Οι 5 αλήθειες που «φώναξε» ο ΠΑΟΚ

Κώστας Πετρωτός01 Φεβρουαρίου 2021

Δεν υπάρχει άλλο φετινό παιχνίδι του ΠΑΟΚ (φαντάζομαι και του ελληνικού πρωταθλήματος) που μία στις δύο τελικές έγιναν γκολ. Δέκα συνολικά τελικές προσπάθειες είχε ο ΠΑΟΚ κόντρα στον Παναιτωλικό και πέτυχε πέντε γκολ. Αυτό το στοιχείο αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι οι παίκτες του Πάμπλο Γκαρσία είχαν πολύ μεγάλη συγκέντρωση στο παιχνίδι τους κι αυτό ήταν η καταλυτική παράμετρος για να φτάσουμε στο ευρύ 5-0. Προφανώς, βέβαια, έπαιξε ρόλο και η κακή μεσοαμυντική εικόνα της ομάδας του Αγρινίου, όπως επίσης και τα σοβαρά ατομικά λάθη, όμως κι άλλες φορές γίνονται από τους αντιπάλους «δώρα» και ο ΠΑΟΚ δεν τα εκμεταλλεύεται. Ενδεχομένως να ήταν παραπλανητικό να επιχειρήσουμε να μιλήσουμε για τρομακτική βελτίωση της εικόνας του ΠΑΟΚ, αφού ο αντίπαλος δεν προσφερόταν για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, οπότε ας μείνουμε σε πέντε «αλήθειες» που επιβεβαιώθηκαν κατά την διάρκεια του χθεσινού ματς και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Έχουμε και λέμε:

1. Το ηχηρό μήνυμα του Σφιντέρσκι: Ο Πολωνός βρέθηκε να είναι επιλογή Νο2 μετά την έλευση του Κρμέντσικ, παρότι είναι ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα και ίσως αυτό να ήταν το σημείο εκκίνησης για τα σενάρια πώλησής του, αφού ήταν εμφανές ότι και ο ατζέντης του ψάχτηκε για ομάδα στην γειτονική Ιταλία. Η αντίδρασή του πάντως στην ευκαιρία που πήρε ως βασικός ήταν πραγματικά άξια για να προβληθεί ως παράδειγμα μίμησης. Το «δρεπάνι» όπως είναι το παρατσούκλι του στα πολωνικά, μπήκε στο γήπεδο αποφασισμένος να φωνάξει στον Γκαρσία ότι αξίζει να έχει μία θέση στην ενδεκάδα. Ήταν πολύ κινητικός, στην φάση του 1-0 μάλιστα έφτασε κάτω από το κέντρο και έδωσε στήριγμα στον Ροντρίγκο για να αρχίσει την αντεπίθεση που η μπάλα από τα πόδια του πήγε στον Αντρίγια και από εκεί στον Μουργκ και ο Αυστριακός σκόραρε. Παράλληλα, βρέθηκε ουσιαστικά τρεις φορές σε θέση βολής και τις δύο τις έκανε γκολ, ενώ κέρδισε φάουλ και μονομαχίες. Τι άλλο να περιμένει μία ομάδα από τον φορ της; Αντέδρασε θετικά στον ανταγωνισμό κι αυτό πρέπει να μην περάσει απαρατήρητο από κάθε ποδοσφαιριστή που θέλει να διεκδικήσει φανέλα βασικού στον ΠΑΟΚ.

2. Ο Αουγκούστο προβληματίζει: Μόνο η εικόνα του πάγκου του ΠΑΟΚ λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου, σε φάση που ο Αουγκούστο φλερτάρει με την κόκκινη κάρτα, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς πως ο Βραζιλιάνος μέσος έχει προκαλέσει δυσφορία και έντονο προβληματισμό με τις εμφανίσεις του, ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες. Τα μαρκαρίσματά του είναι προκλητικά εκτός νομιμότητας (sic), σε σημείο που δίνει την εντύπωση ότι ψάχνει την κάρτα σε κάθε φάση (θυμηθείτε το ματς στο Κλ. Βικελίδης). Επιπλέον, το τέμπο που δίνει στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία για να δημιουργεί συνθήκες αιφνιδιασμού σε αντιπάλους που παίζουν στο μισό γήπεδο, στις λιγοστές φορές που βγαίνουν από το καβούκι τους. Αν υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για την πώλησή του, καλό θα είναι ο ΠΑΟΚ να το προκαλέσει να εκδηλωθεί επίσημα και να ψάξει την εναλλακτική του, αφού δεν φαίνεται να προοδεύει. Χθες το βράδυ ο ίδιος δήλωσε αφοσιωμένος στον ΠΑΟΚ, αλλά πλέον τα λόγια του δύσκολα πείθουν. 

3. Ο Μουργκ είναι δεξί εξτρέμ και θέλει χρόνο: Μετά από 22 παιχνίδια με την φανέλα του ΠΑΟΚ έχει πείσει ότι η θέση του είναι στο δεξί άκρο της επίθεσης. Από εκεί κινήθηκε στην φάση του πρώτου γκολ και ευστόχησε, οι κινήσεις του είναι κομμένες και ραμμένες γι’ αυτόν τον χώρο. Ωστόσο, φαίνεται κάτι ακόμη στην περίπτωσή του. Χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί. Μπορεί να είναι λίγο ή πολύ καλός, αυτό θα κριθεί στην πορεία, αλλά το βέβαιο είναι ότι αρχίζει να δίνει περισσότερα όσο κυλούν τα παιχνίδια. Ίσως να παίζει ρόλο και το γεγονός ότι υπάρχει πίεση στον ΠΑΟΚ όπως δήλωσε. Αν και δεν έχει ζήσει ματς με κόσμο στην εξέδρα, προφανώς έχει αρχίσει να αποκτά feed back από τους οπαδούς του Δικεφάλου. Το πιο ελπιδοφόρο στοιχείο είναι ότι βγάζει ένα τσαγανό που είναι απαραίτητο για κάθε παίκτη που φορά την ασπρόμαυρη φανέλα.

4. Ροντρίγκο δεξιά: Μήπως το Βιεϊρίνια-Ροντρίγκο είναι πιο λειτουργικό αντίστροφα; Δεν γίνεται να προσπεράσει κανείς την παρουσία του Ροντρίγκο Σοάρες στην φυσική του θέση, στο δεξί άκρο της άμυνας και τις δύο ασίστ που μοίρασε. Ο Βραζιλιάνος αποδίδει καλύτερα σ' αυτή την πλευρά γιατί βολεύει το καλό δεξί πόδι του. Δεν είναι το ίδιο παραγωγικός όταν καλύπτει την αριστερή πλευρά για να παίξει ο Βιεϊρίνια δεξιά. Δεν ξέρω αν ο Πάμπλο Γκαρσία το έχει σκεφτεί, αλλά η λογική σκέψη κάθε οπαδούς του ΠΑΟΚ είναι: «μήπως θα πρέπει ο Αντρέ να πάει στ’ αριστερά όπως στην σεζόν του νταμπλ και ο Ροντρίγκο να μείνει στα δεξιά;». Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι δηλώνει ο Γκαρσία επ’ αυτού που μέχρι σήμερα έχει δει τον παλιό του συμπαίκτη να αποδίδει καλά στην συγκεκριμένη θέση.

5. Η άδεια Τούμπα και οι προσωπικότητες τύπου Καγκάβα: Το τελευταίο συμπέρασμα δεν έρχεται από το αγώνα με τον Παναιτωλικό, αλλά από τις δηλώσεις του Γκαρσία λίγη ώρα μετά στο PAOK TV. Αποκαλύπτοντας την συζήτηση που είχε με τον Καγκάβα σημείωσε: «Μιλήσαμε για το ποδόσφαιρο. Κι εγώ όταν έφτασα εδώ ήμουν 31 χρονών και αυτό το οποίο ήθελα ήταν να βρω ξανά την όρεξη για το ποδόσφαιρο, αυτό θέλουμε και για τον Καγκάβα και θέλουμε να του βγάλουμε την ποδοσφαιρική ποιότητα που όλοι ξέρουμε ότι έχει». Μόλις διάβασα την παραπάνω τοποθέτηση, στο μυαλό μου ήρθε η εικόνα μιας γεμάτης Τούμπας να υποδέχεται τον Γκαρσία. Δυστυχώς για τον ΠΑΟΚ, αυτό το όπλο δεν το έχει τώρα με τον Καγκάβα. Η αγάπη του κόσμου θρέφει μεγάλους ποδοσφαιριστές και μακάρι σύντομα ο Ιάπωνας να ζήσει την τρέλα των ΠΑΟΚτσήδων που, πάντως θα πρέπει να βρούνε άλλους τρόπους να του την δείξουν.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.