομάδα με τις περισσότερες εντός έδρας νίκες (11), μία περισσότερη από την πρωταθλήτρια Φερεντσβάρος. Προπονητής της είναι ο 41χρονος Γκαμπόρ Ερος, ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο της από τον Νοέμβριο του 2021. Εξαιρετικός ο Ρουμάνος Μπούμπα (δεκάρι) με 11 γκολ και 5 ασίστ. Το 2020 οι ακαδημίες της Κισβάρντα μπήκαν στις 10 κορυφαίες ακαδημίες της χώρας, δείγμα της δουλειάς που γίνεται στην ουγγρική ομάδα.



Πέμπτη πρωτάρα είναι η Κιζιλζάρ από το Καζακστάν. Επειδή το πρωτάθλημα είναι σε εξέλιξη, στη συγκεκριμένη χώρα μετράει η περσινή παρουσία για την Ευρώπη του 2022-2023. Η Κιζιλζάρ τερμάτισε 4η στο εγχώριο πρωτάθλημα και θα αγωνιστεί στον 2ο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ. Ιδρύθηκε το 1958, το γήπεδό της είναι το Καρασάι με χωρητικότητα 11.000 θεατών, στην πόλη Πετροπαβλόσκ κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Το γήπεδό της βρίσκεται υπό κατασκευή και γι΄αυτό αγωνίζεται στο Αστάνα Αρένα, της Αστάνα. Εχει βγει δύο φορές 2η (1999, 2000) ενώ την τελευταία τετραετία βρίσκεται ξανά στην κορυφαία κατηγορία. Προπονητής της είναι από τα τέλη Απρίλη, ο 41χρονος Καζάκος, Αλί Αλιέφ.

Πάμε στα Βαλκάνια και την Τούζλα Σίτι. Θυμίζει παραλία του νομού Καβάλας, όμως μιλάμε για ομάδα της Βοσνίας που τερμάτισε στην 2η θέση στο εγχώριο πρωτάθλημα. Ετσι θα αγωνιστεί στον 1ο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ. Ιδρύθηκε το 1955 και μόλις από τέσσερα χρόνια ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφαία κατηγορία της χώρας. Εξαιρετικό το δίδυμό της στην επίθεση, με τον Κρπιτς να έχει 14 γκολ και τον Τζάφιτς 11 γκολ και 8 ασίστ. Στο τέλος της χρονιάς ανέλαβε ο 58χρονος Ντράγκαν Γιόβιτς, όμως θα αναλάβει καθήκοντα με τη νέα σεζόν.

Το γήπεδό της είναι το Δημοτικό Στάδιο Τουζάνι, χωρητικότητας 7.200 θεατών, στην πόλη Τούζλα, η οποία είναι φημισμένη ως η μοναδική στην Ευρώπη με αλμυρή λίμνη. Αυτή η λίμνη βρίσκεται σε ένα πάρκο στο κέντρο της πόλης και της προσφέρει περίπου 350.000 επισκέπτες τον χρόνο.


Τα ήπιαν σε ένα μπαρ και έφτιαξαν ομάδα

H τελευταία ομάδα που θα παίξει για πρώτη φορά στην Ευρώπη, είναι η Μπρούνο’ς Μαγκπάις από το Γιβραλτάρ. Η ημι-επαγγελματική ομάδα από το κρατίδιο στα νότια της Ισπανίας, τερμάτισε στην 4η θέση του εγχώριου πρωταθλήματος και θα αγωνιστεί στον 1ο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ. Επίσης, έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου, όπου έχασε με 2-1 από την Λίνκολν. Ιδρύθηκε μόλις το 2013 και έχει έδρα το γήπεδο που χρησιμοποιούν όλες οι ομάδες, το «Βικτόρια Στάντιουμ», 5.000 θεατών. Το συγκεκριμένο γήπεδο έχει τεχνητό χλοοτάπητα γι’ αυτό και μπορούν και το χρησιμοποιούν όλες οι ομάδες στο πρωτάθλημα του Γιβραλτάρ.

Το όνομα της ομάδας έχει μια αστεία ιστορία. Προήλθε από μερικούς φίλους που έπιναν σε ένα μπαρ του Γιβραλτάρ και ονομάζεται Μπρούνο’ς. Πρόεδρος της ομάδας είναι από το 2019, ο Χέιγκ Ουντζιγιάν, Βρετανός πρώην Ολυμπιονίκης στην καλλιτεχνική παγοδρομία μαζί με τον Λούις Πέρι. Προπονητής της είναι ο 32χρονος Βρετανός, Νάθαν Ρούνεϊ. Καλύτερος παίκτης είναι ο 34χρονος Χουάν Πάμπλο Περέιρα, ο οποίος πήγε στην ομάδα τον Γενάρη και πέτυχε 6 γκολ σε 8 ματς στα πλέι οφ πρωταθλητή.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.