Οι 5 λόγοι που ο ΠΑΟΚ πρέπει να «σκυλιάσει» στα πλέι οφ

Γιώργος Ζαΐρης10 Μαρτίου 2020

Ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται να μπει στη μάχη των πλέι οφ και είναι ξεκάθαρο πως τα δυο καταστροφικά αποτελέσματα με Ολυμπιακό και Ξάνθη στις δυο τελευταίες αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος σε συνδυασμό και με την αφαίρεση επτά βαθμών, έχουν φέρει την απογοήτευση. Θα ήταν όμως εγκληματικό αν θεωρηθεί πως μοναδικός στόχος πλέον είναι το Κύπελλο και επομένως τα πλέι οφ φαντάζουν πλέον για τους ασπρόμαυρους ως… αγγαρεία. 

Η «Μ» προτάσσει πέντε βασικούς λόγους που κάνουν τους δέκα αγώνες του ΠΑΟΚ στο μίνι Πρωτάθλημα ως τελικούς.

1. Ο πρώτος και πιο σοβαρός λόγος είναι η ουσία. Μπορεί πρωτόδικα να υπήρξε αφαίρεση βαθμών και πλέον η διαφορά να είναι στο -14 από τον Ολυμπιακό αλλά υπάρχει και η Εφέσεων και το CAS. Επομένως και αφού ακόμη δεν έχει έχουμε τελεσίδικη απόφαση, άπαντες στην ομάδα θα πρέπει να σκέφτονται πως η διαφορά είναι στο -7. Επομένως υπάρχουν ελπίδες (λίγες ή πολλές δεν έχει σημασία) και ο ΠΑΟΚ πρέπει να τις διεκδικήσει μέχρι να κριθεί μαθηματικά το Πρωτάθλημα. Αν σκεφτούμε μάλιστα ότι την 1η αγωνιστική (έστω και στην άδεια Τούμπα) ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό, με νίκη πηγαίνει στο -4 και μειώνει τη διαφορά με το “καλημέρα”. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως το βαθμολογικό κίνητρο υπάρχει και αυτό δεν πρέπει να το προσπεράσει κανείς.

2. Ο δεύτερος λόγος είναι και πάλι βαθμολογικός. Ας υποθέσουμε πως το -7 παραμένει ή απλά μειώνεται στην Εφέσεων (θα απομένει και η προσφυγή στο CAS). O ΠΑΟΚ οφείλει να υπερασπιστεί τη δεύτερη θέση από την ΑΕΚ ώστε να πάρει το δεύτερο ευρωπαϊκό εισιτήριο για το CHL. Είναι κρίμα και άδικο ο Δικέφαλος του Βορρά να χάσει την ευκαιρία να παίξει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση για πολλούς και διαφόρους λόγους. Με ένα τέτοιο ευρωπαϊκό εισιτήριο, άλλη θα είναι η προσέγγιση στον μεταγραφικό σχεδιασμό του καλοκαιριού, άλλα είναι τα δέλεαρ από το να κληθείς να αγωνιστείς στο Europa League. Επομένως ο ΠΑΟΚ έχει τεράστιο κίνητρο ακόμη και δεν πέσει η ποινή.

3. Είναι ξεκάθαρο πως η Επιτροπή του Αυγενάκη έκανε τη δουλειά της και εξυπηρέτησε για μια ακόμη φορά τα συμφέροντα του Ολυμπιακού. Αλλά παίκτες και τεχνική ηγεσία οφείλουν να αποδείξουν όλος αυτός ο ερυθρόλευκος επικοινωνιακός πόλεμος εδώ και μήνες είχε ως στόχο να τους στερήσουν το Πρωτάθλημα. Μπορεί τις δυο τελευταίες αγωνιστικές ο ΠΑΟΚ να “αυτοκτόνησε” αλλά πρέπει άπαντες να βγάλουν εγωισμό και να αποδείξουν μέσα από αυτές τις δέκα αγωνιστικές ότι πάνω απ’ όλα οι ίδιοι αδίκησαν τους εαυτούς τους. Δεν ξέχασαν τη μπάλα, πέρσι ήταν αήττητοι Πρωταθλητές και νταμπλούχοι και πρέπει να βγάλουν ξανά στην επιφάνεια αυτό το… κρυμμένο DNA!

4. Ενα ακόμη κίνητρο ώστε άπαντες να μην πετάξουν την… πετσέτα και να παραιτηθούν αφορά και το μέλλον τους στην ομάδα και κυρίως την υστεροφημία τους. Απαντες πληρώνονται στην ώρα τους, νιώθουν ευλογημένοι γιατί έχουν δίπλα τους τον Ιβάν Σαββίδη, δεν πρέπει να λειτουργήσουν ως δημόσιοι υπάλληλοι αλλά να κάνουν κατάθεση ψυχής. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν παίκτες τα συμβόλαια των οποίων τελειώνουν και είναι υπό κρίση. Υπάρχουν άλλοι που πρέπει να αποδείξουν ότι δεν κάθισαν πάνω σε αυτά που υπέγραψαν πέρσι. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να επικαλεστούν μέσα στα αποδυτήρια (παίκτες και τεχνική ηγεσία) απογοήτευση. Αντίθετα να δουν αυτό το μίνι Πρωτάθλημα ως ευκαιρία για απαντήσεις και στους εαυτούς του αλλά και στους αντιπάλους.

5. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ δεν έχει γυρίσει την πλάτη στην ομάδα. Φάνηκε στο ματς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Εκεί που με το 3-2 ο ΠΑΟΚ πήρε προβάδισμα πρόκρισης και θέλει να βρεθεί στον τέταρτο συνεχόμενο τελικό και να τον κατακτήσει και πάλι. Η ομάδα λοιπόν σε αυτές τις δέκα αγωνιστικές οφείλει να ανταποδώσει τη στήριξη που απλόχερα της πρόσφερε ο κόσμος. Και θα ήταν ασέβεια προς του φίλους του ΠΑΟΚ αν έστω και ένας μέσα στα αποδυτήρια θεωρήσει πως το παιχνίδι είναι χαμένο με όλα όσα συνέβησαν εξωαγωνιστικά. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ απαιτεί να δει μαχητές και στο τέλος να ξέρει πως παίκτες και τεχνική ηγεσία έκαναν τα πάντα και δεν τα κατάφεραν. Αυτός είναι ο μονόδρομος για όλους στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ.

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (9/3)

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.